FOTO Sarmisegetusa Regia a fost închisă din cauza alunecărilor de teren

Drumul spre Sarmisegetuza Regia a fost blocat de alunecările de teren. FOTO CJ Hunedoara

Drumul spre Sarmizegetusa Regia, a fost blocat de alunecările de teren. Accesul turiștilor la monumentul UNESCO, aflat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, este imposibil de realizat.

În cursul zilei de 26 iulie și în noaptea de 26 spre 27 iulie, în urma fenomenelor meteorologice extreme – precipitații abundente, din masivul Șureanu, s-au produs viituri și alunecări de teren masive care fac imposibil accesul spre Sarmizegetusa Regia, atât auto, cât și pietonal.

Cele mai violente au avut loc în data de 26 iulie, când zeci de metri cubi de pământ, piatră și lemn, antrenați de o viitură, au distrus parapetul de protecție a drumului și au destabilizat terasamentul zonei pietonale. De asemenea, în Zona Sacră, o altă alunecare de teren a afectat terasa a X-a pe o lungime de peste 30 de metri. Turiștii aflați la acea oră în sit au fost evacuați în siguranță. Constatându-se, de către specialiști, că versantul este îmbibat de apă și că, în această situație, el prezintă un pericol permanent de alunecare, pentru protejarea integrității vizitatorilor, s-a decis ca, până la stabilizarea solului și diminuarea pericolului unor noi alunecări de teren, situl Sarmizegetusa Regia să fie închis pentru vizitare.

În cursul nopții de 26 spre 27 iulie, pe DJ 705A, pe sectorul cuprins între Remiza Valea Albă și parcarea de la km 36+525 au avut loc două alunecări de teren. Prima alunecare de teren de intensitate mai scăzută s-a produs în zona Șerpăriei, blocând parțial drumul județean DJ 705A – la o distanță de aproximativ 500 metri mai jos de parcarea de la km 36+525 . Cea de a doua alunecare de teren, care a blocat în întregime drumul județean DJ 705A, s-a produs la circa 50 metri mai jos de parcarea de la km 36+525. Viiturile formate pe versantul Fețele Albe și alunecările de teren apărute ca urmare a pământului îmbibat de apă au adus pe partea carosabilă tone de noroi, bolovani și copaci smulși din rădăcini.

„În incinta sitului Sarmizegetusa Regia a avut loc o prăbușire a valului de pământ dintre terasa a X –a și terasa a XI-a, pe o distanță de aproximativ 30 metri, fiind afectate depozitele de piatră din această zonă. Pe zona pietonală instituită pe sectorul din drumul județean DJ 705A cuprins între km 36+525 – 37+370, au avut loc 2 (două) alunecări de teren, una de o intensitate mai scăzută, la o distanță de aproximativ 300 metri de barieră, iar cea de-a doua la o distanță de aproximativ 150 de metri de bariera. Aceasta din urma a fost produsă de o viitură masivă de noroi și resturi vegetale care a produs ruperea barierei de protecție a sectorului de drum pavat precum și deteriorarea acostamentului“, au transmis reprezentanții CJ Hunedoara.

Pe tot sectorul de drum afectat se intervine de urgență cu utilajele pentru înlăturarea aluviunilor și a trunchiurilor de copaci, în vederea redeschiderii parțiale a arterei rutiere pentru traficul auto. Pentru remedierea stricăciunilor produse de calamități, Consiliul Județean Hunedoara a renunțat la o investiție proprie și a redirecționat banii spre refacerea accesului spre Sarmizegetusa Regia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*