FOTO Protest al proprietarilor de restaurante, cafenele, baruri și saloane de evenimente din Constanța

Protest al proprietarilor de restaurante, cafenele, baruri și saloane de evenimente din Constanța. FOTO RESTO Constanța

Zeci de operatori HORECA din Constanța, constituiți în Asociația Patronală a Restaurantelor, Cafenelelor, Barurilor, Saloanelor de Evenimente, Cluburilor și Beach Barurilor (RESTO) Constanța, au protestat, marți, 16 februarie, pentru a atrage atenția guvernanților și autorităților locale asupra faptului că industria de profil este „sufocată”.

RESTO Constanța a fost constituită luni, 15 februarie, după mai multe runde de întâlniri cu operatorii locali desfășurate în perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, iar prima acțiune comună a fost organizată marți, 16 februarie, prin ralierea la protestul industriei turismului și ospitalității, organizat de către Organizaţia Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) și Alianța Pentru Turism (APT) în Constanța, în intervalul orar 12.00 – 12.30.

„Prin acțiunea noastră de protest de astăzi ne propunem sa atragem, din nou, atenția guvernanților și autorităților locale asupra faptului că:

  • industria HORECA din Constanța este sufocată de numărul masiv al acțiunilor de control, desfășurate de multe ori abuziv și cu caracter vădit orientat către aplicarea de amenzi, în condiţiile interpretării diferite a prevederilor legislative;
  • nivelul taxelor locale nu a fost ajustat și redus pe perioada pandemiei, deși am funcționat cu restricții majore sau nu am funcționat deloc, în urma deciziilor impuse;
  • întârzierea implementării măsurilor de Granturi de susținere 2, 3 și 20 la sută duce cu fiecare zi la dispariția afacerilor și ale locurilor de muncă;
  • luarea de măsuri cu impact major și direct asupra industriei ospitalității fără un dialog cu structurile reprezentative (vezi eliminarea voucherelor de vacanță, sau interzicerea totala a evenimentelor);
  • lipsa reorganizării Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) slăbește dialogul cu partenerii sociali, turismul neavând un interlocutor propriu-zis;
  • toate statele europene includ industria ospitalității în Planurile Naționale pentru Redresare și Reziliență, România neavând până acum nicio discuție cu industria pe această temă, finanțarea repornirii industriei din fonduri europene fiind în pericol”, spun reprezentanții RESTO.

Protestul Organizației RESTO Constanța a avut loc în fata locațiilor proprii de alimentație publică, unde, timp de o jumătate de oră, a fost oprită complet activitatea pe toate fronturile. S-a protestat cu pancarte cu mesaje untare, în liniște și cu măsuri de protecție și distanțare socială.

În această săptămâna, RESTO Constanța va solicita întâlniri oficiale cu Prefectura Constanța, Primăria și Consiliul Județean Constanța, precum și cu membrii Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgență Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*