FOTO Povestea ouălor Faberge și unde găsești cea mai mare colecție din lume

Pimul ou Faberge, Oul de găină. FOTO Cătălin SCHIPOR

Primul ou Faberge a fost creat pentru Paștele din 1885, când, ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei l-a comandat pentru soția sa, ţarina Maria Fedorovna. Atunci, cuplul imperial sărbătorea a 20-a aniversare a logodnei lor.

Acel ou a fost realizat din aur, învelit la exterior în email alb opac pentru a simula coaja oului. Când era deschis, înăuntru se afla un gălbenuş de ou de aur galben mat. Și acesta se deschidea, ascunzând înăuntru o altă surpriză – o găina din aur multicolor. Surpriza nu se termina aici, ea având în interior o replică de diamant a coroanei imperiale, suspendată cu un mic pandantiv de rubin. Din păcate, aceste ultimele două surprize s-au pierdut.

Această bijuterie, alături de alte opt ouă ce au aparținut familiei imperiale, dar și alte ouă realizate pentru alte personalități ale vremii se află în muzeul Faberge din Sankt Petersburg, înființat în Palatul Shuvalov de către magnatul rus Victor Vekselberg, care a achiziționat colecția, alături de alte 180 de piese, de la celebra familie Forbes.

Muzeul Faberge este unul dintre locurile ce trebuie neapărat de văzut dacă ajungi în Sankt Peterburg. Dar pentru a te putea bucura în totalitate de exponatele de aici, pentru a afla povestea fiecăruia și a le descoperi pe cele mai valoroase, îți trebuie neapărat un ghid de limba română.

Românii care vor să meargă la Sankt Petersburg pot discuta direct cu specialiștii de la Kalinka Travel – agenția de turism româno-rusă condusă de Andrei Vîlcovan – un constănțean stabilit în Rusia. Kalinka Travel pune la dispoziție ghizi de limba română care pot să vă facă vacanța pe acele tărâmuri mult mai frumoasă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*