FOTO O statuie-simbol a Constanței – Lupa Capitolina – a fost reîntregită. Piesa care reprezenta un copil, la un pas să fie furată

Piesa lipsă din statuia Lupoaicei. FOTO PMC
Piesa lipsă din statuia Lupoaicei. FOTO PMC

După ce, la începutul lunii martie, unul dintre copiii din cadrul grupului statuar Lupa Capitolina a fost ridicat de pe locație și depozitat la loc sigur, astăzi angajații Serviciului Amenajări Urbane din cadrul Primăriei Constanța împreună cu un specialist l-au repus pe poziție.

De-a lungul timpului au existat mai multe tentative de vandalizare a statuii Lupoaicei din Constanța. Pentru că a fost forțată, tija care îl ținea legat pe unul dintre copii de soclu a cedat. Acum, grupul statuar a fost reîntregit.

În privința celorlalte statui și monumente din Constanța, precizăm că, până la implementarea proiectului privind serviciul de restaurare, reamplasare și punere în valoare, o parte din ele se află în depozitul Primăriei Municipiului Constanța.

De-a lungul timpului s-au efectuat mai multe vizite în teren pentru a identifica locațiile de reamplasare a acestora, la recomandările Direcției Județene pentru Cultură Constanța, însă în anul 2017, zonele identificate și propuse pentru reamplasare nu figurau în totalitate în patrimoniul municipiului.

În anul 2018, s-a reluat documentația pentru demararea achiziției privind serviciul de restaurare, reamplasare și punere în valoare statui și monumente istorice în care s-a stabilit numărul de obiective, operațiunile și lucrările necesare fiecărui obiectiv în parte.

De asemenea, în luna iulie 2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale a emis avizul favorabil pentru concepția artistică urmând ca, pentru execuția efectivă a operațiunilor privind serviciul de restaurare, reamplasare și punere în valoare statui și monumente istorice, să se întocmească dosar separat pentru fiecare obiectiv în parte. Dosarul trebuie întocmit de un specialist atestat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Primăria Municipiului Constanța în colaborare cu reprezentanți ai Ministerului Culturii a întocmit documentația necesară achiziționării unor contracte privind restaurarea si reabilitarea acestora.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*