FOTO Dacii și romanii se luptă din nou la Castrul Roman Jidova. Luptele au început astăzi și se vor încheia mâine seară.

FOTO Dacii și romanii se luptă din nou la Castrul Roman Jidova. FOTO CJ Argeș

Sâmbătă, 9 iulie, s-a deschis cea doua II-a ediție a festivalului „Transalutanus Fest – la Porțile Imperiului!”, spre încântarea sutelor de copii prezenți care, prin joacă, asistă la o lecție de istorie pe viu în castrul Jidova din Argeş, principala fortificație a Imperiului Roman de la granița cu Dacia barbară.

Este vorba de istorie aplicată, de lecții de istorie vie oferite publicului larg prin intermediul unor evenimente cultural-istorice. În cadrul acestora, reenactorii interacționează direct cu publicul, oferind informații istorice, reconstituind diverse ateliere civile (fierărie, pielărie, ceramică, țesătorie, etc.) sau punând în practică diferite demonstrații cu caracter militar.

Timp de două zile, vremurile în care atacurile barbare zguduiau frontierele provinciei romane nord-dunărene sunt readuse la viață în incinta castrului.

Cei drept, de departe, cele mai apreciate sunt luptele gladiatorilor sau cele dintre romani și barbari (adică daci, celți, sarmați).

Scenariile, adevărate spectacole de reconstituire istorică, încearcă să redea cât mai fidel acele vremuri. „Roma Invicta!” – „Roma este invincibilă!” – strigă soldații din legiunile romane. Își fac apariția și barbarii, în frunte cu dacii purtând celebrul steag – balaurul cu cap de lup. Și luptele încep.

„Mă bucur, în primul rând, să constat că acest festival crește de la ediție la ediție. Asta înseamnă că este o obligație pentru noi, Consiliul Județean Argeș, să continuăm genul acesta de activități. Se știe faptul că ne dorim să promovăm dincolo de granițele județului, și ale țării, de ce nu, aceste valori cultural și patrimoniale unice pe care Argeșul le are. Ne-am propus să punem în valoare turismul, turismul istoric, pentru că avem un potențial fantastic. Asta cu atât mai mult cu cât, pentru Castrul Roman Jidova Consiliul Județean Argeș mai are și alte proiecte de investiții care îl va pune și mai mult în valoare. Vă urez tuturor distracție frumoasă!” a declarat vicepreședintele Consiliul Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu.

Așadar, în acest week-end, iubitorii de istorie și cultură pot porni într-o călătorie pe meleaguri dacice și romane, la festivalul „Transalutanus Fest. La porțile Imperiului”.

Programul evenimentului este următorul:

Sâmbătă: 09 iulie 2022, Castrul Roman Jidova

  • 17:00 – Prezentări echipamente/demonstrații și tactică militară
  • 19:30 – Marea bătălie dintre barbari și romani
  • 21:00 – Rugul sacru. Ritual antic – investirea unei tinere căpetenii dace. Dansuri antice.

Duminică, 10 iulie 2022, Castrul Roman Jidova

  • 11:00 Deschiderea taberelor antice ( dacică și romană)
  • 11:00 – 16:00 Ateliere antice (gastronomie antică, tir cu arcul, fierărie, țesut, olărit, zale, pielărie, numismatică)
  • 12:00 – Pentatlon (întreceri sportive)
  • 13:00 – Dansuri antice
  • 13:30/ 14:00 – Demonstrații militare dacice și romane
  • 16:00 – Închiderea oficială a festivalului.

Festivalul este organizat de Asociația Historia Renascita, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Muzeul Județean.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*