Fiţi realişti, cereţi imposibilul, este sloganul sub care se desfășoară Festivalul Filmului Francez

Festivalul de Film Francez promite anul acesta o revoluţie pe marile ecrane

La filme, cetăţeni! Festivalul Filmului Francez face în acest an o mică revoluţie pe marile ecrane din 9 oraşe din România (Arad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Timişoara) cu cea de a 22-a sa ediţie al cărei cuvânt de ordine este „schimbare” – schimbare de idei, de idealuri, de perspectivă, de viaţă, de societate.

Inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiţi realişti, cereţi imposibilul! -, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara, care devine anotimpul său oficial, împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute. Festivalul se desfășoară în România între 24 aprilie și 6 mai.

Filmul care deschide oficial festivalul la Timișoara vorbește tocmai despre dorința de schimbare. Joi, 3 mai, de la ora 18, în sala Aula Magna a Universității de Vest publicul va descoperi cu UNE VIE VIOLENTE/O VIAȚĂ VIOLENTĂ povestea lui Stéphane care, în ciuda avertismentelor pe care le primește, decide să se întoarcă în Corsica – insula copilăriei sale pe care o regăsește dominată de delincvență și radicalism politic. Filmul lui Thierry de Peretti a fost nominalizat la Săptămâna Internațională a Criticii de la Cannes 2017.

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marile proteste care au marcat Franța și toată Europa occidentală, FFF 2018 propune un Focus Mai 68. La Timișoara, documentarul MOURIR À 30 ANS/SĂ MORI LA 30 DE ANI de Romain Goupil va ajuta publicul român să înţeleagă mai bine contextul şi mizele acestor evenimente.

Nu mai puţin rebelă, secţiunea Competiţie propune 6 filme – de debut sau a doua creaţie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia. Publicul este cel care face jocurile acestei secţiuni – el va cântări, va vota şi va premia filmul preferat. Acestuia i se va decerna « Premiul publicului TV5MONDE », care constă într-un ajutor financiar național pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România. Pe de altă parte, FFF va acorda mai mult spaţiu discuţiilor pe fond – mai mulţi tineri regizori şi actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile şi demersurile lor artistice. Publicul timișorean va avea ocazia de a o întâlni pe Mona Walravens, actriţă în COMME DES GARÇONS/ECHIPA DE FETE de Julien Hallard (sâmbătă, 5 mai, de la ora 18, Aula Magna – UVT).

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Programul complet este disponibil pe site-ul Institutului Francez: http://institutfrancais.ro/Timisoara/event/176/Festivalul_Filmului_Francez_la_Timi%C8%99oara și în evenimentul Facebook : https://www.facebook.com/events/223725684848452/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*