Filmele europene revin, între 1 și 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud

„Caravana filmului românesc” va continua, în luna iulie, la Eforie Colorat!

Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii, între 1 și 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

A treia ediție vine la pachet cu un set de reguli ce vor trebui urmate pentru desfășurarea în siguranță a festivalului. Pentru participarea la eveniment, purtarea măștii este obligatorie, la fel ca și distanțarea fizică. Pentru asigurarea celei din urmă măsuri de siguranță, locurile disponibile vor fi limitate. De asemenea, nu trebuie să uitați să vă dezinfectați mâinile cât mai des.

Grădina se va deschide în fiecare zi la ora 18:00, deoarece pe lângă filme, veți avea ocazia de a vedea o expoziție foto ce spune povestea proiectului și veți putea vizita o galerie de artă ce va prezenta artiști români, alții în fiecare zi. Desigur, nu lipsește zona de relaxare, iar surprizele vor fi pregătite să le descoperiți.

Imediat ce se lasă întunericul, de la ora 21:00, încep proiecțiile de film! Cinemascop se deschide pe 1 august cu lungmetrajul belgian „Testamentul Nou-Nouț”, nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și oferit de Delegația Valonia-Bruxelles. Comedia prezintă o situație inedită, un scenariu în care Dumnezeu ar trăi în zilele noastre, alături de fiica sa în vârstă de10 ani și soția, într-un apartament din Bruxelles. În a doua seară de festival, pe 2 august, spectatorii sunt invitați să vizioneze „Kolya”, o coproducție cehă, britanică și franțuzească din partea Centrului Ceh, care prezintă turnura neașteptată din viața unui burlac de 55 de ani, fost violoncelist, ce ajunge să aibă în grijă un băiețel de 5 ani. Drama a fost premiată cu un Oscar și cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin. Ziua de luni, 3 august, vine cu „Excentricii: Pe partea însorită a străzii”, din partea Institutului Polonez, un filma cărui poveste se învârte în jurul lui Fabian, un emigrant de război și dansator faimos, care se întoarce în țara natală și înființează un big band de swing, devenind rapid favorit al publicului. Alături de Modesta, vedeta formației, Fabian trăiește o minunată poveste de dragoste, dar totul se schimbă atunci când femeia dispare. În penultima seară de festival, pe 04 august, Cinemascop va rula lungmetrajul „Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut”, ce spune povestea lui Allan, un bătrân care se găsește captiv într-un azil și în ziua aniversării sale se hotărăște să evadeze. Filmul va fi proiectat mulțumită Ambasadei Suediei în România. Cu ocazia ultimei seri de festival, Cinemascop se încheie cu un film românesc, prima parte a antologiei „Amintiri din Epoca de Aur”, și anume „Tovarăși, frumoasă e viața!”. Lungmetrajul vine din partea Institutului Cultural Român și aduce la lumină neliniști și întâmplări specifice perioadei comuniste. Amintiri din Epoca de Aur a fost nominalizat pentru premiul Un Certain Regard în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Înainte de fiecare film de lungmetraj, spectatorii vor face cunoștință cu câte o eroină. Cum? Institutul Francez vine la Cinemascop cu seria de filme scurt de animație „Voci curajoase – femeile care au schimbat lumea”, ce prezintă portretele a cinci femei, mai mult sau mai puțin cunoscute pentru modul revoluționar în care și-au croit propriul destin și au scris istorie: Peggy Guggenheim, Leymah Gbowee, Sonita Alizadeh, Cheryl Bridges și Naziq Al-Abid.

Cum arta este un element care a fost prezent de la prima ediție, anul acesta, ETAJ on wheels vine la Cinemascop cu un white cube, unde în fiecare zi vor fi expuși artiști români: Pandele Pandele, Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu (expoziție duo), Sebastian Iacob, Mihai Zgondoiu, Cristian Emil și Diana Păun (expoziție duo).

Intrarea va fi liberă!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*