Festivalul Kürtőskalács-ului revine în această toamnă cu cea de-a patra ediție

Festivalul Kürtőskalács-ului revine în luna septembrie cu cea de-a patra ediție. FOTO: CJ Covasna

Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, anul acesta ajunge la cea de-a IV-a ediție, se va organiza din nou, în perioada 9-11 septembrie, la Sfântu Gheorghe, în Covasna. Programul de anul acesta este conceput pe două coordonate, unul profesional și unul artistic. Un element de noutate este acela că publicul participant la festival va avea prilejul de a gusta în premieră variante moderne, reinterpretate, ale celebrului kürtőskalács.

„Una dintre cele mai importante comori ale tezaurului regiunii noastre este kürtőskalács-ul. Suntem mândri de faptul că în Ținutul Secuiesc preparăm acest deliciu, folosind diverse rețete tradiționale și moderne. (…)Evenimentul are ca scop promovarea kürtőskalács-ului ca valoare a Ținutului Secuiesc. Evenimentul din acest an este o noutate, echipele vor prepara delicii atât din ingrediente alternative, fără gluten și fără zahăr, cât și din ingrediente clasice, dar se va face și o variantă a kürtős-ului Bazinului Carpatic, un simbol al unității și al solidarității. Oricine a vizitat evenimentul în ultimii ani știe că Festivalul Deliciilor Dulci are o atmosferă și un farmec aparte. Mirosul prăjiturilor proaspăt coapte și crocante se răspândește în centrul orașului, cunoștințe vechi se întâlnesc, se leagă prietenii și relații profesionale. Merită să veniți la eveniment și anul acesta”, a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

Așadar, sâmbătă, 10 septembrie, concurenții va trebui să prepare kürtőskalács după o rețetă tradițională, iar duminică, 11 septembrie, vor avea ca temă să reinterpreteze rețeta tradițională, adică să prepare cozonacul secuiesc într-un mod cât mai creativ.

Programul festivalului include și o serie de activități pentru copii, care se vor desfășura sub genericul „De la spic la cozonac”. Centrul de Cultură al județului Covasna va organiza „Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului”, activitate în cadrul căreia copiii vor fi învățați cum se prepară cozonacul secuiesc. Pe parcursul unor activități interactive, cei mici vor afla totodată și povestea spicului de grâu, cu toate „episoadele” sale: cum se face făina din cereale, cum se frământă aluatul dospit și cum se coace cozonacul kürtős. În plus, va avea loc și un concurs de vânătoare de comori, organizat de Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe. Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc va amenaja în cadrul festivalului un spațiu cu animale domestice pe care copiii le vor putea atinge și admira. În Parcul Elisabeta, cu ajutorul Serviciului Public Județean Salvamont Covasna, se va monta o tiroliană pe care copiii aventuroși o vor putea folosi cu încredere.

În programul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Deliciilor Dulci sunt incluse și concerte, precum cel al formațiilor Trend Music, KáeR și Kapriccio și 3 Sud Est, dansuri populare din folclorul popular românesc și maghiar, acorduri muzicale de fanfară – Fanfara Kováts András din Reci, un atelier de dans pentru copii cu Folker, Térerő, precum și un concert Magna Cum Laude. Principala atracție a publicului larg va fi probabil kürtős-ul uriaș al Bazinului Carpatic.

Programul Festivalului Deliciilor Dulci este încă în curs de finalizare și poate suporta modificări, motiv pentru care va fi comunicat ulterior și va fi disponibil pe site-ul www.kurtosfeszt.ro. Spațiul de desfășurare a evenimentului va fi Piața Libertății și parcarea Hotelului Bodoc.

Înscrierile vor începe săptămâna viitoare și se vor încheia spre sfârșitul lunii august.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*