Festivalul „Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara” a ajuns la cea de-a zecea ediție

Festivalul „Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara” a ajuns la cea de-a zecea ediție

Comuna Feldioara îmbracă sâmbătă, 3 septembrie, straie de sărbătoare în cadrul evenimentului cu tradiție ce a marcat, de-a lungul anilor, file însemnate din istoria comunității, Festivalul „Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”, ediția a X-a, manifestare înscrisă în proiectul „Obiective culturale, tradiții și obiceiuri în Comuna Feldioara”.

Istoria milenară a comunității, de la teutoni, la vremurile moderne, ne aduce, în prezent, mai aproape de prima denumire dată Comunei Feldioara de către coloniștii germani întemeietori – Marienburg, nume datorat cavalerilor teutoni, a căror patroană era Sfânta Maria.

De-a lungul timpului, localnici și numeroși turiști veniți din țară și din Europa, îndeosebi din Germania, au avut parte, în cadrul acestui festival, de un program cultural – artistic bogat și atractiv, ce cuprinde, și în prezent, nenumărate momente cu specific medieval, acțiuni apreciate de toți cei ce iau parte la eveniment. Menționăm o parte dintre acestea: deschiderea evenimentului acompaniați în acompaniamentul fanfarei de juniori Feldioara, paradă și demonstrații cu cai, cavaleri și domnițe; concert de muzică medievală; animație medievală, demonstrații de artă și lupte medievale, recitaluri, spectacole ale elevilor de la Liceul Teoretic „Petru Rareș” din localitate și tinere talente locale, cântece populare, concerte extraordinare alături de interpreți și trupe cu renume național și internațional, spectacol cu torțe, alături de un program deosebit susținut în Cetatea Feldioara ce-și deschide porțile pentru toți cei dornici să-i descopere istoria ultimelor secole. Aici, vizitatorii vor descoperi expozițiile ce sunt găzduite în interiorul obiectivului turistic – Expoziția de bază/ „Mărturii arheologice și mărturii de locuire și conlocuire în Feldioara” și Expoziția temporară „Cavalerii Teutoni”. Curtea interioară a Cetății Feldioara va fi locul unde demonstrațiile și atelierele de meșteșug vor aduce în rândul comunității o serie de activități specifice perioadei medievale.

Toate acestea, într-un cadru special: Tradiții și meșteșuguri populare în curtea Bisericii Evanghelice – „Artă și tradiție la Feldioara”, parte a sărbătorii „Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”, eveniment ce își propune scoaterea la lumină a Tradițiilor și Meșteșugurilor din localitate și împrejurimi, aducerea mai aproape a meșterilor populari locali și din împrejurimi, precum și punerea lor în valoare prin Artă.

În cadrul festivalului, concomitent cu desfășurarea programului menționat, Cetatea Feldioara găzduiește o serie de evenimente deosebite ce fac parte din proiectul „Cetatea Vie – Zilele porților deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”, Ediția a II-a, 3 – 4 septembrie, proiect cultural derulat de Primăria Feldioara și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov. Două zile de expoziții, concerte de fanfară și muzică medievală, ateliere de meșteșuguri, șezătoare, povești și legende locale, atelier de povești și teatru pentru copii, spectacole de animație medievală, proiecții), acțiuni ce au rolul de a duce mai departe ecoul despre frumoasa noastră cetate, de a atașa comunitatea locală de acest loc care a dobândit un nou sens, devenind un spațiu prietenos din punct de vedere cultural, cu o ofertă culturală vastă și diversă, și nu în ultimul rând, de a promova din punct de vedere turistic Feldioara – O nouă destinație în inima României.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*