Exercițiu desfășurat de salvamontiștii dâmbovițeni și cei hunedoreni în Peștera Rătei

Exercițiu desfășurat de salvamontiștii dâmbovițeni și cei hunedoreni în Peștera Rătei. FOTO cu rol ilustrativ

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița și Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara au organizat, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie, Exercițiul Național Salvaspeo Peștera Rătei.

Peștera Rătei  este un obiectiv speologic important pentru speologii din partea de sud a țării, ce se află la o altitudine de circa 1.080 de metri, are o diferență de nivel de 69 de metri ascendent, galeriile sunt dispuse pe trei etaje și o lungime totala de 7.224 de metri.

„Parcurgerea peșterilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu cu elicopterul – la exterior), victima trebuind transportată de către echipele salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, având spații înguste, târâșuri, pasaje pe verticală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate dura ore, zile, sau chiar săptămâni.  Pentru a putea face față unor asemenea situații salvatorii speologi parcurg stagii de formare precum Școala Naționala Salvaspeo”, au transmis organizatorii evenimentului.

Exercițiul Salvaspeo a beneficiat de o participare numeroasă, fiind prezenți un număr de 50 de salvatori speologi din diverse județe. Exercițiul de salvare a victimei s-a întins pe durata a șapte ore, timpul fiind calculat din momentul intrării primilor salvatori speologi și până la ieșirea din peșteră a ultimului salvator.

În cadrul exercițiului Salvaspeo din 1 octombrie s-a simulat evacuarea unei victime care a suferit o entorsă la membrul inferior drept în timpul unei ture speologice. Ajunși la fața locului, echipajul medical a constatat că victima prezintă și alte afecțiuni: fractură de piramidă nazală și epuizare fizică. Pe durata echipării peșterii pentru evacuare, echipa Salvaspeo sosita la fața locului a acordat victimei primul ajutor, asigurându-i în același timp confortul termic și psihologic. Astfel a fost creat un punctul cald, victima primind băuturi calde și hrană pentru refacerea forțelor. În urma evaluării echipei medicale, s-a luat hotărârea ca victima să fie evacuată în targă ea fiind în imposibilitatea de a se deplasa singură.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*