Exercițiu de salvare subterană organizat de salvamontiștii dâmbovițeni

Exercițiu de salvare subterană organizat de salvamontiștii dâmbovițeni. FOTO Salvaspeo Dâmbovița

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița a organizat, pe 24 octombrie, ”Exercițiul Județean Salvaspeo în Avenul de sub Colții Țapului”, situată în comuna Moroeni, județul Dâmbovița, în Parcul Natural Bucegi.

Avenul de sub Colții Țapului este un obiectiv speologic important pentru speologii din Dâmbovița, București, Brașov și Ploiești. Avenul are o denivelare negativă de -80 de metri, fiind cel mai adânc aven din județul Dâmbovița.

„Parcurgerea peșterilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora, poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu cu elicopterul – la exterior), ci victima trebuie transportată de echipele SALVASPEO la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, cu spații înguste, târâșuri, pasaje pe verticală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate fi de la ore, zile, sau săptămâni. Pentru a putea face față unor asemenea situații salvatorii speologi parcurg stagii de formare precum Școala Națională Salvaspeo”, a anunțat Salvamont Dâmbovița.

La exercițiu au participat salvatori din mediul subteran speologic din cadru SPJSSDB. Exercițiul a durat 5 ore de când a intrat primul salvator și a ieșit ultimul salvator din Avenul de sub Colții Țapului.

În cadrul exercițiului Salvaspeo din 24 octombrie s-a simulat evacuarea unei victime care a suferit o entorsă în aven. Concomitent victima prezintă hipotermie și epuizare fizică. Pe durata echipării peșterii pentru evacuare, victima a fost pusă în punctul cald, a primit băuturi calde și hrană ca să-și refacă forțele. A primit și asistență psihologică iar întrucât nu este capabilă să se evacueze singură din cauza entorsei de gleznă a fost evacuată în targă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*