FOTO VIDEO Cei mai buni pescari și-au dat întâlnire în Delta Dunării. Competiția organizată la știucă și biban arată că turismul și pescuitul sportiv fac casă bună în orice anotimp

Cupă de pescuit la știucă în Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu
Cupă de pescuit la știucă în Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Sfârșitul anului e raiul pescarilor în Delta Dunării. Acum sunt cele mai tari concursuri de pescuit la răpitor, iar vedetă este știuca. Bibanul e pe locul 2, în umbra marelui răpitor. La carte scrie că acum e vremea ei și că ar trebui să muște foarte bine, dar în realitate asta depinde de foarte mulți factori, de la presiunea atmosferică la adâncimea apelor, gradul lor de limpezire, fazele lunii și temperatura. Pare complicat, însă de fapt, sunt scuzele drăguțe și elaborate ale pescarilor pe care le auzim tot timpul la concursurile astea.

În weekend-ul abia încheiat s-a desfășurat Cupa “Delta Spinning 2019” la pescuit de răpitor, Etapa a 5-a. Cartierul general al pescarilor s-a stabilit la Cormoran Resort însă mulți dintre ei au fost cazați și la “Holbina Trei Bibani” și la Egreta Hidroturism. Cu tot cu zilele de antrenament, concursul a ținut între 30 octombrie și 2 noiembrie și binențeles că toți pescarii s-au plâns de câte ceva.

“Au fost niște condiții meteo imposibile, iar vântul ăsta a tulburat tot lacul: toată pista de concurs, toate canalele sunt tulburi și e foarte greu să dai de pește în condițiile astea. Am prins mai mulți bibani și o știucă. Cea mai mare captură a noastră a fost până în 70 de centimetri, la antrenamente. În concurs, am luat ieri una de 49 de centimetri. Folosim năluci pe care ni le producem singuri: oscilante, spinnere – dăm cu de toate”, spune bucureșteanul Eugen German.

“A mers foarte prost comparativ cu zilele anterioare; au fost scăderi mari de temperatură și peștii nu mai răspund la fel ca acum 3-4 zile. Până acum am prins și am punctat cu 6 știuci și 3 bibani. Weekendul trecut am luat locul 1 la un alt concurs și am avut o medie din 10 pești, de 622 de centimetri – deci 62 centimetri/pește”, a mărturisit Ciprian Lazăr, un pescar veteran la astfel de concursuri.

Pescarii au plecat în zori pe lacurile de concurs. La 6 dimineața, deja bărcile se desprindeau de la pontoane și plecau spre locurile de pescuit: Isac, Uzlina și Litcov. Cel mai important pentru un pescar pe vremea asta a fost echipamentul. A fost obligatoriu să ai o haină foarte călduroasă, mănuși , șapcă sau căciulă – neapărat – și bocanci călduroși. Când stai cu orele în barcă nemișcat, se pierde foarte multă căldură prin încălțămintea de proastă calitate și acoperământul capului la fel. Din cauza vântului puternic, dacă nu ai haine bune, după 2 ore nu mai simți nicio plăcere la pescuit. Devine chin.

“Ieri a fost un pic cam frig și astăzi a fost soare și probabil că diferența asta de temperatură, scădere apoi creștere i-a pus în dificultate pe pescari. A răspuns mai greu peștele la nălucile pe care le folosesc pescarii”, explică arbitrul Gică Nițu.

Au fost 62 de echipe în concurs cu câte 2 pescari în fiece echipa și maxim au avut voie să prindă câte zece pești. Apoi au venit cu ei la , iar cei mai mari zece pești au punctat în clasament. Suprafața de concurs a fost vastă: trei lacuri care au însumat 640 de hectare de luciu de apă – Uzlina, Isac și Litcov.

S-a punctat fiecare știucă mai mare de 40 de centimetri și fiecare biban de la 15 centimetri în sus. În prima zi de concurs, de exemplu, cea mai mare captură a fost de 78 de centimetri la știucă și 28 de centimetri la biban.

“Pentru noi gazdele, este o oportunitate să avem oaspeți în capetele de sezon. Zona lacurilor Uzlina, Isac, Chiril și locurile adiacente acestui complex de lacuri este cea mai bună zonă pentru pescuit știucă, din Delta Dunării. Am discutat la managementul Deltei despre posibilitatea ca în viitor să protejăm aceste lacuri și le ducem cât mai mult către destinația de pescuit sportiv. Fenomenul pescuitului sportiv a luat amploare mare”, spune Dan Ghinescu director la Egreta Hidroturism.

Lupul bălților nu se lasă prins așa ușor, iar la concursurile de pescuit sportiv din Delta Dunării, știuca are o soartă bună. Pescarii de aici nu au voie să păstreze peștii prinși. Prada scoasă din apă se măsoară, se cântărește, mai dă de două ori din coadă pentru o fotografie reușită, iar apoi este eliberată în apă.

Sistemul se numește “catch and release” și este foarte popular în ziua de azi. Pe baza lui se desfășoară toată filosofia de concurs, iar gazdele din Deltă le impun asta pescarilor competitori, alături de toate serviciile pe care le oferă.

“La noi pescarii găsesc tot ce vor. Pentru un pescar asta înseamnă loc de acostare, loc în care barca să poată să fie încărcată la curent electric, pachet de hrană pentru ziua de pescuit. Iar pentru un pescar care stă 9 ore pe baltă, el trebuie să fie consistent”, spune Cornel Găină, de la Cormoran Resort.

78 de centimetri a avut cea mai mare captură prinsă de unul dintre pescarii care au venit cu noaptea în cap pe lacul Isac. Câștigătorii etapei a 5-a au fost Dumitru Popescu și Adrian Orzan. Au fost recompensați cu 7000 de lei, produse Flambeau și produse Delalande, un pachet special de Vinuri de Măcin și un voucher pentru servicii turistice la Cormoran Resort.  Echipa de pe locul doi a primit 3000 de lei, produse specifice de pescuit și un week-end all inclusive (cazare, masă, pescuit) pentru două persoane la complexul “Holbina Trei Bibani”.

“A fost un concurs destul de greu pentru că zilele au fost diferite ca vreme, temperatură, vânt și peștele nu s-a putut găsi în locurile în care a apărut la antrenamente și la concursurile anterioare. Tactica se făcea de fiecare dată ad-hoc în funcție de apă și de vreme. Secretul nostru a fost perseverența!”, a declarat pentru GoNEXT, Dumitru Popescu, din echipa de pe locul 1.

“Mai multă știucă am prins: astăzi s-a schimbat vremea, s-a schimbat vântul a fost foarte greu. Ieri a fost mai ușor, am prins mai ușor peștii, în schimb astăzi am schimbat de nu știu câte ori locurile”, a explicat Adrian Orzan din aceeași echipă câștigătoare.

Urmează o pauză de două săptămâni în care se refac forțele și se pregătesc sculele din nou. Următoarea etapă de concurs la pescuit în Deltă este între 15 și 17 noiembrie. Sunt competiții care nu doar că aduc bucurie pescarilor înrăiți, ci prelungesc și sezonul turistic în Delta Dunării. Altfel spus, sunt niște găselnițe de marketing extraordinare, prin care patronii din turism “vând” Delta cât mai multe zile pe an.

“Vom avea evenimente până pe 15 decembrie, pentru că ne ajută și vremea – este o vreme foarte bună de pescuit. Noi vindem pachet complet la absolut toate concursurile de pescuit, tariful este 3 mii de lei și include taxa de pescuit, cazarea, transferul, absolut toate serviciile”, spune Silvia Savu de la “Holbina Trei Bibani”.

Dorința de a recompensa natura pentru bucuriile pe care ni le oferă, îi face pe sportivi ca să înapoieze bălții toate capturile făcute la concurs. Cu fiecare competiție și cu fiecare eveniment de acest gen, ei ne arată cum cultura Deltei poate fi clădită doar pe o bună înțelegere a mediului, și cum toți participanții trebuie să aibă însușit propriul sistem de valori. Același ca locuitorii Deltei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*