Cultura tradiţională din judeţul Cluj a fost studiată de specialiști în domeniu

Cultura tradiţională din judeţul Cluj a fost studiată și fotografiată. FOTO CJ Cluj

În perioada 18-22 iunie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj a organizat în subzona Valea Arieşului, cea de-a IV-a ediţie a Taberei științifice de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din judeţul Cluj.

Principalul obiectiv al proiectului a fost acela de consemnare a stadiului de păstrare a obiceiurilor, meşteşugurilor şi portului popular, a conservării repertoriilor artistice autentice precum şi de identificare a unor elemente de cultură străveche deosebite, caracteristice subzonei folclorice localizate la întâlnirea Munţilor Apuseni cu Câmpia Transilvaniei.

Pentru atingerea acestui scop, echipa de specialişti din diferite domenii ale culturii tradiţionale, de la C.J.C.P.C.T. Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, interesată în cercetarea amănunţită a aspectelor culturale propuse în proiect a parcurs, timp de aproape o săptămână, mai multe localităţi de pe malurile Arieşului. În acest sens, aceștia au prospectat atent teritoriul şi au cercetat amănunţit întreg spaţiul aparţinător acestei subzone folclorice, utilizând mai multe procedee şi tehnici de lucru: consemnări în caietul de teren, interviuri, chestionare, fotografieri, înregistrări audio-video, scanări de documente şi fotografii vechi, etc.

Proiectul Tabăra de cercetare multidisciplinară a culturii tradiţionale din judeţul Cluj, ediţia a IV-a, şi-a atins obiectivele în această primă etapă a parcurgerii terenului Văii Arieşului. Urmează etapa a II-a, în care, materialele adunate, în număr destul de mare, vor fi selectate şi ordonate, membrii echipei având la dispoziţie o perioadă suficientă de lucru pentru elaborarea articolelor pentru volumul prevăzut, iar fotografiile, scanările şi filmările vor îmbogăţi arhiva elementelor de cultură imaterială a C.J.C.P.C.T. Cluj.

Urmează, aşadar, editarea şi tipărirea volumului ,,Cultura tradiţională din judeţul Cluj” vol. III, montajul filmului ,,Popas în Transilvania”, episodul IV, redactarea albumului CD „Muzicanţii din Turda” și, nu în ultimul rând, informaţiile dobândite vor constitui subiectul unor comunicări ştiinţifice naţionale cu privire la starea patrimoniului tradiţional din subzona Valea Arieşului.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*