Coduri portocaliu și galben de precipitații mixte, în Bulgaria și condiții meteo nefavorabile

Avion

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii românii că în Bulgaria au fost emise coduri portocaliu și galben de precipitații mixte, iar în Republica Moldova sunt condiții meteorologice nefavorabile și restricții de circulație.

Astfel, MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul local de Meteorologie și Hidrologie, în noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2019, 23 de regiuni din R. Bulgaria vor fi afectate de căderi însemnate de ninsoare. În acest sens,  au fost emise următoarele coduri de atenționare meteorologică:

  • Cod portocaliu de ploaie și ninsoare, în cantitate de 30-50 l/mp în regiunile: Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv și Smolian. Vor fi condiții favorabile formării de polei;
  • Cod portocaliu de ploaie, în cantitate de 30-50 l/mp, în regiunea Kârdjali;
  • Cod galben de ninsoare în regiunile: Vidin, Montana, Vrața, Loveci, Gabrovo, Veliko Tarnovo, Ruse, Târgoviște, Razgrad, Șumen și Silistra. Stratul de zăpadă va atinge 10-15 cm. Vor fi condiții favorabile formării de polei;
  • Cod galben de ploaie si ninsoare, în cantitate de 15-20 l/mp, în regiunile: Kiustendil, Pernik, Sofia și Regiunea Sofia.
  • Cod galben de ploaie, în cantitate de 15-20 l/mp, în  regiunile: Stara Zagora, Sliven și Haskovo.

Se recomandă monitorizarea situației din zonele respective, conducătorii auto să adopte o conduită preventivă, să se deplaseze cu viteză adecvată și să aibă autoturismele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă, să se respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării de polei sau a vizibilității reduse, în condiții de vânt puternic.

Informații actualizate despre starea vremii se pot obține de pe site-ul www.weather.bg, cele despre starea actuală a drumurilor din aplicația gratuită LIMA (n.a.- deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenției funcționează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situațional, care colectează și sintetizează datele privind situația drumurilor republicane/publice.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/1/0/BG-Bulgaria.html,  http://sofia.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Republica Moldova că, începând cu data de 25 ianuarie 2019, sunt prognozate precipitații sub formă de ninsoare şi lapoviţă. Pe toate drumurile naționale se vor depune gheața și poleiul, iar unele segmente de drum sunt impracticabile sau cu circulație rutieră dificilă, în condiții de iarnă, după cum urmează:

– R34 Hîncești – Leova – Cantemir – Cahul – Girgiulești;

– R30 Anenii Noi – Căușeni – Ștefan Vodă – frontiera cu Ucraina;

– R3 Chișinău – Hîncești (închis pentru autovehicule de tonaj mare).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la  Chișinău: +37322260737 şi +37322260747, ale Consulatului General al României la Bălți:  +37323180001; +37323180005; ale Consulatului General al României la Cahul: +37329980001; +37329980002, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Chișinău: +37368336363,  cel al Consulatului General la Cahul +37360200925 și al Consulatului General la Bălți:+37368195006.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://chisinau.mae.ro, http://balti.mae.ro, http://cahul.mae.ro, www.meteo.md, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*