Cât costă cazarea all inclusive în 2020 și ce primesc turiștii în suma respectivă

Litoralul bulgăresc. FOTO Adrian Boioglu

IRI Travel, principalul tour-operator pe destinația Bulgaria, a realizat un studiu legat de serviciile all inclusive pe care le oferă hotelierii din România, Bulgaria, Turcia și Grecia. Alături de cele peste 1000 de agenții partenere, consultanții în turism IRI Travel au adunat informații despre tipurile de mâncăruri și costurile medii pentru serviciile pe care hotelierii din aceste patru țări le oferă în funcție de numărul de stele.

România

Pentru un hotel de 5 stele tariful mimim de persoană pe noapte este de 380 de lei (aprox. 80 euro) în stațiunea Mamaia, în timp ce într-una mai de la sudul litoralului românesc, precum Saturn, acest tarif scade la 290 de lei (60 euro) de persoană pe noapte.

Dacă ne uităm la un hotel de 4 stele din România, tariful mediu este de 275 de lei (57 euro) pe noapte pentru o persoană, în timp ce în Eforie Nord, costurile pe noapte ajung la 240 de lei (50 euro).

La 3 stele, contrar trendului știut de români în ultimii zece ani, hotelurile din Eforie Nord sunt ceva mai scumpe decât cele din Mamaia. Astfel că, dacă în stațiunea aflată la sud de C0nstanța prețul serviciilor All Inclusive sunt de 250 de lei (52 euro) pe noapte/pers., în Mamaia, acestea sunt cu 35-40 de lei mai mici ajungând la 215 lei (42-43 euro), în medie.

„Față de Bulgaria, țara noastră nu se poate lăuda cu atât de multe hoteluri specializate pe serviciile All Inclusive, astfel că, pentru noi, acest tip de regim este unul încă în fază incipientă. Din acest motiv, veți vedea niște diferențe destul de mari între România și Bulgaria, mai ales la hotelurile de 4 și de 5 stele. Dacă la ei hotelurile cu All Inclusive sunt de ordinul sutelor, în România acestea de abia dacă au ajuns la câteva zeci. În plus, la vecinii de la sud, marile lanțuri hoteliere și-au dezvoltat propriile concepte de All Inclusive. Așa că, veți întâlni All Inclusive Premium, Ultra All Inclusive, All Inclusive Gold care nu sunt prea mult diferite între ele, dar vin cu servicii superioare celor de All Inclusive cu care sunt obișnuiți turiștii. De asemenea, bulgarii și turcii au și conceptul de All Inclusive Light, unde ai aceleași servicii ca la un All Inclusive obișnuit, dar acesta este limitat doar la orele meselor”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Bulgaria

În stațiunea Nisipurile de Aur, un All Inclusive la 5 stele costă aproximativ 48 de euro de persoană/ noapte și ai parte, într-o săptămână, de trei nopți cu mâncare tematică precum cea bulgărească, mediteraneană sau franțuzească. În plus, unele hoteluri, în funcție de investitorul sau de majoritatea turiștilor care petrec acolo, au și baruri speciale precum unul german, unde se servesc numai produse din țara respectivă.

Pe de altă parte, în stațiunea Sunny Beach, la 5 stele ai parte de mic dejun continental, de show de gătit și șampanie, de la primele ore ale zilei. Mai mult, servirea de băuturi alcoolice la barul hotelului nu se încheie la 23.00, ci este non-stop. De asemenea, dacă hotelul are restaurant pe plajă, acolo veți avea parte de o cină în stil mediteranean. Toate acestea ajung să coste 42 de euro de persoană/ noapte.

În schimb, la 4 stele, mai toate hotelurile care oferă servicii All Inclusive, oferă turiștilor 2 șezlonguri și o umbrelă gratuit pe plajă.

În Albena, un All Inclusive costă undeva la 30 de euro pe noapte de persoană, iar serviciile sunt cele standard pentru fiecare țară, adică băuturile locale sunt gratuite până la orele 23.oo, iar mâncare, gustări și deserturi în locațiile hotelului.

La Nisipurile de Aur, turiștii au parte de seri tematice asemeni celor oferite de hotelurile de 5 stele: seară bulgărească, seară cu pește și fructe de mare, grătar, seară specială. Dar menționăm că așa ceva există la mai toate hotelurile de 4 stele, doar tematica diferind. Aici, costurile sunt, în medie, de 29 de euro de pers./ noapte.

„Unele hoteluri de 4 și de 5 stele își mai recuperează din cheltuielile cu mâncarea, vânzând resturile de peste zi, fermelor din jurul stațiunilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care își permit să ofere servicii calitative la prețuri mai mici. În plus, hotelierii bulgari lucrează direct cu hipermarketurile din zona lor pentru produsele pe care le pun pe masă turiștilor”, a mai spus Lucian Bădîrcea.

La 3 stele, conceptul de All Inclusive are pornire de la 22 de euro / noapte / pers. în stațiunile Albena și Nisipurile de Aur. Diferența între 3 și 4 stele pe acest concept constă în faptul că produsele nu se servesc în toate locațiile disponibile ale hotelului, precum pool bar sau beach bar, iar mesele nu sunt atât de diversificate și pe tematici.

Turcia

Pe destinația Turcia, prețurile sunt sensibil mai mari pentru că aici este inclus și transportul cu avionul fiind vorba de charter și de transfer de la aeroport la hotel și înapoi.
Astfel că, la un hotel de 5 stele în Antalya, veți plăti 75 de euro de persoană/ noapte. În servicii aveți incluse, spre deosebire de Bulgaria sau România și un mic dejun târziu sau cină târzie, posibilitatea unei cine gratuite în restaurantele a la carte, iar diversificarea felurilor de mâncare dar și calitatea acestora este mult mai bună. Mai mult, și ora de servire a băuturilor gratuite este ceva mai înaintată: până la orele 24.00, față de România sau Bulgaria, unde gratuitatea se încheie la orele 23.00. De asemenea, ora până la care se servesc băuturile la pool bar este de 18.00, nu 17.00, cum este în restul țărilor.

Pentru Ultra All Inclusive în Turcia, trebuie să țineți cont de faptul că aici, ca și în Bulgaria, acest lucru înseamnă că aveți acces gratuit și la băuturile de import, iar în unele cazuri, acestea sunt oferite non-stop. În plus, unele pool baruri sunt deschise pînă la orele 24.00, iar unele hoteluri oferă gratuit și posibilitatea de a petrece timp într-o cafenea cu narghilea. Prețul pentru toate aceste servicii pornește de la 80 de euro/ noapte/ pers.

La 4 stele în Antalya, serviciile All Inclusive costă minim 60 de euro, iar unele hoteluri pun la bătaie și saună sau baie turcească gratuit sau posibilitatea de a vă bucura de o supă de noapte între orele 23.00 și 24.00.

Și dacă în unele hoteluri bulgărești de 4 sau de 5 stele turiștii pot găsi snack baruri unde să deguste după amiaza bugeri, sandwich-uri, produse de patiserie sau înghețată, în cele turcești, aceștia se pot delecta cu gozleme (patiserie tradițională turcească).

La hotelurile de 3 stele din Turcia, cazarea All Inclusive pornește de la aproape 50 de euro/ noapte/ pers.

Grecia

Deși All Inclusive-ul nu este specific pentru serviciile grecești, există și hoteluri din stațiunile cunoscute care oferă așa ceva.

Spre exemplu, în Halkidiki, All Inclusive la 5 stele costă 72 euro/ noapte/ pers. Serviciile și posibilitățile nu sunt la fel de spectaculoase și diversificate precum în celelalte țări analizate. La capitolul băuturi veți descoperi că in All Inclusive sunt oincluse și băuturile de import, ceea ce în restul hotelurilor nu se găsește decât la Ultra All Inclusive. Aici aveți la dispoziție prosoape, șezlonguri și umbrelă gratuite, atât pe plaja privată cât și la piscină. Iar numărul cinelor tematice tematice variază de la una pe săptămână până la 3, iar de obicei se pot întâlni mese cu specific pescăresc sau italian.

Pe Riviera Olimpului, la 5 stele, toate aceste servicii pornesc de la 80 de euro / noapte/ pers.

La 4 stele în Halkidiki, All Inclusive pornește de la 56 de euro/ noapte/ pers, în timp ce în Thassos, prețul de pornire este de 65 – 68 de euro/ noapte/ pers. Aici sunt incluse o cină la taverna a la carte de pe plajă a hotelului, dar cu rezervare prealabilă, în timp ce pentru turiștii care stau în apartamentele de lux care au și piscină privată, există restaurante a la carte unde pot servi cina în fiecare seară.

Pentru cazarea la 3 stele, All Inclusive-ul grecesc are pornire de la 40 de euro/ noapte/ pers.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*