Black Sea Fish Festival 2025 va avea loc în perioada 13-14 septembrie la Pirates Resort Mamaia

Black Sea Fish Festival. FOTO Pirates Resort Mamaia

Asociația Euro-Est Alternativ și Euro-Toques România în calitate de organizatori, cu sprijinul co-organizatorilor Asociația Sută la Sută Românesc, Pirates Resort Mamaia și Mecler Hospitality, pregătesc în perioada 13-14 septembrie 2025 cea de-a unsprezecea ediție a evenimentului ”BLack Sea Fish Festival- Festivalul Peștelui Durabil Românesc”.

Este a cincea ediție a festivalului care se va desfășura la Pirates Resort Mamaia.

Evenimentul este un manifest pentru sustenabilitate, un apel pentru conștientizarea pericolelor risipei alimentare, o pledoarie în favoarea consumului responsabil de pește ca aliment valoros nutrițional cu o lungă tradiție gastronomică, pentru valorizarea peștelui din Marea Neagră, Dunăre, dar și al celui din râurile României.

Ambele zile, atât cea de 13 septembrie, cât și cea de 14 septembrie vor fi dedicate competițiilor și demonstrațiilor culinare: bucătari emeriți din întreaga țară, alături de chefi faimoși, profesori și traineri din Turcia, Slovacia, Croația, Serbia, Grecia, Macedonia, Italia, Bosnia și Herzegovina, Belarus, Israel, Olanda și Elveția vor pregăti bucate alese din pește și fructe de mare, pentru a evidenția dialogul intercultural, interprofesional, internațional, interetnic, culinar dintre cei prezenți.

Degustările sunt deschise publicului între orele 13 și 19, în fiecare zi, contra sumei de 200 de lei pe zi.

Ce vom gusta

Sâmbătă, 13 septembrie, vom avea oportunitatea de a urmări măiestria distinselor Albarosa Zoffoli și Marinella Ferigo într-un master class dedicat preparării pastelor precum ravioli, tagliolini, strozzapreti, ”rosa ripiena a pesce”, fagottino, cappelo di San Marco, specifice spațiului cultural italian, folosind combinații ale făinurilor Castelana și Semola de la ȘAPTE SPICE.

Chef Radu Zărnescu împreună cu echipa sa vor da ”viață” pastelor într-o multitudine de combinații de fructe de mare și sosuri special pregătite în fața privitorilor pentru o desfătare culinară deosebită.

Făinurile de la ȘAPTE SPICE sunt foarte generoase, oferind perspective pentru o gamă largă de preparate. În sprijinul acestei idei, Mircea Toderaș împreună cu Chef Radu Zărnescu vor prezenta mai multe tipuri de Pizza Gourmet într-un ”dialog” între un bucătar și un chef! Va fi, cu adevărat, ”altceva” față de ceea ce obișnuim să consumăm când vine vorba de pizza!

Zoran Jovanovski, maestru pizzar din Macedonia, va completa ”tabloul” acestui segment de consum.

Atelierele de brutărie, inițiate și gestionate de Matei Florin se desfășoară și acestea sub egida ȘAPTE SPICE, făinurile stând la baza creării unor produse de brutărie excepționale, care vor pune în evidență creativitatea copiilor implicați în procesul realizării pâinii. 50-100 de copii vor fi invitați să frământe pâinea într-un simultan nemaiîntâlnit, al împărtășirii desfătării făuririi pâinii.

Membrii Asociațiilor Euro-Toques România și ai Asociației Culturale Euro Est Alternativ și-au asumat misiunea interpretării unor rețete din repertoriul tradițional românesc, dar și din cel arhaic, moștenit, pentru a oferi experiențe inedite publicului prezent. Astfel, Zeca Florian, Executive Chef-ul de la Pirates Resort, gazda evenimentului, va porni de la o rețetă pescărească arhaică și îi va da o înfățișare contemporană.

Chef David Ioan de la Oscar din Iași va uimi publicul printr-o prezentare de fructe de mare, concentrându-se să reveleze un raport just între forța globalizării și înțelepciunea glocalismului. Globalismul a adus în ultimii ani mai aproape de consumatori anumite bijuterii culinare care ne erau în urmă cu câțiva ani absolut necunoscute, dar care s-a dovedit că se potrivesc și spațiului nostru culinar, dăruind o nouă înfățișare unor preparate lăsate în uitare.

Chef Spînu Vasile, originar din Mahmudia, va scoate în evidență particularitățile viziunii pescărești tulcene și le va interpreta din perspectiva sa proprie, în calitate de bucătar multiplu campion mondial.

Edgar Otvos de la Câmpia Turzii ne va prezenta viziunea sa Rock&Cook, Ciprian Savin, Răzvan Bloj, Nicolae Nicolaie, George Chicoș, Ovidiu Bustea, Marius Munteanu, Adrian Luță vor demonstra că produsul local poate fi interpretat în manieră fine dining, preparatele fiind create chiar în fața publicului spectator în prezentări exclusiviste.

Veteranii Vasile Bădilă, Sorin Berar, Șipoș Dorel vor ține ”spatele”, asigurându-se că invitaților nu le lipsește nimic.

Alți colegi vor aduce rețetele de la ei de acasă: Mihaela Grama de la restaurantul Lacul de Argint, familia Șutu de la restaurantul Colina, Dana și Radu Gârba, Szasz Gyuri (Zau de Câmpie, Sibiu, Brașov, Iași, Bacău, Bistrița, Cluj Napoca, Gherla) în acest context pentru a arăta asemănările și deosebirile dintre tehnicile de gătit.

Ilie Jeciu de la Nemo pro diving, recunoscut scufundător, care se ocupă de pescuit comercial, de procesare și colectare de pește din Marea Neagră ne va împărtăși din experiențele sale, aprofundând dimensiunea cultural culinară a Mării Negre.

Competiții culinare

Sâmbătă, 13 septembrie vor avea loc mai multe competiții, aspect nou al ediției din acest an:

1 Live cooking show- pește clasic (sau interpretare), adică prezentarea unui preparat servit la două farfurii, din repertoriul național sau internațional, interpretare contemporană a unui preparat arhaic;

2 Pește creativ, adică prezentarea unui preparat servit la două farfurii, creația concurentului;

3 competițiile pentru titlurile de Juniorul barman al anului 2025 și Juniorul ospătar al anului 2025 susținute de Mecler Hospitality.

4 Bufetul de pâine- Tradițională/Moștenire culturală/Interpretare/Creație

5 Meniu Tradiţional/Meniu din patrimoniul cultural culinar/ Interpretare a unui meniu tradițional/patrimoniu cultural culinar

Duminică, 14 septembrie vor avea loc competițiile:

Conștientizarea risipei alimentare, competiție care se adresează juniorilor, aceștia trebuind să pregătească un preparat, două porții identice, în 45 de minute, asigurându-se că ingredientele sunt cântărite exact, evitându-se astfel risipa.

Organizația Euro-Toques România cu sprijinul Asociației Culturale Euro Est Alternativ, în anul 2015 a demarat proiectul Culinariada, unicul Program Național de training-uri pentru elevii din învățământul de stat de specialitate, care vine în sprijinul profesorilor pentru a întări spiritul profesional ce trebuie indus noii generații de viitori profesioniști ai sectorului gastronomic și turistic.

Sub influența creativă a sloganului “The Power of The Blue Storm”, juniorii se vor strădui să exceleze gătind specii de viețuitoare care trăiesc în Dunăre,  Delta Dunării, Marea Neagră și râurile din România.

Câștigătorul a cel puțin două categorii de concurs va primi Marele Trofeu al Mării Negre și titlul de Juniorul bucătar al anului 2025 și va reprezenta România la o competiție internațională în anul următor. Premianții locurilor 2, 3 și prima mențiune vor câștiga o deplasare în Serbia, în cadrul Cupei în Gastronomie organizate la Nis în anul 2026.

Platou tradiţional/moștenire culturală culinară/Interpretare (local, regional, naţional) pentru 10 persoane + 1 porție prezentată separat

Produsele de cofetărie/patiserie tradiţionale/Produsele de cofetărie/patiserie provenite din patrimoniul cultural culinar/ Interpretare produse de cofetărie/patiserie tradiționale sau provenite din patrimoniul cultural culinar.

La aceste categorii se pot înscrie bucătari seniori, juniori, pasionați, reprezentanți ai etniilor, făuritori de bucate, toți cei care vor să fie considerați păstrători ai tainelor universului culinar local, regional, național, ai mâncărurilor tradiționale/moștenite.

Alte categorii de concurs:  Display Artistic Work (expunerea unei piese artistice lucrată în zahăr, ciocolată), Works In Chocolate (lucrări în ciocolată), Marzipan Based Works (lucrări în marzipan), Wedding Cake (torturi de nuntă), Works With Cooked Sugar (lucrări în zahăr).

Seniorii se vor lupta pentru titlul Seniorul bucătar al anului 2025, obligația fiind aceea de a participa la cel puțin două categorii de concurs, la fel ca juniorii.

Reprezentanții etniilor și țărilor prezente în eveniment vor prezenta mese specifice spațiului lor cultural, evidențiind astfel moștenirea culturală culinară a zonei, diverse tradiții, cei prezenți putând să se bucure de gusturile și savorile ”de peste mări și țări” într-o degustare liberă.

Culinary highlights pentru 13 și 14 septembrie: Open Sessions

Smoking Fish. Afumarea și coacerea directă a peștelui în smoker

Tehnicile de pregătire a peştelui în smoker reprezintă un potenţial de aromatizare excelent pentru orice specie ce urmează a fi procesată în cadrul unei reţete. Avantajele gătirii peştelui în smoker sunt multiple: coacere tip slow cook, afumare directă sau indirectă, calitatea trunchiului de a rămâne întreg şi ferm, dimensiuni 3D clar definite, umiditate garantată…

Caracteristicile culorii și a gustului în cazul afumării peștelui la cald măresc potenţialul de aromatizare fără a fi nevoie de o gamă largă de condimente.

Afumarea peștelui în butoi pe mai multe etaje

Afumarea indirectă a peștelui în Smoker Barrel artizanal cu deflector tip diafragmă, focar incorporat cu acces direct din exterior şi infuzie umedă asistată, este ideală pentru trunchiurile mari tip pește spadă, morun, rechin… Această tehnică este bine venită în cazul reţetelor care prevăd gătirea bucăţilor mari din peşte pentru platourile de show destinate mai multor persoane.

Pizza Master Show cu diverse creme din peşte și pizza exotică cu salsa din peşte crud marinat

Când vine vorba despre Pizza cu pește, combinația dintre aluatul  frământat și maturat din făina românească Castelana de la SapteSpice și diversele creme obţinute din pește sau icre, ne oferă senzaţia de gust suprem care se materializează imediat după prima muşcătură. Varietatea speciilor şi a reţetelor care stau la baza cremelor elaborate din peşte pot fi o bază trainică pentru bucătăriile unităţilor cu profil Fine Dining.

Peştele crud marinat îşi păstrează foarte bine aspectul fizic, suculenţa texturii şi aromele care te trimit direct cu gândul la apa mării. În contact direct cu coca fierbinte a blatului de pizza el se perpeleşte exact cât trebuie să fie gătit fără a-şi pierde calităţile.

Unul dintre cei mai mari specialiști din acest sector, Mircea Toderaș, multiplu medaliat în concursuri profesionale, ne va delecta nu doar cu gustul, dar și cu partea vizuală a acestui sortiment de mâncare arhaică din sudul Italiei, care s-a consacrat la nivel mondial.

Fine Dining Sessions

Recunoscuți atât pe plan național, cât și internațional, colegii noștri David Ioan, Ciprian Savin, Răzvan Bloj, Zeca Florian vor demonstra că produsul local poate fi interpretat în manieră fine dining, preparatele fiind create chiar în fața publicului spectator în prezentări exclusiviste.

Fish Live Cooking Show

Colegii noştri din Euro-Toques România şi Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ vor face  demonstrații de pregătire ale peștelui în mod tradițional, dându-le acestora o viziune contemporană.

Reprezentanții țărilor prezente vor pregăti în fața publicului o diversitate de preparate specifice spațiului lor cultural: Turcia, Slovacia, Croația, Serbia, Grecia, Macedonia, Italia, Bosnia și Herzegovina, Belarus, Israel, Olanda și Elveția. De la paella cu fructe de mare, la icrele de pește din munții Făgăraș, la ciorba de pește din Delta Dunării, publicul spectator va face o incursiune în universul culinar românesc, dar și străin, bucurându-se de varietatea speciilor de pește gătite la fața locului, a diverselor tehnici de preparare, ale abordărilor dintre cele mai îndrăznețe, ale asocierilor neînchipuite cu băuturi și vinuri.

Preparatele dulci vor îmbogăți meniul propus, completând gama gusturilor.

Pan Artisan exhibition

Pentru că nu există nicio masă fără pâine, diverse produse de brutărie vor fi prezentate de talentata Georgiana Peruc în cadrul evenimentului, publicul fiind provocat să descopere minunate asocieri ale preparatelor din pește cu sortimente diverse de pâine.

Wine Show

Sommelierul Andrei Orbeșteanu va prezenta publicului spectator o gamă generoasă de vinuri potrivite consumului preparatelor din pește de la CRICOVA și alte crame.

Invitații externi ai acestei ediții din Turcia, Slovacia, Croția, Grecia, Macedonia, Italia, Serbia, Bosnia și Herzegovina, Olanda, Belarus, Israel, Elveția, ne vor încânta cu produsele lor locale interpretate în diverse abordări contemporane, astfel încât spațiul propus, al celei de-a treia culturi, va fi creat, înlesnind dialogul culturilor, valențele interculturale, diferențele și similitudinile bucătăriilor lumii.

Invitați speciali sunt reprezentanții Central Dalmația – care a primit titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2027.

Investiția făcută astăzi în educația gastronomică orientată în dublu sens, spre prestatorii de servicii și spre consumatori, va avea rezultate simțitoare pe termen mediu și lung, iar efectele vor deveni vizibile pentru creatorii de servicii turistice și gastronomice, atât pentru consumatorii iubitori de noutăți cât și pentru cei devotați tradiției, pentru că spiritul acestui tip de evenimente este capabil să satisfacă o gamă foarte largă de preferințe.

Lista completă a participanților

Din Olanda: Yolande Vesters – Președintele Euro-Toques International

Din Italia – Albarosa Zoffoli- maestru în arta culinară din Emilia Romagna, Marinella Ferigo- maestru în arta culinară din Friuli-Venezia Giulia

Din Turcia – Emrah Koksal Sezgin – doctor în gastronomie, președintele juriului din acest an

Din Slovacia: Jan Duda- Președintele Euro-Toques Slovacia, Marjan Tapaj- membru Euro-Toques, Marek Mruz- Președintele Aregala, Martin Repasky- specialist în pește,

Branislav Michalčik- competitor

Din Belarus: Anastasija Kalupanovic- fondatoarea Academiei Culinare Saharini

Din Bosnia și Herzegovina: Hamid Hadzic- președintele Asociației Culinare, Damir Rozac- maestru patiser

Din Serbia: Dejan Stankovic – Executive Chef Mozzarella Restaurant, Momcilo Conic- doctor în gastronomie, profesor, Djordje Kostic- Președintele de onoare al Asociației Bucătarilor din Serbia

Din Elveția: Jovica Djurdjevic, Executive Chef

Din Croația: Zeljko Harasic Bremec – Președintele Skmer Akmer Croația, Stevo Karapandza – membru de onoare Skmer

Din Macedonia – Adrijana Alacki- președintele Gastromak Macedonia, Zoran Jovanovski – maestru pizzar, Besim Latifi- fondatorul conceptului Della Nonna

Din Israel – Moshe Alkobi- maestru în arta culinară, Itzik Haliva- proprietarul școlii Art Chef Beer Sheva

Din Grecia – Evi Kitsoni- maestru în arta culinară, insula Chios

Din România: Radu Zărnescu, Mircea Toderaș, Matei Florin, Edgar Otvos, Răzvan Bloj, David Ioan, Georgiana Alupoaiei, Nicolae Nicolae, George Chicoș- somelier și bucătar, Ovidiu Bustea, Vasile Spînu, Mihaela Grama, Elena Pădurariu, Iulian Baicu, Sebastian Dianu, Marius Munteanu, Adrian Luță, Cristi Păpușoiu, Ioana și Adrian Șutu, Toderaș Mircea, Șipoș Dorel, Sorin Berar, Ciprian Savin, Vasile Bădilă, Szasz Gyuri, Dana Gârba, Radu Gârba.

Juriul concursului de ospătari+ barmani este format din: Nicolae Pupăză- președintele asociației Maître d’Hotel Romania, Cornelia Toma – „mama tuturor somelierilor din Romania”, Paul Sfîrlea- multiplu campion, Asan Dautovich – Macedonia, Renate Karapandza – Croația.

Licee Participante

Liceul special pentru deficienți de auz ”Sf. Maria”- București

Colegiul Ucecom Spiru Haret- București

Liceul economic ,, Petre S. Aurelian” – Slatina

Liceul tehnologic ”Constantin Brâncuși” – Sfântu Gheorghe

Colegiul tehnologic ”Valter Mărăcineanu” – București

Colegiul tehnologic  „Viaceslav Harnaj” – București

Colegiul tehnic Dinicu Golescu – București

Liceul tehnologic economic de turism – Iași

Colegiul comercial Carol I – Constanța

Liceul tehnologic Dobrogea Castelu – Constanța

Liceul teoretic Emil Racoviță Techirghiol- Constanța

Liceul tehnologic Gheorghe Miron Costin- Constanța

Cu participarea excepțională a reprezentanților:

Restaurant Colina, Bistrița

Restaurant Lacul de argint, Zau de câmpie, Mureș

Plopii fără soț, Iași

Hanzo, Bacău

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*