Black Sea Fish Festival 2024 va avea loc în 15 septembrie, la Pirates Resort Mamaia

Black Sea Fish Festival

Duminică, 15 septembrie 2024, la Pirates Resort Mamaia va avea loc cea de-a zecea ediție a evenimentului ”Black Sea Fish Festival- Festivalul Peștelui Durabil Românesc”, și a patra ediție desfășurată la Pirates Resort Mamaia, manifest al consumului de pește, al conștientizării risipei alimentare, al valorizării peștelui din Marea Neagră, Dunăre, dar și al celui din râurile României.

Bucătari emeriți din întreaga țară, alături de omologii lor din Grecia, Serbia, Bosnia și Herzegovina, Israel, Turcia, Slovacia, Macedonia, Italia, Spania, Croația vor pregăti bucate alese din pește și fructe de mare pentru a evidenția dialogul intercultural, interprofesional și culinar dintre cei prezenți.

Organizația Euro-Toques România cu sprijinul  Asociației Culturale Euro Est Alternativ în anul 2015 a demarat proiectul Culinariada, unicul Program Național de training-uri pentru elevii din învățământul de stat de specialitate, care vine în sprijinul profesorilor pentru a întări spiritul profesional ce trebuie indus noii generații de viitori profesioniști ai sectorului gastronomic și turistic.  Și anul acesta se va desfășura o competiție profesională pentru cei tineri, însoțiți de cadre didactice și traineri, competitori în cursa pentru Marele Trofeu al Mării Negre. Sub influența creativă a sloganului “The Power of The Blue Storm”, juniorii noștri se vor strădui să exceleze gătind exclusiv specii de viețuitoare care trăiesc în Dunăre,  Delta Dunării, Marea Neagră și râurile din România. Câștigătorul trofeului împreună cu profesorul îndrumător vor fi câștigătorii deplasării în Serbia, în cadrul Cupei organizate la Nis în anul 2025.

Separat de competiția culinară vor exista mai multe momente, dintre care:

Open Sessions

Smoking Fish. Afumarea și coacerea directă a peștelui în smoker

Tehnicile de pregătire a peştelui în smoker reprezintă un potenţial de aromatizare excelent pentru orice specie ce urmează a fi procesată în cadrul unei reţete. Avantajele gătirii peştelui în smoker sunt multiple: coacere tip slow cook, afumare directă sau indirectă, calitatea trunchiului de a rămâne întreg şi ferm, dimensiuni 3D clar definite, umiditate garantată…

Caracteristicile culorii și a gustului în cazul afumării peștelui la cald măresc potenţialul de aromatizare fără a fi nevoie de o gamă largă de condimente.

Afumarea peștelui în butoi pe mai multe etaje

Afumarea indirectă a peștelui în Smoker Barrel artizanal cu deflector tip diafragmă, focar incorporat cu acces direct din exterior şi infuzie umedă asistată, este ideală pentru trunchiurile mari tip Peşete Spadă, Morun, Rechin… Această tehnică este bine venită în cazul reţetelor care prevăd gătirea bucăţilor mari din peşte pentru platourile de show destinate mai multor persoane.

Pizza Master Show cu diverse creme din peşte

Când vine vorba despre Pizza cu pește, combinația dintre aluatul  frământat și maturat din făina românească Castelana de la 7 Spice și diversele creme obţinute din pește sau icre, ne oferă senzaţia de gust suprem care se materializează imediat după prima muşcătură. Varietatea speciilor şi a reţetelor care stau la baza cremelor elaborate din peşte pot fi o bază trainică pentru bucătăriile unităţilor cu profil Fine Dining.

Va prezenta Pizza Chef Iulian Dumitrescu.

Pizza exotică cu salsa din peşte crud mariant

Peştele crud marinat îşi păstrează foarte bine aspectul fizic, suculenţa texturii şi aromele care te trimit direct cu gândul la apa mării. În contact direct cu coca fierbinte a blatului de pizza el se perpeleşte exact cât trebuie să fie gătit fără a-şi pierde calităţile.

Unul dintre cei mai mari specialiști din acest sector, Mircea Toderaș, multiplu medaliat în concursuri profesionale, ne va delectat nu doar cu gustul, dar și cu partea vizuală a acestui sortiment de mâncare arhaică din sudul Italiei, care s-a consacrat la nivel mondial.

Fine Dining Sessions

Recunoscuți atât pe plan național, cât și internațional, colegii noștri David Ioan, Ciprian Savin, Rareș Moga, Vasile Spînu, Răzvan Bloj vor demonstra că produsul local poate fi interpretat în manieră fine dining, preparatele fiind create chiar în fața publicului spectator în prezentări exclusiviste.

Fish Live Cooking Show

Colegii noştri din Euro-Toques România şi Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ vor face  demonstrații de pregătire ale peștelui în mod tradițional, dându-le acestora o viziune contemporană.

Reprezentanții țărilor prezente vor pregăti în fața publicului o diversitate de preparate specifice spațiului lor cultural: Macedonia, Serbia, Turcia, Slovacia, Israel, Grecia, Bosnia și Herzegovina, Italia, Spania.

De la paella cu fructe de mare, la icrele de pește din munții Făgăraș, la ciorba de pește din Delta Dunării, publicul spectator va face o incursiune în universul culinar românesc, dar și străin, bucurându-se de varietatea speciilor de pește gătite la fața locului, a diverselor tehnici de preparare, ale abordărilor dintre cele mai îndrăznețe, ale asocierilor neînchipuite cu băuturi și vinuri.

Preparatele dulci vor îmbogăți meniul propus, completând gama gusturilor.

Chocolate show

Boem Atelier și Sweeteria, ciocolatierul Vlad Niculescu și Elena Pavel vor prezenta într-un spectacol de excepție diverse abordări ale ciocolatei evidențiate prin tema marină a evenimentului. Va fi un spectacol de neratat!

Sugar Art

Șipoș Dorel va impresiona audiența cu o lucrare din zahăr!

Pan Artisan exhibition

Pentru că nu există nicio masă fără pâine, diverse produse de brutărie vor fi prezentate de talentata Georgiana Peruc în cadrul evenimentului, publicul fiind provocat să descopere minunate asocieri ale preparatelor din pește cu sortimente diverse de pâine.

Mixology Show

Andrei Tăușan va asocia diverse cocktail-uri cu preparatele pregătite de maeștrii bucătari.

Wine Show

Sommelierul Andrei Orbeșteanu va prezenta publicului spectator o gamă generoasă de vinuri potrivite consumului preparatelor din pește.

Invitații externi ai acestei ediții din Turcia, Slovacia, Grecia, Israel, Bosnia și Herzegovina, Elveția, Macedonia și Serbia ne vor încânta cu produsele lor locale interpretate în diverse abordări contemporane, astfel încât spațiul propus, al celei de-a treia culturi, va fi creat, înlesnind dialogul culturilor, valențele interculturale, diferențele și similitudinile bucătăriilor lumii.

Investiția făcută astăzi în educația gastronomică orientată în dublu sens, adică înspre prestatorii de servicii, dar și spre consumatori va avea rezultate simțitoare pe termen mediu și lung, iar efectele vor avea o bună înrurire pentru creatorii de servicii turistice și gastronomice, pentru consumatorii neofili, deopotrivă pentru cei neofobici, pentru că spiritul acestui tip de evenimente este capabil să satisfacă o gamă foarte largă de preferințe.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*