Autoritățile avertizează că în Malaysia este poluare severă cu smog

KualaLumpur, Malaysia. FOTO Ishan

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Malaysia că indexul poluanților din aer – API, încă de la începutul lunii septembrie 2019, a atins cote alarmante din cauza smog-ului care se regăsește pe întreg teritoriul țării. Pe cale de consecință, autoritățile locale au decis închiderea unui număr de 173 școli din capitală și altor 809 școli din țară.

La data de 19 septembrie, din cauza vizibilității reduse cauzate de smog, trei zboruri programate să aterizeze pe Aeroportul Sibu au fost deviate către Aeroportul Miri. Directorul adjunct al Autorității Aviației Civile din Malaysia (CAAM) Sarawak, a declarat că până în prezent nu au fost anulate zboruri de pe Aeroportul Internațional Kuching.

Unitățile medicale din Malaysia s-au confruntat cu mai multe cazuri în care mai multe persoane au solicitat ajutor de specialitate, acestea fiind suferinde de afecțiuni ale aparatului respirator.

Autoritățile competente din Malaysia au sfătuit cetățenii care suferă de afecțiuni ale aparatului cardiovascular și respirator să evite, pe cât posibil, expunerea la smog și să petreacă cât mai mult timp în interiorul incintelor unde pot beneficia de aparate de purificare a aerului.

Ca măsură temporară, autoritățile malaysiene au decis crearea unor nori de ploaie artificiali pentru curățarea aerului. Totodată, guvernul malaysian a distribuit gratuit o jumătate de milion măști de față pentru rezidenții din statul Sarawak, iar mai multe ONG-uri au început să distribuie gratuit măști pentru persoanele care se expun la smog.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Kuala Lumpur: +60321423172, apelul fiind redirecţionat către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluat de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Malaysia: +60162629660.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://kualalumpur.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*