Atenționare de călătorie în Serbia: coduri roșu și portocaliu de ninsoare

Atenționare de călătorie în Serbia: coduri roșu și portocaliu de ninsoare

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia că autoritățile sârbe au emis pentru următoarele zile coduri portocaliu și galben pentru condiții meteorologice severe.

Astfel, au fost emise coduri portocaliu și galben de ninsoare pentru regiunile Serbia de Sud-Vest, Serbia de Est, Serbia de Sud-Est și Kosovo și Metohija, fiind prognozate precipitații ce pot determina depunerea unui strat de zăpadă mai mare de 10 cm, într-un interval scurt de timp. Apoi, din 10 ianuarie, au fost emise coduri portocaliu și galben de ninsori pentru întreg teritoriul Serbiei, cu depuneri mari de zăpadă în regiunile sudice, vestice și centrale.

În acest context, autoritățile sârbe avertizează asupra riscului de perturbare a circulației, inclusiv închidere temporară a unor drumuri.

Informații actualizate despre starea drumurilor se pot obține accesând harta interactivă a administrației locale a drumurilor: http://www.putevi-srbije.rs/index.php/mapa-puteva-u-zimskom-periodu.

MAE reamintește că în Serbia este obligatorie echiparea autoturismelor cu pneuri de iarnă pentru acest anotimp.

Pentru informații actualizate, pot fi consultate paginile de internet www.meteoalarm.rs și http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/RS-Serbia.html, precum și www.amss.org.rs. www.autozona.rs și www.putevi-srbije.rs.

În situații de urgență, pe teritoriul Republicii Serbia, pot fi apelate numerele de urgență: +38111192 (poliția), +38111193 (pompierii) și +38111194 (ambulanța), precum și +381111987 pentru asistență auto.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Serbia: +381113670361; +381113670798, precum și ale Consulatului General al României la Vârșeț: +381013831099; +381013831199 și ale Consulatului General al României la Zajecar: +38119431717, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Belgrad: +38163319425 și telefonul de urgență al Consulatului General al României la Vârșeț: +381644584833, respectiv al Consulatului General al României la Zaječar: +381692799651.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://belgrad.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*