Atenţionare de călătorie în Bulgaria: noi prevederi legale privind achiziționarea taxelor de drum

Noi prevederi legale privind achiziționarea taxelor de drum, în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că, începând cu data de 1 iulie, intră în vigoare noile prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru mijloacele de transport marfă și pasageri.

 1. Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, inclusiv, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum:
 •  între 10 și 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
 •  între 6 și 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I;
 •  între 4 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.

(Stotinca este subdiviziunea levei bulgărești; 100 stotinci = 1 leva)

 1. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum:
 •  între 26 și 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
 •  între 22 și 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I;
 •  între 19 și 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.
 1. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum:
 •  între 35 și 43 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
 •  între 32 și 39 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I;
 •  între 29 și 37 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.
 1. Pentru autocarele cu greutate între 3,5 și 12 tone, inclusiv, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, pentru fiecare kilometru parcurs:
 •  între 4 și 8 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
 •  între 3 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I;
 •  între 2 și 5 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.
 1. Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum:
 •  între 5 și 9 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
 •  între 4 și 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I;
 •  între 3 și 6 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.

În cazul mijloacelor de transport cu greutatea mai mare de 3,5 tone, care folosesc ca unică sursă combustibil alternativ, pentru folosirea infrastructurii rutiere supusă regimului taxelor de drum se va plăti o taxă TOLL în cuantum de 50% din valoarea determinată respectivului model de mijloc de transport pentru categoria EURO VI, EEV.

În acest context, este subliniată importanța informării corecte a șoferilor români, a achiziționării din timp a vinietelor electronice și a achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

 • cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg (www.bgtoll.bg/tol-taksa) sau din aplicația pentru telefoane mobile BGTOLL;
 • cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
 • cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;
 • cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;
 • cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;
 • cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din R. Bulgaria: www.customs.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*