Antares Science-Fiction & Fantasy Club Braşov organizează a VII-a ediţie a Festivalului Național AntareSFest

FOTO CJ Brașov

Antares Science-Fiction & Fantasy Club Braşov organizează a VII-a ediţie a Festivalului Național AntareSFest, în perioada 5-8 octombrie 2023, la Brașov.

Evenimentul, dedicat literaturii și artelor vizuale science-fiction & fantasy (SF&F) românești, se va desfășura în cea mai mare parte la Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, partener oficial, cu sprijinul și cofinanțarea Consiliului Județean Brașov. Însă, în prima zi a festivalului, discuțiile vor fi purtate în sala festivă Modarom.

„În acest an, festivalul va aborda o temă generoasă, adresată fanilor SF, dar şi celor care sunt implicaţi concret în viitorul urbanistic al oraşelor în care trăim. Timp de patru zile vom discuta despre oraşele viitorului şi viitorul oraşelor, cu focusare pe anticiparea aspectului acestora în 2050, din punct de vedere tehnic, social, al integrării cu natura, al asigurării energiei exclusiv din resurse regenerabile ş.a.m.d. Vom discuta şi despre piaţa de carte SF&F din România şi Europa de Est, împreună cu membrii delegaţiei ce va sosi din Ungaria. Alături de noi va fi şi domnul Alexandru Mironov, invitat special”, a declarat președintele Clubului Antares, Nic Dobre.     

Sesiunile de comunicare vor fi susținute de scriitori, editori, redactori, publiciști, oameni de cultură, artiști plastici și oameni de știință, atât din țară cât și din străinătate.

„Consiliul Judeţean Braşov susţine organizarea Festivalului AntareSFest pentru a cincea oară din cele şapte ediţii ale sale. Ne bucurăm să fim parteneri ai acestui eveniment care se evidenţiază în paleta ofertei culturale existente în judeţul nostru. AntareSFest deja are o tradiţie, are parteneri şi participanţi care vin constant la Braşov, iar Clubul Antares se numără printre cele mai importante cluburi de Science-Fiction & Fantasy din România. Mă bucură faptul că în fiecare an organizatorii caută să diversifice tematicile abordate, deoarece nu este vorba doar despre cărţi SF, seminarii şi prezentări, ci şi despre grafică, artă vizuală şi o serie de componente care au intrat în atenţia celor care iubesc SF-ul şi genul Fantasy. Sunt convins că braşovenii care vor dori să participe la acest eveniment se vor bucura de o prezenţă de calitate şi de invitaţi de marcă. AntareSFest este cel mai important eveniment de acest gen din Braşov şi unul dintre cele mai importante la nivel naţional”, a afirmat Ciprian Sterpu, vicepreşedintele CJ Braşov.

Directorul Bibliotecii Județene, Daniel Nazare, a adăugat: „Prin instituția noastră, vehiculăm multă literatură de anticipație, achiziționăm foarte multe cărți, ne imaginăm, prin evenimentele organizate, lumile viitorului în care nu doar că roboții se vor lăfăi prin consiliile de administrație ale fabricilor, dar va fi important și cum ne îmbrăcăm, care va fi moda, ce trenduri vor exista. Este interesantă tema aceasta: Orașele viitorului, viitorul orașelor. Brașov este poate orașul care se va dezvolta cel mai spectaculos în România, în următorii 100 de ani. Avem muntele ca fundal, dar, dacă va trebui să acomodăm aici 1.000.000 de oameni, atunci tot ce ține de locuire, de partea de transport, de cum ne imaginăm casele viitorului va da bătăi mari de cap arhitecților, pesagiștilor și celor care se ocupă de dezvoltarea urbană. Va conta foarte mult cum va fi orașul viitorului: dacă va avea infrastructura necesară în toate domeniile, dacă va asigura un mediu nepoluat, dacă va crea cele mai bune condiţii de vieţuire. Este foarte provocator să construim orașele viitorului!”.

Unul dintre cei mai vechi membri ai clubului Antares, Gheorghe Tănase, spune că „ideea de «orașul viitorului» va cuprinde, până la urmă, zonele de dezvoltare care sunt cunoscute. Dar, când ne gândim la oraș, de fapt vorbim despre acea parte veche a orașului, a vechii cetăți. Când spunem «mergem în oraș», de fapt ne gândim la Brașov ca fiind zona veche a Cetății Brașovului, pe care o putem vedea în machetă. Și chiar este interesant, din când în când, să ne gândim cum arăta orașul medieval, cum arăta orașul interbelic și cum arată orașul astăzi. Avem această credință că orașul Brașov rămâne cu această parte veche, foarte atractivă, neschimbată, evident îmbunătățită extraordinar”.

Și la ediția din acest an, Festivalul AntafeSFest se bucură de o mascotă, de această dată realizată cu sprijinul Modarom. Este vorba despre „AmeKa, androidul care va lucra la Aeroportul Braşov, relaţii cu publicul, în anul 2050”.

Ediția a VII-a AntareSFest va menține și tradiția evenimentelor „cosplay”. Astfel, la secțiunea dedicată, participanţii care au îndrăgit anumite personaje din producții SF și Fantasy sunt așteptați în costumele specifice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*