Alertă de călătorie în Mexic: erupția vulcanului Popocatepetl duce la întârzieri sau anulări de zboruri

Mexic. FOTO: DAL Travel

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Mexic că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile mexicane privind intensificarea activității vulcanului Popocatepetl, aflat la 72 kilometri de capitala Ciudad de Mexico, zborurile de pe aeroporturile internaţionale „Benito Juarez” și „Felipe Angeles” din Ciudad de Mexico, precum și de pe aeroporturile orașelor Puebla, Toluca de Lerdo și Cuernavaca, înregistrează întârzieri sau chiar anulări.

În prezent, autoritățile mexicane au ridicat gradul de alertă la nivelul „Galben – Faza 3” – ce constă în emisii continue de fum și gaz, explozii de intensitate crescută cu lansare de fragmente incandescente, ori scurgeri de lavă până în zona mediană a vulcanului.

Totodată, autoritățile mexicane îndeamnă cetățenii să urmărească cu atenție informările oficiale și să fie pregătiți pentru evacuare, în special acele persoane aflate pe o rază de până la 20 kilometri distanță față de vulcan. Acesta este ultimul nivel de alertă înainte de declararea codului Roșu – stare de pericol și decretarea oficială a evacuării localităților adiacente.

Se recomandă cetățenilor români să evite deplasările în statul Puebla, unde se află vulcanul, precum și în statele învecinate (Ciudad de Mexico, Estado de Mexico și Morelos), iar în cazul în care se află în această țară să respecte cu strictețe instrucțiunile oferite de Centrul Național de Prevenire a Dezastrelor (protecția civilă): https://www.gob.mx/cenapred, precum și monitorizarea actualizărilor oferite de Serviciul Național de Seismologie din această țară: http://www.ssn.unam.mx/.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale ambasadei României în Statele Unite Mexicane: +525552800447 și +525552801869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României la Ciudad de Mexico: +525538833072.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://mexico.mae.ro/contact, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*