A început Festivalul One World Romania la Brașov, ediția a 2-a

A început Festivalul One World Romania la Brașov, ediția a 2-a

Timp de patru zile spectatorii brașoveni vor avea parte de cele mai captivante filme documentare realizate în ultimii ani. 18 proiecții de film și dezbateri cu 21 de invitați ce vor aborda tema drepturilor omului vă așteaptă în cele două locații ale festivalului: Centrul Cultural Reduta și Bastionul Artiștilor.

La deschidere am avut-o alături de noi pe Iryna Tsilyk – cineastă și scriitoare din Ucraina, cu care am vorbit despre debutul ei în lungmetraj „Pământul este albastru ca o portocală”, pentru care a primit premiul „Directing Award: World Cinema Documentary” la Festivalul de Film de la Sundance. În zilele care urmează vom continua cu o serie de documentare regizate în mare parte de cineaste contemporane cu abordări diferite, menite să arate varietatea vocilor din cinematografia feminină. Din titlurile care vor rula menționăm „Micul Samedi”, o poveste personală în care regizoarea Paloma Sermon-Daï explorează în mod curajos situația fratelui său care se luptă cu adicția de heroină; „Covrigul meu mexican”- debutul spectaculos al regizoarei spaniole Nuria Giménez, precum și #newTogether – noul documentar al regizoarei românce de teatru și de film Carmen Lidia Vidu realizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, proiecția fiind urmată și de o dezbatere despre efectele pandemiei asupra artiștilor și a operatorilor culturali, la care sunt invitați Elise Wilk (dramaturg brașovean), Elena Vlădăreanu (poetă), Andrei Popov (Forumul Cultural Austriac).

Alte evenimente importante organizate sunt și proiecția documentarului „Niciunul dintre ei nu spune vreun cuvânt” adoptat de „Copiii de Cristal” – o asociație a părinților cu copii cu TSA (tulburări din spectrul AUTISM), cu care vom discuta despre nevoile persoanelor cu tulburări din spectrul autist, precum și expoziția „Refugiați Doctori în România”, o serie de portrete fotografice realizate de Horia Manolache în 2021, în timpul pandemiei Covid-19, care se concentrează pe situația refugiaților la noi în țară. Expoziția va fi însoțită de proiecția filmelor produse în cadrul proiectului „Fă un film cu un refugiat””, organizat în colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și UNHCR România – Agenția ONU pentru Refugiați. Invitații dezbaterii sunt Gabriela Leu (UNHCR România) și Horia Manolache.

Toate filmele vor fi vorbite sau subtitrate în limba română.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate pe eventbook sau în locație (Reduta și Bastionul Artiștilor).

Festivalul face parte din proiectul „Documentarele One World Romania la Brașov, ediția a II-a”, cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*