Vizită în Galeria de Artă Maghiară a Muzeului Județean Mureș, în data de 3 februarie

Galeria de Artă Maghiară a Muzeului Județean Mureș

A treia ediție de Joia Muzeală din acest an va avea loc în Palatul Culturii, unde amatorii de artă sunt invitați la o incursiune cu ghid în Galeria de Artă Maghiară a Muzeului Județean Mureș.

Joi, 3 februarie 2022, oamenii sunt așteptați la Joia Muzeală #3, în Galeriei de Artă Maghiară (1850–1920), galerie permanentă a Palatului Culturii, aripa stângă, etajul III.

Între orele 17:00 – 18:00 va fi un ghidaj în limba maghiară susținut de Erika Oniga, muzeograf la Secția de Artă a muzeului, iar între 18:00 – 19:00 Ghidaj în limba română susținut de Cora Fodor, cercetător și istoric de artă la Secția de Artă a muzeului

Tarif de vizitare: 16 lei (adulți); 8 lei (pensionari): 4 lei (elevi, studenți)

Galeria de Artă Maghiară (1850–1920) a fost redeschisă vineri, 21 ianuarie 2022, după o pauză de aproximativ 2 ani, într-o nouă amenajare a spațiului expozițional, îndrăzneață prin cromatică, expunere și iluminare. Ea cuprinde o mare parte a lucrărilor de început a pinacotecii. Lor li se adaugă două achiziții recente, lucrări reprezentative ale artiștilor: Körösfői-Kriesch Aladár – Trei copii și Hegedűs László – Alegerea lui Hercule și alte lucrări neexpuse de mult timp: Kárpáthy Rezső – Dimineață la Budapesta, Hollósy Simon – Portret de bărbat și Portret de femeie, Eisenhut Ferenc – Atacul lui Hunyadi, Csánky Dénes – Carieră de piatră, Edvi Illés Aladár – Căratul grâului, pentru a enumera câteva. În total, aproape 80 de piese.

Noul concept de expunere din galerie este axat atât pe nuclee de afinități stilistice și tematice, de apartenențe la anumite centre/școli artistice importante cât și pe tendințe artistice. De la Romantism la Istorism, Simbolistica morții și a macabrului, Compoziții biblice, Peisaje, Pictura de salon și imaginea secessionistă a femeii, Barbizon-Paris-Szolnok, Colonia de artiști de la Baia Mare, Orientalism și pictură istorică sunt câteva dintre nucleele propuse în expunere. Câțiva dintre artiștii reprezentativi sunt: Munkácsy Mihály, Paál László, Wágner Sándor, Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Demeter Róbert, Barabás Miklós, Vida Árpád, pentru a enumera doar câțiva.

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet și pe bază de rezervare prealabilă la pr@muzeulmures.ro sau 0749912992, în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii).

Biletele se pot achiziționa în avans de la Casa de Bilete a Palatului Culturii sau în ziua evenimentului direct de la locație în funcție de locurile disponibile.

Obligațiile vizitatorilor/spectatorilor privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu SARS-CoV2:

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Purtarea măștii (medicală/nonmedicală) si respectarea distanțării de minimum 1,5 m între persoane la intrarea în locație, la mese, la toalete și la ieșirea din locație. Masca trebuie să acopere gura și nasul.

Dezinfectarea mâinilor cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în sală.

Organizatorii își rezervă dreptul de a efectua un triaj observațional și de a nu permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*