VIDEO Problema plajelor, ridicată de investitorii de pe litoral la întâlnirea cu ministrul Turismului. Cadariu promite discuții cu Ministerul Mediului pentru găsirea unei soluții

Constantin Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului. FOTO GoNEXT
Constantin Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului. FOTO GoNEXT

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a avut, sâmbătă, 8 ianuarie, o întâlnire la Constanța, cu investitorii de pe litoral. Cu acest prilej, ministrul a prezentat principalele sale inițiative și proiecte pe care dorește să le ducă la îndeplinire și în același timp a ascultat și care sunt principalele probleme cu care se confruntă oamenii de afaceri de la malul mării.

Cadariu a spus jurnaliștilor, la finalul întâlnirii că cea mai mare problemă cu care se confruntă investitorii de pe litoralul românesc o constituie cea a plajelor.

“Sunt multe problemele semnalate. Unele țin de noi, de ministerul de resort, în alte cazuri trebuie să avem o colaborare cu alte ministere. Cea mai urgentă problemă o reprezintă  problematica plajelor, în special a plajei din Mamaia și în general a plajelor pe care se fac investiții privind lărgirea lor. Am înțeles că în cursul anului trecut au fost probleme în activitatea de turism tocmai în legătură cu acest subiect. Avem o anumită implicate în sensul că trebuie să atestăm pentru agenții economici folosirea acestor porțiuni de plajă, însă așa cum se știe, nu noi suntem cei care administrăm plaja”,  a explicat ministrul Turismului.

El a anunțat că va avea întâlnire cu ministrul Mediului, având în vedere că plajele se află în administrarea acestuia pentru a găsi o soluție în acest sens.

Cadariu a mai spus că vor fi înființate cel puțin 8 OMD-uri regionale din banii care provin din PNRR.

“Având în vedere faptul că din PNNR, Ministerul va putea beneficia de o finanțare de 10 milioane de euro pentru a putea înființa cel mult 8 OMD-uri regionale, acolo există niște limite de timp, una dintre ele spune că până la sfârșitul lunii octombrie 2022 trebuie să avem întreaga legislație adoptată pentru problematica OMD-urilor și mă refer aici și la lege și la normele de aplicare la acea hotărâre de Guvern.

Aici e o chestiune de nuanță. În afară de urgență și în afară de întârziere pentru că sunt ani de zile de când se discută despre aceste norme de aplicare și care nu au fost adoptate, în primul și în primul rând pentru că nu s-a ajuns la un consens între părți, între minister, între reprezentanții statului și cei din domeniul privat.

Au fost minimum două, poate chiar trei puncte foarte disputate și pentru care nu s-a ajuns la o concluzie: care este ponderea atunci când se iau  deciziile în cadrul unui OMD, cum se realizează finanțarea, care este procentul din acele taxe colectate, fie ele de promovare sau taxă de stațiune, care revin OMD-urilor și un ultim aspect faptul că în prevederea actuală din lege nu se spune nimic despre posibilitatea înființării unui OMD național.

Noi cu toții trebuie să decidem, aici nu există o persoană sau o instituție. De-a lungul timpului a existat și poate mai există o reținere din partea salariaților din minister, care spune că practic un OMD național ar putea duce la un soi de privatizare, dacă vreți, a Ministerului Turismului. Cred că este un lucru exagerat”, a explicat Cadariu.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a mai spus că brandul de țară, realizat în perioada când Elena Udrea conducea acest domeniu, este încă valabil, dar nu mai este utilizat.

“Din punctul meu de vedere noi, românii, avem o preocupare atunci când ajungem într-o funcție de conducere, la un minister, suntem tentați să tăiem totul și luăm lucrurile de la zero. Ori nu mi se pare firesc. Atunci când s-a lucrat la o siglă și la un brand de țară, eu știu că s-a depus mult efort, au fost puse la bătaie resurse, au fost implicați specialiști și chiar dacă în acel moment o persoană care conducea ministerul avea o percepție nu tocmai pozitivă, trebuie să o recunoaștem că s-a răsfrânt și asupra brandului și asupra siglei. El este valabil, apare pe siteul ministerului, din păcate, este extrem de puțin folosit”, a mai precizat ministrul Cadariu.

El a abordat la Constanța și subiectul voucherelor de vacanță, care revin din acest an.

“După ce am ajuns la minister, am avut o primă întâlnire cu reprezentanții din turism, iar seara am și urcat în dezbatere publică acea ordonanță. Nu e meritul meu, e meritul celor din minister. Am decis la acel moment să acceptăm două dintre propunerile venite din domeniu și anume faptul ca emiterea voucherelor să se facă pe o perioadă de cinci ani, nu de un an și să dăm posibilitatea ca acele vouchere nefolosite și emise în cursul anului 2019-2020 să poată fi folosite până la mijlocul acestui an. Din fericire, după dezbatere, după avizare, cam două săptămâni, ordonanța a fost adoptată, este în vigoare și astfel emiterea voucherelor de vacanță pentru salariații care activează în sectorul de stat să poată fi posibilă. Să precizăm, voucherele de vacanță pot fi emise și de agenții din privat pentru salariații de acolo”, a mai afirmat  Constantin-Daniel Cadariu.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*