Top 9 destinații last minute de unde nu lipsesc pârtiile de schi

Dacă până acum te-ai gândit mai degrabă la stațiunile de iarnă din Occident, precum Franța, Elveția sau Austria, pentru care costurile ridicate și-au făcut simțite prezența, există alternative cu buget redus în destinații vecine, cu nimic mai prejos decât cele din Europa de Vest.

Fie că te-ai născut cu clăparii în picioare sau vrei să înveți să schiezi, fie că nu ești o persoană sportivă, dar pentru tine iarna înseamnă neapărat câteva zile la munte, cu ore petrecute pe pârtie,
în atmosfera specifică sezonului, echipa din spatele motorului de căutare global care compară gratuit oferte de călătorie momondo.ro a selectat câteva stațiuni de schi din Estul Europei. Conform specialiștilor momondo.ro, aici poți găsi aproape totul accesibil, de la permisul pentru pârtie, la echipament, hotel, mâncare și băutură.

1. Poiana Brașov, România
Pentru stațiunea din inima Transilvaniei turiștii din diverse colțuri ale lumii încep să se cam bată pentru a prinde un loc. În plus, la câțiva pași pe pârtie, găsești vinul fiert, care te încălzește până în măduva oaselor și stârnește apetitul pentru bucatele tradiționale, precum mămăligă asortată la brânză de vacă și ouă.

2. Kopaonik, Serbia
Cele 200 de zile însorite pe an i-au adus muntelui Kopaonik pseudonimul de „muntele soarelui”. Stațiunea cu același nume se arată ca un minunat și liniștit tărâm al iernii, cu 70 de km de pârtii. Tot acesta e cel mai întins lanț muntos al Serbiei și un loc unde nu o să se plictisească nimeni – nici cei care abia învață să încalțe clăparii, nici cel care schiază de la doi ani și jumătate. Pentru copii, există un centru special de schi, echipat cu tot ce-i trebuie, inclusiv bandă rulantă și carusel.

Cei cu energia mai mare pe timp de seară pot înlocui băuturile la lumina lunii cu schiatul la lumină artificială în Malo Jazero, pârtia luminată când dispare soarele. În Kopaonik telecabina este încălzită, cu o capacitate de șase persoane. Pentru cei care nu vor să renunțe la serile clasice, dar tradiționale, există numeroase baruri și restaurante locale, din care nu lipsește muzica folk sârbească. Ca să ajungi aici, ia mai întâi un zbor spre Belgrad.

3. Spindleruv Mlyn, Republica Cehă
Cuibărită într-unul dintre vârfurile înzăpezite ale celui mai întins lanț muntos din Republica Cehă, Krkonoše („Munții Giganți”), se află Spindleruv Mlyn, una dintre cele patru stațiuni din ținut. Nu doar că prețurile aici sunt mici, dar te așteaptă minuni de sezon: de la pârtii pentru copii, spații aproape virgine pentru a practica schi de fond și parcuri ticsite cu zăpadă, până la împrejurimile Parcului Național, atât de frumos încât a fost clasificat de UNESCO drept rezervație a biosferei.

În călătoria ta aici coboară agale către satul îmbrăcat în zăpadă, unde mirosul fripturilor frăgezite la foc mic și al clătitelor este atât de prezent, iar pentru o experiență mai excentrică, află că Berăria Novosad oferă un tratament de spa cel puțin neobișnuit: scăldatul în băi de bere. Drumul până aici e mai simplu dacă iei mai întâi un zbor spre Praga.

4. Jahorina, Bosnia și Herzegovina
Jahorina, împreună cu vârfurile înzăpezite care-i stau de strajă, atrage an de an împătimiți ai pârtiilor. Fiecare centimetru de pârtie este din cale-afară de îngrijit, înalții Alpi Dinarici ai Bosniei te înconjoară. Coborând la poalele acestora, vei da negreșit de un mic și fermecător orășel, încărcat de cabane tradiționale și presărat la fiecare pas cu brazi înzăpeziți.

La numai o aruncătură de băț de Sarajevo, această destinație balcanică indulgentă cu portofelele este încă și mai recunoscută pentru așa numitele „après-party”, petreceri care își fac debutul după ce pârtia iese din scenă. În plus, în Jahorina găsești o natură superbă, unde cunoscătorii dau năvală pentru drumeții, săniuș și aer proaspăt alpin. Ca să ajungi aici, zboară mai întâi spre Saravejo.

5. Bialka Tatrzanska, Polonia
Dacă ești un împătimit al schiurilor, ai auzit, poate, că Zakopane ar fi cea mai mare și mai faimoasă stațiune din Polonia. Dar dacă ți-ai propus să te îndrepți spre o destinație care să nu te lase cu portofelul gol și care să nu fie plină de oameni, satul Bialka Tatrzanska este o alternativă. Cele trei pante lungi și aranjate paralel sunt ideale pentru familii, începători și intermediari care își pot șlefui talentul de schiori.

Pentru călători cu pofte culinare, s-ar putea ca tentația mai mare să fie în jurul brânzei de oaie afumată și amestecată în mod iscusit cu afine, iar dacă așezi un ceai cu rom alături, sunt șanse să simți că e concediul vieții tale. Viața de noapte nu-i tocmai punctul forte al acestei stațiuni, dar dacă iei în calcul că aici găsești o piscină exterioară alimentată de ape geotermale, rare șanse să îți mai lipsească petrecerile. Găsește, mai întâi, oferta de zbor până în Cracovia.

6. Jasna, Slovacia
Jasna este unul din secretele prețioase și bine păstrate ale Slovaciei, o așezare cuibărită în Valea Demanovska Dolina. Rafalele de vânt se opun rândurilor de pini, iar pantele de schi înfruntă sălbăticia și decorul rural, toate ocupând, de fapt, întinsul unui parc național.

Vârful Chopok îi ispitește pe profesioniști cu o pantă aproape verticală de 1000 m, luminată și pe timp de noapte, și nenumărate zone unde să-și tot facă de cap plăcile de snowboard. Rămâne însă loc pentru începători: școli de schi există și ai posibilitatea chiar să practici sporturi de iarnă în zonele mai sălbatice, dacă apelezi la un ghid local. Nici aici petrecerile nu sunt tocmai la ele acasă, dar există berăriile locale și porții de găluște pierogi tradiționale. Află când este mai ieftin să zbori către Bratislava.

7. Bansko, Bulgaria
Această stațiune recent modernizată e pe poziții fruntașe în topurile iubitorilor de zăpadă. Și are de toate pentru toți: zăpadă, condiții de schi de care n-ai cum să te plângi și nopți care au să-ți dea ceva mai mult decât o cană de cacao la căldura focului. Totodată, Bansko este cât se poate de prietenoasă cu începătorii, însă nu are numai pârtii cuminți. Marcajele roșii au de lucru aici, iar luatul la goană în jos pe pârtie, printre molizii care înțeapă nori, este o altă sursă de adrenalină.

Cea mai mare stațiune de iarnă a Bulgariei poate deveni, pe alocuri, nițel aglomerată la coada de la telecabine, dar poți oricând să te cazezi la înălțime, să te odihnești și să comanzi un mic dejun, înainte să-ți pui clăparii. În cele din urmă, scena barurilor din Bansko în care poți să mergi noaptea este deja faimoasă. Ai în vedere un zbor spre Sofia și, de ce nu, o plimbare pe străzile capitalei.

8. Kranjska Gora, Slovenia
Dacă acestei stațiuni slovene i-au lipsit pârtiile periculoase, i s-au dat din plin terenuri suave, îngrijite, piste numai bune pentru copii și peisaje incredibile în mijlocul cărora să-i tot dai bătaie cu schiul de fond. Și în ciuda faptului că participă la cupe mondiale de mai bine de 50 de ani, prețurile sunt cât se poate de decente. Asta face că nu trebuie să fii o celebritate ca să te simți binevenit pe pârtia de aici.
Poți lua un zbor mai întâi către Ljubljana și, de ce nu, descoperi farmecul acestei capitale.

9. Popova Sapka, Macedoina
Devansând fără discuții cele mai multe stațiuni din Europa de Est, resortul Popova Sapka se cuibărește undeva între vârfurile blânde ale Munților Dinarici. Și vei găsi orașul liniștit din calea-afară, îmbrăcat în alb și în străzi goale, într-o stare de perpetuă moțăială, cu atât mai potrivit dacă fix de liniște aveai nevoie în concediul de iarnă.

Dacă vrei să te scufunzi în sălbăticia de un alb imaculat, în Popova Sapka poți închiria un plug (cu tot cu șofer) care să te conducă până în străfundurile acoperite de zăpadă ale locului. Această distracție cu plugul este prima și singura organizată, până acum, în Europa. Oprește-te la o plimbare prin orașul-capitală Skopje, către care poți găsi zboruri ieftine, în funcție de perioada de călătorie.

momondo.ro este un motor de căutare gratuit care compară cele mai bune oferte pentru bilete de avion, hoteluri și închirieri auto la nivel global. momondo a primit numeroase distincții internaționale și a fost recomandat de către publicații importante, cum ar fi: New York Times, CNN, Frommer’s și The Daily Telegraph. momondo are birourile în Copenhaga și este prezent pe 30 de piețe internaționale. Aplicațiile pentru mobil gratuite sunt disponibile pentru iPhone si Android. momondo este parte din KAYAK, companie independentă în cadrul Booking Holdings Inc (NASDAQ: BKNG)

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*