Timișoara va avea un Cinematograf de Artă

S-au semnat actele pentru Cinematograful de Artă din Timișoara

Primăria Municipiului Timișoara, Compania Groupama, Institutul Francez din România și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (TimiShort) au semnat în data de 5 iunie, declarația de intenție privind înființarea unui cinematograf de artă în centrul orașului sub cupola rețelei Europa Cinemas.

Cinematograful de Artă Independent se va amenaja conform Strategiei culturale a municipiului Timișoara 2014-2024 sub forma unui Art House care va avea ca scop promovarea filmului european, românesc, de autor. În jurul acestuia se va înființa un hub modern dedicat educației prin film, un loc care să reunească producători, cameramani, sunetiști, fotografi, scenografi, care va reuni și revigora comunitatea cinefililor din oraș. În incinta cinematografului se va amenaja un spațiu expozițional, un cafe-cinema, un cine-shop.

Cinematograful de artă va fi amenajat fie în spațiul actualului cinema Timiș, fie în cel al fostului cinema Studio. Decizia privind locația destinată acestui Cinematograf va fi stabilită într-o viitoare ședință de Consiliu Local.

La eveniment au participat primarul municipiului Timișoara, domnul Nicolae Robu, domnul Dan Diaconu, Viceprimar al Municipiului Timișoara, domnul François Coste, Director general Groupama Asigurări, domnul Christophe Gigaudaut, Director, Institutul Francez din România și Consilier de Cooperare și Acțiune Culturală al Ambasadei Franței, București, domnul Cyrille Fierobe, director delegat, Institutul Francez România-antena Timișoara precum și reprezentanții sectorului independent, Nicoleta Ciocov vicepreședinte Pelicula Culturală, Richard Marius Ilie, vicepreședinte Marele Ecran, Florin Iepan, președinte Documentor, Cristina Docea, președinte Asociația Română a Filmului Independent (TimiShort).

Pașii următori semnării acestei declarații de intenție sunt semnarea unui protocol de colaborare detaliat în care se vor preciza atribuțiile părților implicate precum si calendarul etapelor, realizarea proiectului de fezabilitate și cel de arhitectură de către Compania Groupama, donarea proiectului și a documentației tehnice către Primăria Timișoara, demararea lucrărilor și punerea pietrei de temelie, moment care va fi marcat printr-o ceremonie simbolica în cadrul sezonul Franța-România (22 aprilie – 14 iulie 2019) , inaugurarea cinematografului urmând să aibă loc cel târziu în anul 2021.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*