Studiu IRI Travel: Sinaia, Poiana Brașov, stațiunile balneare, respectiv Egipt și Bulgaria, cele mai căutate destinații ale sezonului de iarnă

Castelul Peleș, Sinaia. FOTO Adrian Boioglu / GoNEXT.ro
Castelul Peleș, Sinaia. FOTO Adrian Boioglu / GoNEXT.ro

Un studiu realizat de touroperatorul IRI Travel, cu ajutorul partenerilor revânzători din întreaga țară, arată că s-a modificat mult comportamentul turiștilor români, atât față de perioada anterioară pandemiei, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Dintre cei care nu mai pleacă în afară pentru vacanță, 60 la sută se vor orienta către stațiuni montane românești. Am primit foarte multe cereri de ofertă pentru stațiuni cu pârtii precum Azuga, Bușteni, Rânca și Straja. De asemenea, pentru Poiana Brașov sunt foarte multe cereri anul acesta. Față de anul trecut, rezervările au început să se facă din septembrie, pentru vacanța de iarnă, însă continuă și în prezent, pe fondul situației încă neclare, deși rata de incidență COVID este cea mai mică din Europa. Ne așteptăm la o relaxare, în perioada sărbătorilor”, declară Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Până la această dată, nivelul de rezervare pentru perioada de Crăciun și Revelion este de circa 70 la sută, față de numai 25-30 la sută în aceeași perioadă a anului trecut, respectiv de 90 – 95 la sută, cât era în aceeași perioadă din 2019. Pachetele preferate de turiști nu mai sunt cele ieftine, ci românii preferă variante de pachete turistice la hoteluri de patru și chiar cinci stele.

Potrivit consultanților IRI Travel, topul rezervărilor pentru sărbătorile de iarnă, pe plan intern este condus de Valea Prahovei – în special Sinaia și de Poiana Brașov, urmate de stațiunile balneoclimaterice Băile Herculane și Băile Felix, respectiv de zonele de turism rural Bucovina și Maramureș.

Pe plan extern, Egiptul este pe primul loc, iar în topul cererii urmează vacanțele la schi în Bulgaria – Bansko și Borovets, sau Austria și Italia.

Care este tipologia turistului la ora actuală

Ca tipologie a turistului, marea majoritate a călătorilor este, în această perioadă, vaccinată și posesoare a certificatului verde. Se observă o schimbare radicală, în sensul că acum turiștii sunt mult mai dispuși să aleagă destinații mai îndepărtate, calde într-o mai mare măsură. Aceștia preferă în continuare all inclusive și optează în special pentru hoteluri de minim 4*, deci hoteluri bune și foarte bune.

De sărbători, turiștii aleg pachete cu toate mesele incluse, cu cine festive, cu acces la centre și facilități de spa și relaxare. Anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de iarnă tarifele au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Am început să primim rezervări pentru Crăciun și Revelion încă din septembrie – octombrie, însă sunt mulți turiști care au solicitat oferte și care spun că vor lua decizia de a rezerva mai aproape de perioada sărbătorilor tocmai pentru a urmări situația pandemică”, adaugă Lucian Bădîrcea.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*