Sankt Petersburg – un oraș mai european decât multe de pe la noi

Adrian Boioglu - Editorial
Adrian Boioglu - Editorial

Prima senzație pe care am avut-o atunci când am ieșit din aeroportul din Sankt Petersburg a fost că am ajuns la Viena. Iar senzația asta nu m-a părăsit în cele câteva zile petrecute pe malul Nevei.

Nu credeam că Sankt Petersburg poate să fie un oraș atât de frumos și atât de european.

Ajungi ușor acolo: ai avion din București sau Constanța cu Turkish Airlines, petreci câteva ore în noul aeroport din Istanbul și apoi decolezi spre Sankt Petersburg. Condiții bune, prețuri la fel de bune și un drum relativ scurt. Doar procesul de intrare în țară (și cel de obținere a vizei) îți aduc aminte de faptul că ai ajuns în Rusia. În rest, nimic din ce e în jurul tău (cu excepția inscripțiilor în chirilică) nu trădează faptul că nu mai ești în Uniunea Europeană.

Sankt Petersburg are tot ce-i trebuie: servicii bune la prețuri excelente, oameni frumoși (da, rusoaicele sunt femei frumoase) și tot confortul unui oraș din vestul Europei. E nevoie să mai spun că peste tot găsești oameni zâmbitori, care încearcă să te ajute dacă le adresezi o întrebare și care vorbesc limba engleză?

Bulevardele sunt largi și clădirile (inclusiv bisericile colorate) impun respect. Mi-a plăcut să văd că și bulevardele și clădirile sunt spălate zilnic cu furtune sub presiune și tot orașul strălucește de curățenie.

Gurmanzii au parte de un rai culinar la Sankt Petersburg. De la mâncăruri asortate cu vodka până la fripturi bine rumenite la cuptor, borșuri acrișoare și ceaiul care aduce a compot – toate te îmbie să revii pe acele meleaguri. Gusturile occidentale sunt satisfăcute de lanțurile fast-food care și-au găsit loc fără probleme în Sankt Petersburg.

Nici amatorii de artă și istorie nu au timp de pierdut. Legenda spune că dacă intri Hermitage și stai doar un singur minut în fața fiecărui exponat ai nevoie de 30 ani pentru a le vedea pe toate. Expoziția de ouă Faberge nu este mai prejos.

Dar orașul nu este același dacă nu îl vizitezi alături de un ghid. Noi am fost acolo alături de Kalinka Travel – agenția de turism înființată de constănțeanul Andrei Vîlcovan. Experiența lui, dar și a celor trei doamne ghid din Rusia care au făcut un efort și au vorbit limba română fără cusur ne-au întregit vizita.

Sankt Petersburg este genul de oraș în care, dacă ai fi aterizat, ți-ar fi greu să nu îl confunzi cu Viena sau cu orice alt mare oraș vest-european. O experiență care merită repetată!

PS: Vă invit să urmăriți această pagină pentru a vedea reportajele realizate de jurnaliștii GoNEXT în Sankt Petersburg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*