S-au extins zonele de cuibărit pentru pelicanii creți de pe Insula Ceaplace de pe Lacul Sinoe

Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Insula Ceaplace, de pe lacul Sinoe, este o zonă strict protejată din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării unde, an de an, găsește loc prielnic de cuibărit și creștere a puilor una dintre cele mai mari și mai frumoase păsări din România:  Pelicanul creț (Pelecanus crispus) – o specie considerată periclitată la nivel mondial.

În cursul anului 2019 au fost observate 160 de exemplare în zona Insulei Ceaplace. Anul acesta, probabil datorită iernii mai ușoare, au sosit deja 180 de exemplare iar pe insulă sunt în construcție peste 60 de cuiburi. Stuful disponibil natural pe insulă este insuficient pentru un număr mai mare de cuiburi, prin urmare în zilele de 29 și 30 ianuarie 2020, patru agenți ecologi din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) împreună cu patru voluntari au transportat pe insulă și au aranjat 600 de legături de stuf pentru a ajuta la extinderea zonei de cuibărit.

În perioada 2005-2009, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română și Royal Society for the Protection of Birds, a desfășurat proiectul LIFE NATURA (LIFE05NAT/RO/000169) „Salvarea Pelicanului creț din Delta Dunării”. Obiectivele proiectului au fost: menținerea efectivelor și protecția populației de Pelican creț din Delta Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*