O zi importanta pentru locațiile din România, înscrise în patrimoniu mondial

Sarmisegetuza Regia. FOTO CJ Hunedoara

La 16 noiembrie 1972, la Paris, în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinţei generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, statele membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural. La cea de-a 34-a sesiune a Comisiei pentru Patrimoniu Mondial s-a hotărât ca data de 16 noiembrie să fie sărbătorită ca Ziua Patrimoniului Mondial.

Prin declararea la nivel naţional a Zilei Patrimoniului Mondial, se promovează elementele de valoare universală ale patrimoniul mondial românesc şi se evidenţiază necesitatea protejării şi conservării acestora.

România are 7 situri înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO,

  • 6 sunt situri culturale,
    • Bisericile cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993),
    • Cetăţile dacice din munţii Orăştiei (1999),
    • Centrul istoric Sighişoara (1999),
    • Mănăstirea Hurezi (1993),
    • Situri săteşti cu biserici fortificate din Transilvania (1993),
    • Bisericile de lemn din Maramureş (1999), şi un sit natural,
  • Delta Dunării (1991).

De asemenea, România are înscrise 15 obiective pe lista tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*