O vacanță la câteva decizii distanță. Care sunt criteriile pe baza cărora îți alegi următorul concediu?

Vacanță la mare. FOTO rawpixel.com
Vacanță la mare. FOTO rawpixel.com

În planificarea unei vacanțe intervin diverși factori, iar dintre aceștia, cei mai importanți sunt bugetul și timpul avut la dispoziție. Prin urmare, activitățile întreprinse de-a lungul anului influențează vacanțele, pe când acestea au efect asupra bunei-dispoziții, asupra stării de spirit dinainte de a pleca, dar și asupra celei de la întoarcere. Preferințele sunt un punct de reper care ajută la realizarea alegerilor propriu-zise.

În cazul în care  înclini mai mult spre bronz și vitamina D, atenția cade pe locuri cu deschidere la mare sau la ocean, unde relaxarea în bătaia brizei e la ordinea zilei. Dacă e iarnă și ai o pasiune pentru ski care îți dictează munte, atunci locurile care permit îndeplinirea acestui hobby devin cap de listă. După ce decizia în privința destinației e luată, rămâne alegerea modalității de a ajunge acolo și a locului de cazare. De preferat, transportul până la destinație ar trebui să dureze cât mai puțin, dar uneori poate a deschidere către un road-trip care îți permite trecerea prin locuri pe care altfel nu le-ai vizita niciodată, nici măcar pentru scurt timp.

Când ai doar un weekend la dispoziție, ideal ar fi avionul și o cazare centrală, iar în cazul unui concediu pe o perioadă extinsă, poate fi aleasă și o oază de liniște bine-gândită și aleasă cu mult timp în urmă, unde se merge cu toate cele necesare. Sunt multe cuvinte frumoase pe care le poți spune la adresa cuvântului vacanță, dar unul semnificativ și poate mai puțin plăcut este decizia, care de cele mai multe ori nu vine singură. Una este suficientă ca să declanșeze un lanț întreg, iar ele sunt însoțitori fideli până la destinație, pe parcursul șederii în locul ales și înapoi până acasă.

În ultimii ani au apărut din ce în ce mai mulți fani ai city-break-urilor. Aceste mini-vacanțe sunt intervale de delectare la care apelezi de fiecare dată când simți nevoia de un refresh, iar o organizare din timp poate duce la câteva zile pline de peripeții plăcute. Ceea ce le diferențiază de concedii este timpul destul de limitat avut la dispoziție, iar din acest motiv sunt preferate destinațiile europene.

Este deja aprilie și vara parcă șoptește că a sosit timpul realizării planurilor de vacanță. Odată stabilit, concediul poate suferi amânări sau anulări din rare motive, iar în zilele care îi sunt dedicate te gândești că poți face tot ce nu ți-ai permis în restul zilelor din an. Și chiar dacă e vară și timpul nu e limitat, Europa rămâne în topul preferințelor. Este bine-cunoscut faptul că românii preferă vacanțele în Grecia și că mulți dintre ei o vizitează deja de ani la rând, simțindu-se acolo ca acasă.

Mai există însă și alte locuri cu deschidere la mare, care merită explorate. Nisa este un oraș aparținând Rivierei Franceze, care oferă o arie extinsă de posibile locuri de vizitat, ca spre exemplu, Cannes sau Monte Carlo, renumite pentru lux și atmosfera încântătoare.

Cannes rămâne impregnat în mințile tuturor în special ca locație a Festivalului de Film realizat anual. Monte Carlo a constituit de-a lungul timpului peisajul pentru multe filme, destinația ideală pentru a experimenta libertatea; este gazda unora dintre cele mai faimoase cazinouri şi locul de care aparțin fapte uimitoare care au rămas în istorie, precum cazul lui Charles Wells din 1891, care a obținut victorii la rând timp de 3 zile la Casino de Monte Carlo, câștigând astfel o sumă impresionantă.

Ca urmare, mai multe mese de ruletă au fost închise temporar, iar el a devenit un star internaţional şi a fost imortalizat în filmul lansat în 1935, The Man That Broke the Bank at Monte Carlo. Parte din Riviera Franceză mai sunt și Monaco, pitorescul sătuc Eze, unde un must-see e o plimbare pe Calea lui Nietzsche, drumul spre mare care îi trezea inspirația faimosului filozof, Villefranche-sur-Mer sau Beaulieu-sur-Mer și echivalentul distracției și al petrecerilor pe iaht, Saint-Tropez. Oricare dintre aceste locații de Azur pot fi accesate ușor dacă punctul cazării este Nisa, care la rândul său merită vizitată și descoperită pe de-a-ntregul.

Monaco. FOTO Vincent Gerbouin
Monaco. FOTO Vincent Gerbouin

În cazul în care planurile tale pentru vară sunt deja făcute, vestea bună e că există mereu idei și oportunități pentru alte vacanțe sau escapade. Indiferent de sezon se găsește o cale de fructificare a timpului liber. În țară poate fi deja atmosferă de toamnă, dar pe alte meleaguri e încă vară și poate zăpada de pe pârtiile românești e topită, dar în lanțurile muntoase din alte țări încă se poate aluneca cu zeci de metri pe minut.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*