O nouă specie de călugăriță pentru fauna României a fost descoperită în județul Constanța, la Agigea

Un exemplar de Hierodula transcaucasica a fost identificat la Agigea. FOTO Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea”, Agigea

În cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, miercuri, 6 noiembrie, a fost găsită o nouă specie de călugăriță. Exemplarul a fost găsit de Petronel Spaseni, voluntar în cadrul Stației de Inelare de la Agigea si identificat de Alexandru Pintilioaie. Confirmarea speciei a fost realizată de Marco Villani, specialist italian în acest grup de insecte.

Hierodula transcaucasica este a 7-a specie de călugăriță identificată pe teritoriul României. Până în prezent se cunoșteau 3 specii autohtone și alte 3 specii cu un statut incert, fie în stadiul de expansiune naturală a arealului, fie introduse accidental la noi.

Specia este originară din Asia centrală și occidentală. În ultimul secol, ajutată de încălzirea climei și de transportul internațional, și-a extins arealul și în zona de sud a Europei, în țări precum Italia, Grecia, Albania și Bulgaria.

Se deosebește de specia noastră de călugăriță comună Mantis religiosa prin corpul mai robust, toracele mai scurt și mai lat, și prin prezența unei pete mici, albicioase, pe laturile aripilor anterioare.

„Momentan nu putem ști dacă e vorba de un specimen ajuns întâmplător în zonă sau dacă este vorba de o populație stabilă a speciei, dar sperăm că studiile viitoare asupra zonei vor face lumină în această privință“, au transmis reprezentanții Stațiunii Biologice Marine de la Agigea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*