La Tulcea se lansează un proiect pentru stabilirea unui Centru Vechi al orașului

Municipiul Tulcea, vedere de la Monument. FOTO Cătălin Schipor
Până pe 30 octombrie, în Tulcea urmează a se desfășura proiectul Ziua Centrului Vechi, eveniment finanțat de UAT Municipiul Tulcea, în cadrul sesiunii pe 2019 de finanțări nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activități nonprofit de interes local și având ca partener Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.
Scopul proiectului este organizarea unui eveniment cultural inedit, cu relevanță socială, în vederea cunoașterii istoriei localității, motiv pentru care obiectivul general constă în inițierea și derularea în municipiu a „Zilei Centrului Vechi”.
În urma editării albumului „Glasul străzilor tulcene” a apărut ideea de a crea în Tulcea un „centru vechi” pe strada Progresului – determinată de noi ca fiind singura ce păstrează încă imobilele din trecut.
“În urma studiilor efectuate – istoricul clădirilor și a personalităților cărora au aparținut, vrem să facem public aceste informații și astfel cât mai mulți tulceni să ajungă să cunoască o parte din istorie orașului în care trăiesc. Pentru aceasta ne-am gândit să dedicăm o zi de sâmbătă pentru ”o plimbare prin Tulcea începutului de secol XX”. În acest sens proprietarii caselor de pe stradă se vor prezenta singuri și își vor spune ”povestea”. Fiecare personaj va avea ora lui de audiență în fața propriei case. La anumite momente vom avea în curtea caselor muzică și dansuri de secol XIX-XX la care vor putea intra și cei din public. Seara se va încheia printr-o „serată la Avramide””, au precizat organizatorii.
Pe stradă va fi o „expoziție vie” – postere și imagini din trecut, elemente din istoria caselor, aici intrând și catedrala,
În urma proiectului, pe întreaga stradă vor rămâne, permanent, fotografii de epocă ale clădirilor, însoțite de date sumare, în așa fel încât orice trecător va putea oricând să le admire și să-și facă o idee despre strada veche.
Organizatorii spun că de la acest eveniment în viitor s-ar putea vorbi de „un centru vechi” al Tulcei, iar în anii ce urmează acesta ar putea prinde contur prin tot felul de adăugiri de elemente specifice din trecut.
Data exactă a evenimentului „Ziua Centrului Vechi” urmează a se stabili în perioada următoare.
Valoarea proiectului este de 14.615 lei, din care finanțarea de la bugetul local al Municipiului Tulcea este de 11.480 lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*