În Drăguș, județul Brașov se ține Sărbătoarea Buzduganului

Sărbătoarea Buzduganului

„Buzduganul“ este un obicei laic-religios care marchează încetarea unui ciclu agrar al anului şi pregătirea ciclului următor, printr-o fertilizare „magică“ a pământului. La sfârşitul secerişului, tinerii din sat organizează o petrecere pentru a sărbători încheierea muncilor agricole şi recoltele bogate.

Din cele mai frumoase spice se face un Buzdugan, în formă de cruce dublă, care este împodobit cu beţe.

Asociația Cele mai frumoase sate în parteneriat cu Primăria Drăguș sunt gazdele acestei sărbători, în eco-parcul „Labirintul Poveștilor” din Drăguș, care este întins pe o suprafață de 3 ha.

Labirintul constă într-o rețea de alei, 3 piațete și o piață circulară amenajate în interiorul unui lan de porumb. La intersecția aleilor, există indicatoare cu câte o întrebare despre cultură generală rurală și cu 2 sau mai multe variante de răspuns. Sub fiecare răspuns se află câte o săgeată, iar răspunsul corect indică direcția cea bună a drumului prin labirint.

De asemenea, prin labirint rătăcesc 6 animatori costumați în 6 personaje din basmele românești, respectiv Ileana Cosânzeana, Făt-Frumos, Păcală, Zâna cea Bună, Vrăjitoarea și Zmeul care sunt legate de scenariul unei enigme care trebuie dezlegată de participanții aflați în labirint.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*