Iarna și-a intrat în drepturi, cel puțin în Moldova și zona montană, unde stratul de zăpadă este între 50 și 136 cm

Grosimea stratului de zăpada. FOTO Administrația Națională de Meteorologie

Iubitorii de zăpadă și pasionați ai sporturilor pe zăpadă au parte de vești bune. Dacă în zona Moldovei stratul de zăpadă este în general mic, exceptând câteva zone, în masivele muntoase sudice, stratul de zăpadă este generos, la Bâlea Lac ajungând la 163 cm.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, până în seara de 29 decembrie există avertizare de cod galben pentru Carpații Meridionali și de Curbură, iar în cea mai mare parte a Moldovei ninge, temporar însemnat cantitativ, astfel că se depune strat de zăpadă, local consistent.

Vântul are intensificări, cu viteze la rafală în general de 50…55 km/h, iar la munte, în special pe creste, rafalele depășesc  70 – 80 km/h, viscolind și spulberând zăpada.
Astfel, la Bâlea Lac zăpada are are 163 de cm, pe Vârful Omu – 63 cm, iar la Păltiniș, 50 cm.

Cei care vor să se aventureze la drumeții sunt sfătuiți să se informeze în prealabil la Salvamont, deoarece, în unele zone sunt emise deja avertizări de grad 4 (din 5) de avalanșă, zăpada căzută din belşug formând un strat consistent, cu adeziune foarte scăzută la cel de dinainte.

Potrivit Departamentului Pentru Situații de Urgență, există risc de avalanșă în:

  • În Munții Făgăraș
    • pentru altitudinile de peste 2000m, riscul de avalanșa a ajuns la gradul cinci din cinci, ceea ce din punct de vedere meteorologic poate fi exprimat prin cod ROȘU
    • pentru altitudinile mai joase, sub 1800 m, riscul de avalanșă a ajuns la gradul 4 din 5.
  • În Masivul Bucegi
    • pentru altitudinile de peste 1800 m, riscul de avalanșă este crescut, stratul de zăpadă proaspătă măsurând pe alocuri, peste 25 cm.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*