FPTR atrage atenția primarului Constanței că statutul privind constituirea OMD Mamaia – Constanța contravine prevederilor legale

Scrisoare deschisă a Federației Patronatelor din Turismul Românesc către primarul Vergil Chițac

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a remis, la sfârșitul acestei săptămâni, o scrisoare deschisă către primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, cu privire la constituirea asociației Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia – Constanța.

FPTR atrage atenția Primăriei Constanța că statutul aprobat în ședința CLM contravine prevederilor legale.

Redăm în continuare conținutul acesteia:

În urmă dezbaterilor publice din dată de 20.09.2022 privind proiectul statutului de constituire a asociației Organizația de Management al Destinației Mamaia – Constanța, direcțiile de specialitate ale Primăriei Municipiului Constanța au propus Consiliului Local spre aprobare un proiect de statut fără să țină cont de toate observațiile, conform legislației în domeniu, prezentate de Organizația Patronală Mamaia Constanța, membru FPTR.

În aceste condiții s-au transmis către Primăria Municipiului Constanța noi observații prin notă din dată de 25.10.2022, înregistrată sub nr.225171.

Va reamintim că reprezentanții FPTR și cei ai Patronatelor de pe litoral au fost implicați în grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, pentru modificarea și completarea legislației privind Organizația de Management al Destinației (OMD), în prezent, având experiență necesară în aplicarea legislației privind constituirea acestor organizații.

Considerăm că Statutul aprobat prin HCL nr 478/31.10.2022 contravine prevederilor legale în vigoare și din următoarele motive:

  1. statutul OMD se aprobă de către Adunarea Generală a Asociaților – membrii fondatori, Consiliul Local putând aprobă prin Hotărâre un proiect de statut;
  2. sumele colectate din taxele speciale pentru promovare turistică nu pot fi considerate cotizații anuale ale Primăriei Municipiului Constanța la OMD Mamaia – Constanța.

Va informăm, că statutul aprobat prin HCL nr. 478/31.10.2022 nu poate produce efecte și nu este opozabil asociaților Organizației de Management al Destinației Mamaia – Constanța, acesta urmând să fie aprobat în urmă dezbaterilor de Adunarea Generală a Asociaților, cu votul tuturor membrilor fondatori.

Organizația de Management al Destinației Mamaia – Constanța, va fi înființată în baza hotărârii judecătorești, instanța verificând legalitatea statutului și respectarea legislației de înființare a Organizației de Management al Destinației locale.

Aprobarea Statutului prin HCL nr. 478/31.10.2022 și nu de către Adunarea Generală a OMD atrage nulitatea acestuia.

Pentru înființarea Organizației de Management al Destinației sub formă de asociație, este necesară voință și votul tuturor membrilor fondatori, fiind obligatoriu și avizul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Considerăm că reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța în Consiliul Director al OMD trebuie să aibă cunoștințe temeinice și experiență în domeniul turismului, în administrația publică și să aplice întocmai și necondiționat legislația specifică, nu să impună Adunărilor Generale ale Patronatelor locale un statut care conține grave încălcări ale legislației în domeniu.

Stimate Domnule Primar,

Cunoscând îndeaproape efortul dumneavoastră personal, în constituirea OMD local și acceptul că să virați în totalitate sumele aferente taxelor speciale de promovare turistică către OMD, va rugăm insistent și respectos să dispuneți măsuri de verificare a celor prezentate și în consecință anularea parțială a HCL nr. 478/31.10.2022.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*