FOTO VIDEO Timișoara a primit trofeul „Mărul de Aur”. Cu Oscarul turismului în mână, Dominic Fritz spune că nu se va opri aici: „Vrem să ne facem vocea auzită și imaginea văzută, nu doar în România, ci peste tot în lume”

Timișoara a primit "Mărul de Aur" din partea FIJET România. FOTO Adrian Boioglu

Din nou, Banatul este fruncea! Mărul de Aur – așa numitul Oscar al turismului – trofeul prezentat unei organizații, unui oraș sau unei personalități, în semn de recunoaștere a demersurilor pentru promovarea și dezvoltarea turismului, a ajuns anul acesta la Timișoara. Premiul acordat după criterii foarte atent studiate de către Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, FIJET, este o nouă nestemată adăugată pe coroana pe care Timișoara o poartă zilele acestea, după ce a primit și recunoașterea de Capitală Culturală Europeană pentru anul în curs.

Președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET), Tijani Haddad, a explicat, pentru GoNEXT, de ce merita Timișoara să intre în panteonul laureaților la Mărul de Aur.

„Pentru început, aș vrea să îi felicit pe domnul primar și pe locuitorii orașului Timișoara. Răspunsul la întrebarea de ce Timișoara merită Mărul de Aur este foarte simplu, deoarece în zilele acestea Timișoara a devenit o destinație foarte cunoscută. A câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană, iar în altă ordine de idei, noi cunoaștem bine Timișoara, deoarece, cu ani în urmă, am desfășurat aici un congres și am avut oportunitatea de a cunoaște orașul. Mai considerăm că orașul merită trofeul nostru, Mărul de Aur, deoarece, când ajungi la Timișoara ai senzația că ai pătruns în inima istoriei, că te afli pe tărâmul culturii – care este conservată foarte bine, neatinsă, după cum știți, dar mai merită acest trofeu și ca răsplată pentru eforturile pe care le face pentru a promova turismul, pentru a promova turismul cultural, iar acest fapt este foarte important, fiindcă turismul cultural este parte din turismul sustenabil și durabil”, detaliază, pentru GoNEXT, președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET), Tijani Haddad.

Cu fermitatea în discurs care îl caracterizează, primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, a explicat și el în fața jurnaliștilor care sunt principalele obiective de dezvoltare pe parte de imagine, vizibilitate și prestigiu, pe care administrația de la Timișoara le are în vedere momentan. Fritz a punctat în special faptul că ținta este proiectarea imaginii Timișoarei nu doar ca o destinație turistică pe plan local, ci pe plan european. Premiul obținut din partea Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET), spune Dominic Fritz, reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse de administrația pe care o manageriază și, totodată, este un simbol și o încurajare pentru a continua pe aceeași traiectorie.

„Avem o strategie foarte, foarte clară. Vrem să poziționăm Timișoara ca un oraș european pe harta Europei și prin asta să contribuim și la promovarea României, iar în același timp vrem ca și românii să vină la Timișoara cu conștiința că nu o să găsească doar un oraș extraordinar din România, ci de fapt o să găsească un oraș cu adevărat european, care reprezintă valorile europene de secole, aici în România”, afirmă Dominic Fritz.

Deviza unei strategii de succes poate fi rezumată prin a nu-ți plasa toate ouăle într-un singur coș. După acest principiu pare să se orienteze și administrația de la Timișoara, care, deși beneficiază de o serie complexă de avantaje care facilitează promovarea și dezvoltarea turistică prin intermediul Asociației Timișoara Capaitală Culturală Europeană, mai are înființată și o asociație de management al destinației. Acest organism funcționează deocamdată în plan secund, însă, din spusele primarului, este ținut la un randament optim, astfel încât să poată prelua frâiele activității de promovare a turismului, odată ce Timișoara va preda ștafeta de capitală culturală de nivel european.

„Am fondat o asociație de promovare, anul trecut, unde Primăria este membru, unde eu sunt președinte, unde momentan avem un mic buget, ca să începem și, în momentul în care am depus hârtiile la Ministerul Turismului pentru a fi transformată într-o organizație de management al destinației – s-a făcut o lege special pentru asta – și, din acest moment, taxele hoteliere pe care le încasăm, le vom putea folosi în cadrul acestei asociații pentru o promovare mai puternică a Timișoarei. Anul acesta presiunea nu este așa de mare pe asociația de promovare, pentru că prin Asociația Capitală Culturală reușim să promovăm foarte, foarte bine Timișoara”, explică primarul.

Președintele Clubului Presei de Turism – FIJET România, Ștefan Baciu, unul dintre oamenii care s-au implicat activ pentru poziționarea Timișoarei pe o orbită gravitațională superioară pe piața turismului, enumeră care au fost rațiunile esențiale pentru care Timișoara merita, anul acesta, Mărul de Aur:

„Motivele sunt multe: 1. pentru că este orașul Revoluției și avea o încărcătură istorică; 2. pentru că este un oraș multicultural și merită să fie descoperit și din acest punct de vedere, merită să fie descoperit din punct de vedere turistic, are multe atracții de oferit. Este un oraș destinat turismului activ, este destinat celor tineri, care vor să petreacă un weekend în Timișoara – în cluburi am văzut că este foarte multă animație seara, pe străzi, pe terase. Este un loc deosebit și pe lângă Timișoara Capitală Europeană a Culturii există multe alte atracții în această zonă a Banatului. Sunt motive suficiente, care au cântărit mult la obținerea acestui trofeu”, concluzionează Ștefan Baciu.

Oscarul turismului este fără îndoială o pârghie care va contribui la amplificarea vizibilității Timișoarei care destinație turistică. Capitala Banatului de poate mândri că a intrat într-o galerie selectă de destinații cheie pentru iubitorii de turism și, foarte important, se poate erija cu ușurință într-un model de bune practici pentru alte orașe superbe din România, care doar își așteaptă rândul la strălucire în lumina reflectoarelor: Iași, Brașov, poate și Constanța sau salba de stațiuni a litoralului românesc, dacă va reuși să își recapete frumusețea clasică și măcar o parte din capitalul de imagine care le propulsau în fruntea clasamentului destinațiilor europene cele mai agreate acum mai bine de 40 de ani.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*