FOTO VIDEO Pe urmele legendei Stejarului Îngenuncheat: aventură în inima sălbatică a Deltei, din Murighiol până la Caraorman

Pădurea Caraorman. FOTO Ovidiu Oprea

La capătul unui drum de 50 de kilometri care străbate peisaje dobrogene și urmărește în paralel cursul brațului Sfântu Gheorghe, Murighiolul se arată ca o punte între lumea urbană și cea arhaică a Deltei Dunării. Satul cu rădăcini în antichitate, când era port la Marea Neagră și la vechiul Danubiu, este astăzi una dintre cele mai accesibile porți de intrare în Rezervația Biosferei.


La doi pași de casele pescărești, lacurile Razelm și Murighiol se revarsă într-un labirint de canale, unde liniștea este tulburată doar de bătăile de aripi ale păsărilor. Din acest loc privilegiat pornesc zilnic ambarcațiuni către inima sălbăticiei, conduse de ghizi care cunosc Delta ca pe propria lor palmă.

„Din Murighiol puteți merge în toată Delta. Avem excursiile scurte de două ore și jumătate pe lacuri și pe canale sau avem excursiile de o zi întreagă. Avem Brațul Sfântu Gheorghe, Sulina, avem pădurea Letea sau pădurea Caraorman – excursii de o zi, unde se pot organiza și mese la localnici. De asemenea, se poate face baie în mare, pe timpul verii sau se pot vizita pădurile în care trăiesc caii sălbatici ori se pot degusta preparatele autentice specifice Deltei, acasă la localnici”, spune Silviu Ștefanov, pescar, ghid turistic și iubitor al Deltei Dunării.

Cărările de ape presărate în această perioadă a anului cu nuferi înfloriți, poartă bărcile și șalupele de agrement către destinații fascinante. Una absolut de neratat este Caraorman, un sat pierdut între ape și păduri, unde timpul are o altă unitate de măsură. Aici, în mijlocul unei păduri crescute pe nisip, se găsește legendarul Stejar Îngenuncheat.

„Despre stejar se spune că renunță la crengile care stau la umbră, iar la cel din imagini se vede că are o scorbură. Bătrânii spun că a avut acolo o ramură, acum 50 de ani, a căzut ramura, el și-a pierdut din echilibru – noroc de ramurile din stânga, fiindcă s-a lăsat în ele, din greutate le-a îngropat și ele au prins rădăcină. Este ceva nemaiîntâlnit la stejari să prindă rădăcini cu ramurile și de aici vine și numele de «Stejarul Îngenuncheat»”, dezvăluie Claudiu Cristian Conțolencu, ghid pentru pădurea Caraorman.

Legenda locului merge însă mai departe și împletește faptele istorice cu mitul. De pildă, bătrânii satului știu că pe vremea când așezarea era locuită de cazaci, iar la Crișan locuiau turci, o fată frumoasă din Caraorman a fost răpită, din dragoste, de un otoman chiar în ziua nunții ei. Turcul a ascuns fecioara în pădure, în speranța că de acolo va prinde o corabie și va fugi în lume cu ea. Cazacii au pornit pe urmele lor, iar bătălia s-a dat în pădurea Caraorman. Mirele de drept i-ar fi retezat capul turcului care l-a dezonorat răpindu-i mireasa, iar pe locul unde s-a scurs sângele adversarului se spune că a răsărit Stejarul Îngenuncheat.

„Depinde cine vă povestește. Dacă vă povestea un turc, v-ar fi spus că otomanul l-a învins pe cazac, l-a omorât, fata a căzut în genunchi, a plâns, iar pe locul unde i-au curs ei lacrimile a crescut stejarul. Științific vorbind, acest arbore are undeva la 400 – 500 de ani. Se credea inițial că el este cel mai bătrân, că are undeva la 700 – 800 de ani, dar după ce a fost analizat, s-a descoperit că este mai tânăr. În schimb, în pădurea Caraorman sunt și stejari care au 700 – 800 de ani”, adaugă Claudiu Conțolencu.

Detaliile nu știrbesc nicidecum farmecul legendei. Dimpotrivă, Stejarul Îngenuncheat, cu silueta sa supredimensionată și contorsionată, continuă să atragă turiști români și străini, fotografi, artiști și jurnaliști, fascinați de acest simbol viu al pădurii.

Corina Davidov, organizator de evenimente și promotoare a turismului de calitate, spune că anotimpurile mai blânde dezvăluie adevărata frumusețe a Deltei:

„Primăvara și toamna vin adevărații iubitori ai naturii. Oameni buni, nu veniți în iulie și în august, că se face autostradă pe aceste canale! Veniți primăvara și toamna ca să vedeți Delta în toată splendoarea ei. Vedeți o Deltă schimbătoare în fiecare zi, coloritul se schimbă, acum vin păsările, își fac cuiburi, o să vedeți cât de frumoase sunt lebedele care își scot puii la plimbare. Absolut superb!”

Ea crede că pădurea Caraorman – inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO – are o aură aparte, tocmai pentru că încă păstrează taine nedezvăluite. Astfel, farmecul pădurii vine exact din faptul că nu a fost încă explorată complet. Multe dintre misterele sale rămân ascunse în desișul frunzelor, răscolite doar de vânt, la fel ca firele de nisip rămase pe sol din timpuri imemoriale, când, pe locul actualei păduri, exista o întindere de apă, poate chiar o mare.

Pe nisipul vechii mări, natura a creat o oază de liniște, iar oamenii locului – un model de ospitalitate autentică.

„Aici viața decurge foarte natural, normal, liniștit. Această pădure așezată pe nisip trebuie văzută măcar o dată în viață, iar acești ghizi, oameni frumoși din Caraorman, după ce explică felul în care s-a născut pădurea, vă invită să poposiți și la ei în gospodării. Gastronomia pe care o găsiți la Caraorman s-ar putea să n-o mai întâlniți nicăieri”, mărturisește Corina Davidov.

La Casa Stejarului Îngenuncheat, Marianti Antoanela Conțolencu întâmpină oaspeții cu mâncare caldă și deserturi făcute în casă.

„Turiștii, după ce fac o plimbare alături de ghidul Cristi Conțolencu în pădurea Caraorman, pot servi, opțional, un prânz pescăresc: storceag din somn, ciorbă dreasă cu ou și cu smântână, apoi crap prăjit cu mămăligă și mujdei – altfel nu se poate servi pește prăjit. Iar la final, gogoși pudrate cu zahăr vanilat, făcute cu lingura. Rețeta mamei”, povestește cu mândrie tânăra gospodină.

Turiștii care ajung la Murighiol, s-ar putea să fie întâmpinați chiar de Mary, o tânără din Etiopia care a învățat foarte bine limba română și care își invită cu entuziasm oaspeții să descopere Delta:

„Turiștii se pot bucura de piscina noastră, de priveliștea de pe ponton, de unde se poate și pescui. O cameră dublă, cu mic dejun și cină, costă 600 de lei pe noapte”, spune Mary, care lucrează la Pensiunea Casa Mariana din Murighiol.

De altfel, pensiunea cochetă și liniștită dezvăluie cadrul perfect și pentru organizarea de evenimente restrânse, în aer liber, cu meniu deosebit, pregătit de bucătari iscusiți.

Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*