FOTO VIDEO Cum a schimbat pandemia industria croazierelor sau drumul de la marginea prăpastiei la speranța revenirii

Navă de croazieră. FOTO Paul Alexe

Industria croazierelor începe, încet-încet, să-și revină. În ultimul an și jumătate, precum un pacient aflat pe patul de la ATI, a trecut prin clipe teribile, pandemia de COVID-19 punând capăt unei perioade de peste o decadă de creștere continuă. În 2019, conform statista.com, la nivel mondial, industria croazierelor înregistrase un record absolut de 29,7 milioane de pasageri și o contribuție la economia mondială de 154 de miliarde de dolari, oferind nu mai puțin de 1,8 milioane de locuri de muncă. Iar estimările erau optimiste, fapt ce i-a determinat pe jucătorii din piață să investească în noi „hoteluri plutitoare”, 15 fiind lansate la apă chiar în 2020, iar alte 28 fiind anunțate până la sfârșitul anului 2021.

În martie 2020, după drama de la bordul navei Diamond Princess (unde o serie de erori, ce par incredibile la momentul actual, au dus la peste 700 de infectări cu noul coronavirus și, din păcate, 14 decese), întreaga industrie a croazierelor a fost brusc oprită. Companiile au făcut eforturi să trimită toți pasageri către casă, dar sute de mii de mii de membrii ai echipajelor au rămas blocați la bord, unii dintre ei vreme de câteva luni de zile (printre care și subsemnatul!).

Conform aceleiași surse menționate mai sus, în 2020, numărul pasagerilor care au beneficiat de coaziere pe mările și oceanele lumii a scăzut dramatic, la doar 5,6 milioane. În toată această perioadă, au mai fost înregistrate cazuri de infectari cu noul coronavirus la bordul a 44 de nave (dintr-un total de 323). Costurile au fost imense pentru jucătorii de pe piață, iar multe companii s-au salvat de la faliment după ce au beneficiat de ajutoare masive venite din partea propriilor guverne. Totuși, companii mai mici, dar cunoscute, precum Pullmantur Cruises, au declarat falimentul și au ieșit din piață.

Încă de la sfârșitul verii anului 2020, unele companii au făcut pași către reluarea activității, dar faptul că marea majoritate a porturilor au rămas închise pentru navele de croazieră a împiedicat pentru o perioadă îndelungată revenirea la normal. În fapt, realitatea de la bordul navelor ne arată “normalitatea” de dinainte de martie 2020 nu va mai fi, probabil, niciodată posibilă, fiind înlocuită de noua… normalitate, cea post-pandemică (poate mult spus, pandemia fiind încă departe de a se fi sfârșit).

La mijlocul lunii septembrie 2021, după un an și trei luni, am revenit la bordul unei nave de croazieră și, fără a exagera cu nimic, vă pot spune că regulile s-au schimbat radical, atât pentru pasageri, cât și pentru membrii de echipaj. Evident, totul are legătura cu pandemia, mai exact cu lupta dusă de către industria croazierelor de a oferi un cadru de petrecere a vacanțelor cât mai sigur, la bordul navelor.

Așadar, iată cele mai importante condiții de călătorie pentru cei care se gândesc să-și petreacă vacanța la bordul unei nave de croazieră.

În primul rînd, trebuie spus că principalele companii de pe piață, precum Carnival, Princess, Royal Caribbean sau Celebrity, au impus obligativitatea vaccinării pentru cei care vin la bordul navelor, turiști sau echipaj. Mai mult, este necesar și un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării. Apoi, la bord, veți trece în fiecare dimineață prin „proba termometrului”, iar din două în două zile și cu o zi înaintea debarcării veți face teste rapide. Purtatul măștii de protecție este obligatoriu la interior și recomandat la exterior.

În momentul de față, navele operează la cel mult 60 la sută din capacitate, pentru a oferi suficient spațiu celor aflați la bord, astfel încât să se respectele normele de distanțare fizică, atât pentru activitățile din exterior, cât și pentru cele din interior. În ceea ce privește așa-numitele „self-serve buffets” (sau „bufet suedez”), pasagerii sunt serviți de către personal, pentru a se evita aglomerarea acestor zone.

De asemenea, nu mai este posibil să vă etalați calitățile de dansatori, la interior, sau să vă puneți în valoare vocea, în cadrul serilor de karaoke. În magazinele de la bord, poate intra un număr limitat de persoane, iar probatul hainelor nu mai este posibil. Spa-urile și sălile de gimnastică rămân deschise, dar la o anumită capacitate.

Nu în ultimul rând, instructajul de supraviețuire în caz de evenimente neplăcute (așa-zisele „pax-drill”-uri), se fac în grupe reduse de pasageri, imediat după urcarea la bord, durează câteva minute, timp în care sunt expuse principalele informații. Această informare primară este completată cu filmuleșele care rulează non-stop pe câteva dintre canalele TV pe care pasagerii le au la dispoziție, în cabine. Instalații de dezinfectare a mâinilor pot fi întâlnite la fiecare pas, dar acesta nu este un lucru nou, la fel se întâmpla și înainte de pandemie. Ca o concluzie, sunt încurajate toate măsurile care asigură distanțarea fizică pe timpul sejurului.

Vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, autoritățile locale permit pasagerilor și echipajului să coboare la țărm, individual sau în excursii organizate, evident cu… dovada vaccinării și a unui test negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte de a vizita portul respectiv. Pasagerii trebuie să urmeze protocolul fiecărei țări pe care o vizitează, ceea ce, în multe cazuri, impune completarea unui formular digital de localizare. În zona în care operează nava pe care mă aflu (Golful Persic, cu opriri în Emiratele Arabe Unite și Oman), purtarea măștii este obligatorie în spațiul public, la interior și la exterior, iar în marile mall-uri, muzee sau alte locuri de interes public se cere dovada unui test rapid negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte sau a unui test PCR (72 de ore).

De asemenea, trebuie știut că la bordul navelor veți fi întâmpinați de un echipaj vaccinat, sută la sută, aceasta fiind una dintre condițiile puse de angajator la oferirea unui nou contract. Mai mult, în momentul în care își încep contractul, cei care vin la bord trebuie să prezinte și un test PCR negativ, făcut cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

După îmbarcare, noii veniți sunt cazați în cabine de pasageri, cu balcon, pentru următoarele 14 zile, în perioada de “soft quarantine”. În acest timp, au acces doar la locul de muncă și la cabină, nu pot socializa, iar mâncarea o primesc la cabină sau pot merge într-un loc special delimitat în sala de mese a echipajului. După șapte zile fac un nou test rapid, apoi al doilea la 14 zile. Dacă rezultatele sunt negative, sunt repartizați în cabinele pentru echipaj și își pot desfășura activitatea în mod normal.

Cu excepția perioadelor petrecute în cabină sau la masă, este obligatorie purtarea măștii de protecție, în interiorul sau pe punțile exterioare ale navei. Evident, testele rapide sunt la ordinea zilei, fiind făcute atât pe navă (unul la șapte zile, cât și în portul de îmbarcare, la începutul fiecărei croaziere).

Sigur, toate aceste lucruri par să pună într-o lumină destul de restrictivă viața la bordul navelor de croazieră. Totuși, lucrurile nu stau deloc așa, iar acest lucru se datorează înțelegerii totale a situației de care dau dovadă pasagerii, conștienți că totul are la bază dorința de a păstra un mediu cât mai sigur la bord. În general, aceștia consideră drept „mici inconveniente” toate aceste limitări și spun că le văd ca un lucru necesar și care îi face să se simtă mai în siguranță laîn perioada petrecută pe navă. Evident, un rol pozitiv îl are echipajul, instruit pentru a face față noilor provocări.

Concluzionând, industria croazierelor pare să fi depășit momentul extrem de dificil traversat în prima parte a anului 2020, iar cererea de pe piața vacanțelor la bordul navelor oferă motive de optimism pentru următoarea perioadă. Chiar dacă, la nivel mondial, România reprezintă ceva mai puțin de un procent din toată această piață, interesul pentru croaziere este în creștere. Sfatul meu: oferiți-vă această șansă, nu veți regreta.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*