FOTO VIDEO Belgrad – invitație în modernul oraș de pe Dunăre și Sava. Marija Labovic, directorul organizației turistice a Serbiei: “Acesta este anul recuperării după Pandemie, cu mai multe înnoptări decât în 2019”

Fortăreața din Belgrad. FOTO Ovidiu Oprea

Belgrad, capitala Serbiei este genul de destinație de weekend pentru românii care vor să se bucure de istorie, spiritualitate, gastronomie și frumusețea unui popor pus pe petreceri.

Sârbii știu să se bucure de viață. O spune urarea lor care se aude atunci când ciocnești un pahar de vin sau rachia: “Ziveli!” (Să trăim!), iar muzica și cântecele sârbești sunt la concurență doar cu mâncarea bună. Oferta Belgradului este una completă pentru turiști. Orașul ponosit de altădată a reușit, în mai puțin de 15 ani, să-și schimbe imaginea și să își îndrepte fața către Dunăre și Sava, iar turiștii sunt întâmpinați acum de o faleză cât se poate de animată și modernă.

Cine alege să îl vadă de pe râu, are ocazia să admire fața nouă a Belgradului. O plimbare de două ore cu nava de croazieră costă doar 10 euro, așa că nu poate să lipsească din programul de vizitare al orașului. Orașul este frumos în orice anotimp, dar toamna îi oferă o notă aparte. Octombrie vine cu noi culori pentru parcurile generoase din Belgrad, iar soarele blând te îmbie la plimbare prin centrul vechi.

“Ne aflăm acum la începutul străzii principale a Belgradului. Se numește Knez Mihailova ceea ce înseamnă Strada lui Mihail.  Este cea mai veche stradă din Belgrad, datează de pe vremea romanilor, din secolul I era noastră. În 1976 această stradă a fost transformată în zona pietonală, de aceea nu vedem aici mașini. Strada are o lungime de 700 de metri”, a declarat Simonida Popov Dihovicni, ghid de turism în Serbia. 

Strada Skadarlija este o atracție turistică în sine. Zona este animată tot timpul anului. Aici au loc cele mai răsunătoare petreceri, dar tot aici turiștii din toată lumea au ocazia să deguste bunătățile locale. Zona boemă este cea în care se deschide sezonul turistic încă din secolul 19 și unde poeții și artiștii, iar mai apoi mai-marii vremurilor își găseau inspirația sau puneau la cale mersul țării. Acum, Skadarlija este o stradă cu restaurante și cafenele cochete în care găsești și un desert bun, dar și vinul sârbesc de pe colinele din jurul Belgradului.

“Chiar la începutul zonei pietonale este strada Skadarlija, o faimoasă parte a Belgradului. În fiecare an, aici are loc deschiderea sezonului turistic. Este un loc frumos unde, în secolul al XIX-lea petreceau mult timp boemii, intelectualii Belgradului. Erau artiști, scriitori, pictori, poeți, actori, cântăreți, scriau ceva, pictau ceva, cântau ceva, petreceau timpul discutând despre filosofia vieții și, desigur, consumau mult vin bun, bere. Noi dorim să păstrăm, să conservam această stradă frumoasă din secolul al XIX-lea. Este un loc unde trebuie neapărat să ajungă orice turist în Belgrad. Avem aici mâncare locală grozava, muzică live frumoasă, muzica culta de la finalul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea”,  a povestit ghidul de turism Simonida Popov Dihovicni. 

Unul dintre punctele de interes pentru turiști este cetatea care oferă cel mai bun punct de belvedere asupra confluenței Dunării cu râul Sava. Situată în parcul Kalemegdan, fortăreața cu ziduri albe este cea care a dat și numele orașului. “Beo” înseamnă “Alb”, iar Grad este orașul.

“Suntem aici într-un loc foarte interesant. Putem vedea piatra albă de la care s-a pus denumirea fortăreței. Când au venit triburile sârbe în secolele VI și VII au văzut fortăreața făcută din piatră albă și au exclamat: O, ce oraș alb! Fortăreața este o combinație de mai multe fortărețe. De-a lungul istoriei, a fost o fortăreață romană, apoi bizantină, sârbească, una bulgară, ungară, turcă și austriacă. În zilele noastre oamenii se pot plimba aici, este practic o prelungire a zonei pietonale, deci dacă ești în zona pietonală te poți plimba în continuare și poți admira priveliștea minunată”, a mai spus Simonida Popov Dihovicni. 

Miodrag Popovic, managerul Asociației de Promovare a orașului, “Visit Belgrade” spune că strategia municipalității este împărțită în două: pe de o parte zona de vară, cu evenimente și cea de toamnă – iarnă. Ambele vin cu momente interesante pentru turiștii care vor să descopere un oraș în plină dezvoltare.

“Belgradul este un oraș foarte frumos toamna. Avem două perioade turistice: una este toamna și iarna, iar cealalată este primăvara și vara. Nu suntem neapărat ceea ce numim o destinație clasică din punct de vedere turistic deoarece avem vizitatori pe tot parcursul anului. Când vremea este frumoasă cum a fost în acest an, când sezonul cald se prelungește până în octombrie și noiembrie, turiștii pot vizita toate atracțiile Belgradului. În timpul iernii avem manifestării care încep de la jumătatea lui decembrie și se încheie în luna februarie.  Restaurantele din Belgrad sunt faimoase în toată lumea. De asemenea, evenimentele pe care noi le organizăm sunt faimoase, în special cele sportive”, a declarat, pentru GoNEXT, Miodrag Popovic, manager “Visit Belgrade”.

Serbia nu numai că a supraviețuit pandemiei, dar reușește acum să ajungă la performanțe turistice mai bune decât înainte de 2020. Marija Labovic, directorul Asociației Naționale de Turism a explicat, pentru GoNEXT, care este secretul acestei destinații turistice.

“Turiștii care vin la complexurile spa stau aici 5-6 zile. De asemenea, cei care vin pentru ski petrec la noi șase zile, dar media este 2-3 zile a turiștilor care vin în Serbia. Putem spune că turismul din Serbia și-a revenit după pandemie. 2022 este anul în care am avut mai multe înnoptări decât în 2019 când a fost un an record pentru turismul din Serbia. Totodată, turiștii caută noi produse turistice, cum ar fi cele bazate pe turismul în natură. Oaspeții noștri caută în continuare city-breakuri,  dar sunt atrași, de asemenea și de această latură a turismului în natură. Cei mai mulți turiști care vin în Serbia sunt din Turcia, Germania, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Bulgaria, Slovenia, Croația”, a mărturisit Marija Labovic, manager al Asociației Naționale de Turism a Serbiei. 

 

 
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*