FOTO VIDEO Bansko – stațiunea din Bulgaria unde nu te plictisești niciodată. Vacanță cu ski pe o pârtie de 7 kilometri, drumeții sau relaxare la centrele SPA

Hotel in Bansko FOTO Adrian Boioglu

Când vine vorba despre stațiuni montane  Bulgaria se laudă cu trei mari perle la înălțime: Bansko, Borovets şi Pamporovo. Există şi multe altele, mai mici prin munții Pirin, Rila și Rhodopi, liniştite și potrivite pentru toţi iubitorii sporturilor de iarnă. Bansko este una dintre principalele stațiuni montane din Munții Pirin care în timpul verii sunt plini de trasee pentru drumeții montane și de obiective turistice naturale.

Atunci când cade prima ninsoare la începutul lunii decembrie, toate potecile și traseele se transformă în pârtii pentru schi și în locații de petrecere a timpului liber pentru diverse sporturi de iarnă. Dacă eșți dependent de ninsoare și zăpadă din belșug, atunci Bansko este de tine: din decembrie și până în luna mai stațiunea hibernală este deschisă cu toate facilitățile pentru iubitorii de sporturi, tradiții și cultură străveche.

“Iarna se poate merge la Bansko unde oamenii adoră să schieze să se dea cu snowboardul și cu snowmobilul. Se pot închiria snowmobile, cu tot cu un ghid și face plimbări lungi. În ultimii ani au apărut firme care închiriază niște încălțări speciale pentru zăpadă  cu care se fac drumeții; ai un mers ca de urs cu ele în picioare, legănat. Sunt mulți amatori ai genului ăsta de drumeție care durează și 2-3 zile. Se înoptează în niște cabane foarte austere numite hija” povestește Teodora Kalcheva, ghidul nostru de turism.

În general avem tendința să privim Bulgaria ca o destinație pentru vacanța de vară, cu acces la Marea Neagră și cu numeroase stațiuni moderne. Însă în ultimii ani bulgarii au venit puternic din urmă și pe segmentul turismului hibernal și fac o concurență serioasă destinațiilor consacrate din toți Balcanii.

Stațiunile montane din Bulgaria își întâmpină turiștii în timpul sezonului de iarnă cu tot ce au mai bun de oferit pentru o vacanță perfectă la munte. Iar Bansko, cea mai cunoscută dintre toate, este o alegere ideală și pentru petrecerea vacanței de iarnă. Mulți turișți care vin pentru sărbători sunt clienți fidelizați din timpul verii de către hotelurile de 4 și de 5 stele care i-au încântat pe oameni cu dotări și facilități de ultima generație.

Sărbătorile de iarnă la cea mai mare mănăstire din Bugaria

Cine merge în vacanță la Bansko nu poate să rateze Crăciunul Ortodox nou la Mănăstirea Rila. Lăcașul de cult construit acum 1091 ani a dăinuit în timp în ciudat ocupației turcești din zonă. Mănăstirea Rila este cea mai mare din Bulgaria și se întinde pe o suprafață de peste 8 hectare. Zidurile de piatră naturală vopsite în alb și negrul lemnului oferă o imagine de trăinicie.

Lăcașul de cult face parte din patrimoniul universal al UNESCO, iar imaginea ei a apărut pe o bancnotă de 1 leva tipărită în anul 1999, în prezent scoasă din circulație.

Activități pentru toată familia

Managerii de aici s-au gândit la tot și au luat în considerație toate tipurile de oaspeți, de la singuraticii împătimiți de drumeții în aer liber până la grupurile mari și gălăgioase și în cele din urmă la familiștii cu copii de toate vârstele.

“Familiile, de exemplu, se bucură foarte mult de facilitățile SPA, pentru că avem aici în Bansko un imens centru SPA. De asemenea, merg la cazino, au și săli de sport și fitness care fac parte din celebre lanțuri internaționale. Cel mai mult însă familiștii adoră sporturile de iarnă, schiatul îndeosebi” spune Svetlana Apcheva, marketing manager la Grand Hotel Bansko.

Bansko este cea mai modernă stațiune de ski din Bulgaria și are faima de cel mai bun centru de schi din Europa Centrală și de Est. Numele îi vine de la vechiul cuvânt bulgăresc “ban” care înseamnă “stăpân”. Este situat la 160 kilometri de capitala Sofia iar pârtiile sale de schi ajung până la altitudinea de 2600 de metri.

Ca să va faceți o idee, este de ajuns să spunem că la Bansko pârtia pentru începători are 7 kilometri lungime, în timp ce la Rânca, să zicem, cea mai lungă pârtie are doar 860 de metri lungime și este pentru avansați. În cea mai bună stațiune de schi din România – este vorba de Poiana Brașov –  cea mai lungă pârtie are puțin sub 3,8 kilometri, deci un pic mai mult de jumătate față de Bansko.

Bansko, o stațiune pentru toate anotimpurile

Dar Bansko este un loc minunat și pentru o mică vacanță de vara, mai ales că vara stațiunea este foarte liniștită și prețurile sunt mai mici.

“În timpul verii, dacă îți plac plimbările lungi poți să faci drumeții în natură. Cu mașina sau cu autobuzul poți să ajungi la anumite altitudini nu foarte mari și de-acolo poți să începi drumeția propriu-zisă. Dacă eșți fan mountain bike poți și asta, binențeles. Sunt mai multe firme în zonă specializate pe turism de aventură. Nu mai zic că dacă adori traseele ce includ lacuri glaciare  avem și așa ceva, dar e important să ai un ghid montan cu tine. Dacă nu cunoști marcajele traseelor și nu știi nici potecile, te poți rătăci imediat. Așa că un ghid montan este obligatoriu” spune ghidul Teodora Kalcheva de la Orthanna Agency, Bulgaria. 

Și iarna este la fel. Aceleași poteci, în decembrie, îmbracă haina albă de zăpadă, iar peisajul devine feeric. Traseele montane rămân accesibile iar ghizii de turism bulgari știu să te ducă prin locuri unice care îți vor lasă amintiri puternice multă vreme. Celebrele refugii de noapte denumite hija fac furori printre turișți cu austeritatea lor și specificul montan. Sunt cabane fără mari pretenții și fără mult confort, ieftine, însă cu gazde excelente.

“Poți închiria o cameră sau doar un pat cu mic dejun, niște ceai cald și gata, a doua zi pornești din nou la drum. Nu costă mult: pentru 15-20 de leva pe noapte primești un pat și micul dejun: ceai sau cafea, ceva fructe, niște legume, ouă și apă caldă să te speli. Mâncarea este preparată de gazdă și e tradițională. Și mai e și focul de șemineu care îți dă o senzație extraordinară…” spune ghidul de turism Teodora Kalcheva.

Nu doar zilele sunt pline de adrenalină și amintiri de neuitat. Stațiunea organizează și petreceri fabuloase de noapte pentru sărbătorile tradiționale de Crăciun sau de Revelion. Sunt restaurante elegante la tot pasul, mai ales în hotelurile de 4 și 5 stele care pregătesc minuni culinare și trupe de muzică ce cânta până la ziuă.

“În prețul cazării este inclus micul dejun și cina; oferim de altfel și pachete turistice care includ seara de Crăciun și noaptea de Revelion, cu petreceri exclusiviste. Oaspeții noștri apreciază mâncarea bună așa că le oferim multe sortimente culinare specifice unor diferite țări. Tarifele ? O camera dublă de două persoane, pentru trei nopți de Revelion – ajunge pe la 500 de euro” spune managerul de la Grand Hotel Bansko, Svetlana Apcheva.

Pe lângă Grand Hotel Bansko, pe lista hotelurilor apreciate de turiști se numără și Olymp, Bansko Royal Towers, MPM Guiness, Premier Luxury, Lucky Bansko, Kempinski Grand Arena, MPM Sport, Vihren Palace, Maria Antoaneta, St. Ivan Rilski și Ruskovets în imediata apropiere.

Dar Bansko mai are ceva, un ultim atuu în efortul de a își vrăji turiștii. Bansko se laudă cu un Centru Vechi medieval comparabil cu multe burguri vechi europene. În Bansko, orașul vechi este un loc plin de istorie, povești frumoase și lucruri autentice. E un oraş de care te îndrăgosteşți iremediabil, pe care îl simţi al tău, chiar dacă în jur ai mii de oameni, vorbind limbi diferite. Bansko e pur şi simplu o poveste de succes.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*