FOTO VIDEO Alghero, bijuteria catalană a Sardiniei

Alghero, bijuteria Sardiniei. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Alghero, un oraș încântător situat pe coasta nord-vestică a Sardiniei, atrage, pe toată perioada anului, vizitatori din întreaga lume cu farmecul său unic, influențele catalane și peisajele sale splendide. În esență un oraș medieval, cu o populație care nu depășește 44.000 de locuitori, Alghero este un adevărat refugiu pentru turiștii aflați în căutarea unei destinații de vacanță care să îmbine istoria, cultura și prospețimea naturii.

Una dintre cele mai distincte trăsături ale orașului Alghero este influența catalană profund înrădăcinată în cultura și arhitectura sa. Cucerit de aragonezi în secolul al XIV-lea, orașul păstrează încă multe dintre tradițiile, dar și limba catalană, locuitorii referindu-se adesea la orașul lor drept „Barceloneta” sau „mica Barcelonă”. O plimbare relaxată pe străzile înguste și pietruite, scoate la iveală numeroase clădiri gotice și biserici care reflectă acest patrimoniu. Catedrala Santa Maria, construită, de asemenea, în stil gotic catalan, este un exemplu emblematic al influenței arhitecturale aragoneze.

Orașul vechi, înconjurat de ziduri de apărare bine conservate, este ca un portal înapoi în timp. Fortificațiile, construite în secolul al XVI-lea pentru a proteja orașul de atacurile piraților, oferă astăzi o promenadă spectaculoasă cu vedere la mare. O plimbare pe bastioane le oferă turiștilor șansa să admire turnurile istorice și să se bucure de splendoarea vederii panoramice asupra apelor cristaline ale Mediteranei.

Pe lângă bogăția sa culturală, orașul Alghero mai este renumit pentru peisajele sale naturale de-a dreptul uluitoare. Plajele cu nisip fin, precum Maria Pia și Le Bombarde, sunt perfecte pentru relaxare și băi de soare. Rezervația naturală Capo Caccia, situată la o scurtă distanță de oraș, oferă, de asemenea oportunități excepționale pentru drumeții, speologie și scufundări. Stâncile de aici adăpostesc renumita grotă a lui Neptun, accesibilă fie de pe mare, cu barca, fie coborând o scară cu 654 de trepte. Grota impresionează prin formațiunile lor spectaculoase de stalactite și stalagmite.

O călătorie în Alghero nu ar fi completă fără a savura deliciile gastronomiei locale. Bucătăria sardă, ce poartă amprenta tradițiilor pescărești și agricole, oferă o varietate de preparate pe bază de pește și fructe de mare proaspete. Specialitățile locale includ „aragosta alla catalana” așa cum s-ar traduce homarul catalan, „bottarga”, adică icre de ton uscate și „fregola”, acel sortiment de paste mici de grâu dur. Restaurantele și tavernele din oraș oferă, de asemenea, vinuri locale excelente, Sardinia având propriul său tezaur de podgorii.

În materie de cazare, oașul Alghero vine să spulbere mitul că Sardinia este o destinație scumpă sau elitistă. Un pachet de vacanță achiziționat prin intermediul agenției de turism Christian Tour dă acces la cele mai selecte, elegante, dar și accesibile ca preț unități de cazare.

Hotelul San Marco, amplasat la doi pași de plaja Lido, a fost clasificat la patru stele. Terasele camerelor oferă cea mai splendidă panoramă asupra Mediteranei, iar fiecare apus de soare are iz romantic în spectrul diafan al undelor de lumină care se scurg, răbdător, dincolo de linia orizontului.

Camerele cochete, sunt dotate nu doar cu băi spațioase și elegante, dar și cu o micuță chicinetă dotată cu plită, veselă, ustensile și o chiuvetă generoasă. De altfel, opțiunile de cazare din acest hotel pot acomoda de la una până la patru persoane. De exemplu, în toiul sezonului estival, o familie cu un copil va scoate din buzunar circa 8.000 de lei pentru șase nopți de cazare. Ce face acest hotel interesant este faptul că oferă oaspeților săi pachete de cazare, cu mic dejun și posibilitatea de a închiria o mașină pentru a face turul împrejurimilor.

Tot în Alghero, dar într-o zonă ceva mai intimă se află și complexul Baia di Conte, clasificat tot la patru stele. O unitate de cazare elegantă și modernă care oferă oaspeților pe lângă facilități diverse de cazare, un restaurant și o terasa extrem de generoase unde pot fi servite mesele în regim demipensiune. Spectaculoasă de pe terasa restaurantului este priveliștea relaxantă asupra grădinii hotelului, iar dincolo de frunzele dese ale palmierilor și celorlalți arbuști se întinde plaja privată a resortului, cu zonă de șezlonguri și zonă de cearșafuri, însă întreaga plajă este splendidă prin aspectul sălbatic pe care îl păstrează. De la linia nisipului se deschide marea cu cea mai cristalină apă.

Cei care își doresc zile de plajă mai antrenante, animate de muzică  și cocktail-uri răcoritoare au la dispoziție cele trei piscine private ale complexului.

Revenind la interior, zona de spa este cea care animă foarte tare oaspeții acestui resort. Sălile de conferințe și spațiile de lounge foarte generoase fac hotelul o destinație ideală pentru călătorii de business sau pentru team-building-uri. Hotelul are chiar și un magazin de suveniruri tixit obiecte tradiționale care abia așteaptă să devină totemurile amintirilor unei vacanțe de excepție.

Pe faleza din Alghero, tot cu acces la o panoramă splendidă asupra golfului, dar și a unei părți din oraș se află și hotelul de cinci stele Carlos V. Aerul de rafinament își face simțită prezența încă de la recepția hotelului. Până să ajungă în camera pe care au rezervat-o, oaspeții trec prin mijlocul unei expoziții desprinse parcă dintr-un muzeu, o mostră concentrată a ceea ce înseamnă istoria și cultura sardă, deschizând vizitatorilor apetitul pentru explorare.

Restaurantul hotelului, amplasat la etajul al doilea, oferă un spațiu excelent pentru organizarea unor evenimente selecte și chiar dacă nu este cazul de așa ceva, cu siguranță fiecare masă savurată aici poartă aceeași marcă a rafinamentului pe care gazdele s-au străduit, cu succes, s-o imprime fiecărui element din hotel, până la cele mai mici detalii.

Ce ar trebui să țină minte oricine își dorește să petreacă o vacanță în Sardinia este că aici, clasificarea unităților de cazare este diferită de cea tradițională, astfel că, o unitate de cazare de cinci stele așa cum este și Hotelul Carlos V poate fi mult mai accesibilă ca preț pentru un cuplu cu buget mediu.

Chiar dacă hotelurile și resorturile din Alghero dispun de facilități dintre cele mai diverse și cele mai creative pentru petrecerea timpului liber, un turist aflat în vacanță în acest oraș n-ar trebui să rateze experiența vieții  culturale vibrante a orașului, marcată de numeroase festivaluri și evenimente pe tot parcursul anului. Cel mai notabil este Festivalul Sărbătorii Sfintei Maria, patrona orașului, sărbătorit în august cu procesiuni religioase, concerte și focuri de artificii. În timpul verii, Alghero găzduiește și festivaluri de muzică, artă și gastronomie care atrag atât localnici, cât și turiști.

Alghero, cu amestecul său fascinant de cultură catalană, istorie bogată și frumusețe naturală, este un adevărat paradis pentru vizitatori. Indiferent dacă pașii oaspeților au fost purtați spre această destinație de pasiunea pentru istorie, de iubirea pentru natură sau de firea gurmandă în căutare de noi savori, Alghero oferă oricui o experiență de neuitat. Doar explorând acest oraș captivant, turiștii vor putea descoperi de ce Alghero este considerat o adevărată bijuterie a Sardiniei.

 

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*