FOTO VIDEO 70% din locurile de pe litoral în acest sezon au fost deja rezervate. Hotelierii spun că cele mai multe dintre problemele litoralului s-au rezolvat

Turiști la Vama Veche de 1 Mai. FOTO Adrian Boioglu

Imaginați-vă că timp de o săptămână vă faceți cu succes cumpărăturile de zi cu zi la un magazin de care sunteți mulțumit, iar în a 7-a zi îl găsiți în prag chiar pe patron care vă spune cu un zâmbet larg “de astăzi am deschis acest magazin minunat pentru dumneavoastră!”. Serios? Și până astăzi de unde am cumpărat? De la un magazin care n-a existat?

Cam așa a făcut ministrul Turismului Bogdan Trif, la 1 Mai pe litoral. Într-o conferință anunțată ca la carte i-a strâns pe toți ziariștii de pe plan local și-a anunțat că deschide sezonul estival în vreme ce turiștii se distrau la malul marii deja, de 6 zile. În cluburi, la festivaluri muzicale, pe plaje și în restaurante. În fine. S-a deschis sezonul, pe 1 Mai, când toți își făceau deja bagajeele să plece acasă, sătui de nopțile fierbinți din Mamaia.

“Ca în fiecare an, eu am fost în Vamă. Cred că a fost un număr record de turiști, de petrecăreți. S-a distrat lumea până dimineață. Cred că este un bun start pentru sezonul estival și, cu siguranță, anul acesta o să avem un număr record de turiști la malul mării. Vreau să vă spun că și anul acesta voucherele de vacanță or să fie acordate, deci așteptăm fără doar și poate ca un număr de bugetari care beneficiază de aceste vouchere de vacanță să aleagă litoralul”, a spus ministrul Turismului, Bogdan Trif, în deschiderea conferinței sale.

Oficialul de la București a ținut să asigure pe toată lumea că sectorul turistic a devenit o prioritate pentru Guvernul României, guvern care își dorește să facă din turism principalul motor al economiei românești. În acest sens, Trif a dat drept argument reducerea fiscalității în domeniu – o măsură menită să ajute mediul privat în dezvoltarea sa.

“Dacă acum câțiva ani pe sectorul turistic impozitele și taxele erau extrem de mari, eram undeva pe un loc fruntaș dar în sens negativ, acum fiscalitatea pe sectorul turistic este, cred, la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Banii care or să se regăsească în visteria lor, or să fie reinvestiți, pentru că trebuie să ținem pasul cu celelalte țări care ne sunt concurente și trebuie să avem oferte care să rivalizeze cu cele din jurul nostru. Și să ne axăm foarte mult și pe turiștii străini, care odată făceau stațiunile de pe litoral pline. Din păcate anul trecut nu au fost foarte mulți turiști străini, dar am compensat cu turiștii români și iată că, la ora actuală, avem 70% din locurile de pe litoral deja rezervate” a declarat Bogdan Trif.

Ultimele demersuri guvernamentale care au ajutat industria turismului nu au trecut neobservate de hotelieri. Prezent la conferința minstrului turismului, șeful patronatului din Mamaia a spus că multe dintre probleme s-au cam rezolvat cu fiscalitatea, însă a rămas una mai gravă decât toate: lipsa cronică a forței de muncă în industria ospitalității.

“Problemele Litoralului și ale Deltei dacă vreți, în mare parte s-au rezolvat. Pe zona de fiscalitate stăm bine, suntem mulțumiți, chiar foarte mulțumiți cu ce avem, cu ce am obținut. Sigur că mai avem câteva probleme în lucru și aici am mai discutat cu domnul ministru, o să mai discutăm probabil zilele acestea și aici mă refer la o problemă extrem de importantă, lipsa forței de muncă în mod deosebit pe litoral și bineînțeles costul muncii per persoană” spune Nicolae Bucovală, președintele Organizației Patronale din Mamaia.

Îl completează Mohammad Murad, om de afaceri în turism.

“În ultimii doi, trei ani de zile putem spune că ultimele probleme din turism s-au rezolvat în special pe zona de fiscalitate. Sper să nu fie o rezolvare temporară, am obținut vouchere de vacanță, TVA de 5%, salariul minim pe economie pentru străini e la fel ca și pentru români, deci pe zona de fiscalitate stăm foarte bine și cred că suntem fruntași în Europa pentru că plătim cele mai puține taxe cumulate, dar sunt multe și ne cam încurcă un pic. Am cerut de repetate ori să încercăm să găsim soluții pentru așa numitul fisc unic de plată”  a spus si Mohammad Murad.

Murad este un investitor în turism de talie mare, cu afaceri în domeniul hotelier, alimentație publică și mai nou și cazinouri. La câte investiții are și câte unități hoteliere operează, el simte cel mai acut lipsa mâinii de lucru în domeniu. Un simplu calcul făcut de organizațiile private din turism arată că România pierde în jur de 5 miliarde de euro anual din două cauze majore: lipsa forței de muncă ce ține în loc dezvoltarea și profitul, și circuitul complicat al actelor pentru aducerea străinilor ca să muncească în România. Birocrația excesivă. Tradus cu alte cuvinte, aceste două probleme ar trebui să fie pe lista scurtă a ministerului turismului și să-și găsească rezolvarea cât mai repede.

“Multe hoteluri nu deschid pentru că nu au forță de muncă, iar eu am fost personal plecat după forță de muncă în străinătate și vă spun că am ajuns într-o țară unde sunt peste 20 de milioane de șomeri, în Etiopia. Costul este mic, 3-400 de dolari pe lună. Dacă ne gândim și uman este foarte ok să vină pentru că putem să găsim soluții, au și ei familie, copii. Cerem ministerului și Guvernului actual să ne ajute încât să eliminăm cât se poate de mult birocrația privind întocmirea actelor necesare pentru aducerea forței la muncă. Ca sa nu mai spun ca la orice autorizație pentru construirea unui hotel sau restaurant, actele durează mai mult decât investiția” i-a spus Mohammad Murad minstrului Bogdan Trif, la aceeași masă de conferință.

Hotelierii spun că sezonul estival se anunță unul foarte bun și că mai sunt disponibile o treime din locurile de cazare și că numeroasele investiții au schimbat în bine fața litoralului.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*