Federația Patronatelor din Turismul Românesc susține înființarea Autorității Naționale pentru Turism

Plaja din Saturn. FOTO Adrian Boioglu

Ca urmare a solicitării Federației Patronatelor din Turismul Românesc, a avut loc o ședință publică având ca temă dezbaterea publică cu privire la proiectul de Hotărâre a Guvernului privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

La această întâlnire, F.P.T.R a prezentat un document prin care a solicitat Primului-Ministru și Grupurilor parlamentare din Camera Deputaților înființarea Autorității Naționale pentru Turism (A.N.T), prin susținerea și introducerea unui amendament la proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr.68/2019 – PL-x 613/2019.

În ceea ce privește proiectul de Hotărâre a Guvernului privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, F.P.T.R a facut următoarele propuneri:

  1. Departamentul pentru turism să fie în subordinea unui Secretar de Stat desemnat de ministru, care să aibă și calitatea de ordonator de credite, eliminându-se funcția de director general ale cărei competențe și atribuții ar fi similare în acest caz. Numirea secretarului de stat să nu fie o „recompensă politică”, ci să fie desemnată o persoană cu experiență în administrația publică, un specialist în turism. Având în vedere că activitatea de turism în România este în proporție de aproape 100% privată, experiența în acest mediu este relevantă. Sperăm ca ministrul să reziste la presiunile care se fac din partea unor persoane sau ONG-uri pentru a-și „instala” secretari de stat, directori generali, persoane în funcții de conducere, oameni care toată viața au stat în birouri și au cheltuit banii publici.
  2. Înființarea în cadrul Departamentului pentru turism, alături de cele trei direcții a unui „Serviciu gestionare proiecte Europene” care probabil a fost omis în proiectul de organigramă, având în vedere că la celelalte departamente este propus.
  3. Pentru direcțiile suport care în proiectul hotărârii apar ca fiind preluate în cadrul direcțiilor deja existente în cadrul ministerului, să fie organizate în structuri (servicii sau birouri) separate care să se ocupe exclusiv de activitatea din turism, în coordonarea Secretarului de Stat.
  4. Să se acorde competențe acestor structuri și întregului Departament pentru turism pentru a se evita „plimbarea” documentelor între direcțiile și birourile din strada Dinicu Golescu și conducerea Ministerului din Calea Victoriei, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R), organizație inființată în anul 1992 a fost martora transformărilor turismului românesc, iar membrii săi au suportat consecințele schimbărilor conducerii politice din activitatea de turism. F.P.T.R este singura federație reprezentativă la nivel de sector de activitate “turism,hoteluri,restaurante”, reprezentativitate atestată prin hotărâre de instanță definitivă, având în componență membri care asigură venituri salariale pentru 73.752 de angajati și gestionează într-o pondere covârșitoare capital românesc.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*