Copiii renunță la electronice pentru a se juca jocuri tradiționale în cetățile din Făgăraş, Feldioara şi oraşul Victoria

Jocuri tradiționale pentru copii

Festivalul Jocurilor Tradiţionale continuă în 2019 cu Ediţia a V-a. Câteva sute de copii din Feldioara, Făgăraş şi oraşul Victoria se vor juca şi în acest așa cum o făceau bunicii și străbunicii lor pe vremuri. Copiii din judeţ vor descoperi jocurile tradiționale aflate în patrimoniul imaterial transilvănean, în special cel aparţinând Ţării Bârsei.

Jocul este modalitatea copiilor de a comunica, de a experimenta şi învăţa. Unele dintre jocuri au ajuns însă, să fie practicate tot mai rar sau chiar abandonate de către tinerii de azi. În trecut în Braşovul medieval şi în Transilvania, breslele meşteşugăreşti şi autorităţile publice încurajau şi premiau tinerii care se distingeau la anumite jocuri şi concursuri.

Practicarea jocurilor tradiţionale este o activitate care trebuie cultivată pentru că jocul are un caracter universal şi constituie o punte de legătură între diferitele culturi şi civilizaţii În trecut, în Braşovul medieval, şi în Transilvania, breslele mesteşugăreşti şi autorităţile publice încurajau şi premiau tineri care se distingeau la anumite jocuri şi concursuri. Iată de ce în şi în acest an, jocurile tradiționale vor fi organizate în localităţile străjuite de cetăţi medievale Făgăraş şi Feldioara, precum şi în oraşul Victoria.

Pentru început, vineri 20 septembrie peste o sută de copii de la Colegiul Radu Negru şi de şcoala gimnazială Ovid Densuşianu vor lăsa deoparte tabletele şi computerele, vor ieşi în aer liber şi se vor întrece în următoarele jocuri:

  • În foc,
  • Joc săsesc cu cercuri,
  • Jocul “nuiaua”,
  • Jocul „la Stobor”,
  • Împuşcatul cocoşului,
  • De-a bătutele sau “Ţicul”.

La final vor exista numai învingători, pentru că avem premii pentru fiecare copil care va descoperi jocurile tradiționale. Dragi copii vă așteptăm cu drag în Cetatea Făgăraşului, vineri 20 septembrie, de la ora 10!

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*