Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea înființează, în premieră națională, o companie aeriană locală

Aeroportul Internațional Oradea. FOTO Adrian Boioglu
Aeroportul Internațional Oradea. FOTO Adrian Boioglu

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, au anunțat joi, 5 august, într-o conferință de presă, înființarea unei companii aeriene locale.

În acest scop, Consiliul Județean Bihor a aprobat tot astăzi, în cadrul ședinței ordinare, proiectul de hotărâre privind acordul de parteneriat dintre cele două instituții, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

„Am decis că este oportun, urmărind modele de conectare ale altor orașe mici din Europa către hub-uri importante aeronautice, să preluăm astfel de modele prin înființarea acestei companii locale. Mai mult, din discuțiile pe care le-am purtat cu marile companii din Oradea, există un interes și din partea lor pentru a contribui la o mai bună conectivitate a orașului, pentru că ar fi și ei participanți. Inginerii, partenerii de afaceri, managerii de companii ar putea ajunge mult mai repede la Oradea. Ne bazăm pe o participare importantă a acestor companii, printr-o formă pe care o vom stabili la achiziționarea acestor aeronave. Fiind o companie publică, lucrând transparent, asigurând publicitatea costurilor, să putem beneficia de componenta de responsabilitate socială a mediului de afaceri. Obiectivul nostru este ca în luna septembrie să avem această conpanie și să ne putem face rezervările pentru primăvara anului viitor. Dorim să achiziționăm aeronavele în această toamnă sau cel târziu în luna ianuarie a anului viitor. Prin urmare, vom face tot ce ține de noi ca de anul viitor, din luna martie, când intră noul orar de zbor, noua companie să opereze de pe Aeroportul Oradea către aceste destinații”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, în conferința de presă.

Numărul de curse interne și externe de pe Aeroportul Oradea a fluctuat în ultimii ani, această situație fiind influențată de capacitatea pieței locale de a susține aceste zboruri, de abordările Consiliului Județean Bihor, de politicile comerciale ale companiilor din piața aeronautică și de situația cauzată de pandemie.

În acest context, noua companie aeriană locală va asigura o conectivitate mai bună a Municipiului Oradea și a județului Bihor de pe Aeroportul Oradea atât pe plan intern, spre București, cât și pe plan extern, către unul sau mai multe hub-uri din vestul Europei.

„Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea își spune cuvântul. Aceste colaborări duc la dezvoltarea orașului și a județului Bihor într-un ritm accelerat. Azi a venit rândul conectivității aeriene și a Aeroportului Oradea, pentru că a avea un aeroport dezvoltat, care să ne conecteze cu capitala țării mult mai bine și vestul Europei, înseamnă a avea condiții mult mai bune pentru locuitori, investitori și turiști. Credem că această companie aeriană pe care o înființează, în premieră în țară, primăria și Consiliul Județean, va fi de un success real și își va arăta rezultatele în cursul anului viitor” , a menționat Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, în conferința de presă de astăzi.

Obiectivul asumat prin protocolul de colaborare este ca din luna martie, anul 2022, să înceapă, cu două aeronave, operarea zborurilor Oradea – București (minim 3 zboruri/ zi în zilele lucrătoare și minim 2 zboruri/ zi în zilele nelucrătoare), iar din octombrie 2022, să devină operaționale cursele către unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei (minim un zbor/zi).

În următoarea perioadă urmează să fie stabilite soluțiile optime de operare a celor 2 aeronave, mai exact:

  • modalitatea de preluare a aeronavelor: achiziție/leasing/închiriere;
  • tipul de aeronave și capacitatea acestora;
  • modalitatea efectivă de operare: operare directă/contractarea serviciilor specifice de la terți – echipaj, etc.

Conform protocolului, Consiliul Județean Bihor va adopta măsuri pentru reorganizarea activităților Aeroportului din Oradea (internalizarea serviciilor prestate, amenajarea unui hangar, diversificarea activităților, facilități cargo, etc.) în vederea susținerii companiei aeriene nou înființate. În același timp, Primăria Municipiului Oradea va derula campanii de promovare a Oradiei și a zonei metropolitane ca destinație turistică și zonă de investiții în regiunile spre care vor fi operate cursele aeriene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*