Cele mai „verzi” orașe din Europa pe care le pot vizita românii

Centrul Lisabonei. FOTO LauraRinke
Centrul Lisabonei. FOTO LauraRinke

Echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro a găsit orașele europene care fac eforturi mari pentru a fi sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător. Toate acestea au primit titlul de „Capitală Verde Europeană” în cadrul concursului organizat de Comisia Europeană.

Conform studiului recent efectuat de echipa momondo, 37% dintre români au declarat că vor merge într-un City Break în 2019. Nu este deloc surprinzător faptul că cei mai mulți dintre ei și-ar dori ca, pe lângă explorarea orașelor și vizitarea obiectivelor turistice, să se poată relaxa într-un mediu mai liniștit și mai prietenos cu sănătatea lor. Fie că urmăresc să petreacă o după-amiază în parc sau să facă un tur al orașului pe bicicletă, turiștii români își doresc să beneficieze cât mai mult de oportunitățile „verzi” care, poate, le lipsesc acasă.

Top 3 cele mai recente titluri

În 2019 Capitala Verde Europeană este Oslo, care impresionează prin abordarea sa holistică, îngrijindu-se de un spectru larg de domenii, printre care: biodiversitate, transport public, sau sănătatea cetățenilor. Turiștii care planifică un city break aici, vor putea să se bucure de spațiul tot mai mult oferit pietonilor, în detrimentul mașinilor, precum și de spațiile verzi care se împart în întregul oraș.

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult: 191 EUR

Pentru anul 2020, Lisabona a fost aleasă pentru a pune în valoare strategia de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor și turiștilor din capitala Portugaliei. Dezvoltarea transportului public electric (tramvai, mașini electrice, biciclete electrice), performanța în reducerea pierderii apei din sistemul public și a refolosirii ei pentru irigații sau curățenie stradală și accentul pus pe integrarea cetățenilor în misiunea de a face din Lisabona un oraș sustenabil, i-au adus titlul de Capitală Verde Europeană a anului 2020.

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult: 226 EUR

În urmă cu câteva săptămâni Lahti (Finlanda) a fost anunțat ca următorul oraș apreciat pentru eforturile sale de a contribui la sănătatea locuitorilor. Începând cu anul 1997, orașul a început să lucreze la îmbunătățirea calității aerului, obișnuind companii locale să o monitorizeze și să contribuie la creșterea ei. De asemenea, un spectaculos procent de 99% dintre cetățeni locuiesc la maxim 300m distanță de un spațiu verde urban, ceea ce le permite ca în timpul liber să facă drumeții, să pescuiască, sau chiar să culeagă fructe de pădure sau ciuperci. Politicile de reciclare sau de includere a cetățenilor în dezvoltarea sustenabilă a orașului au contribuit și ele la obținerea titlului de oraș verde.

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult: 245 EUR (Helsinki)

Alte orașe premiate

Din anul 2010, când a luat naștere acest proiect, încă 9 orașe au fost premiate pentru eforturile lor privind sustenabilitatea, iar dintre acestea cele mai vizitate de către turiștii români sunt Stockholm (2010), Hamburg (2011), Nantes (2013) și Copenhaga (2014).

Începând cu anul 2015 a luat naștere „The European Green Leaf Award”, o competiție similară adresată orașelor mai mici iar printre cele premiate se numără: Limerick (Irlanda) și Mechelen (Belgia) – 2020; Cornellà de Llobregat (Spania) și Horst aan de Maas (Olanda) – 2019; Torres Vedras (Portugalia) – 2015.

În România nu există orașe cu strategii coerente privind dezvoltarea sustenabilă, dar cele care au fost norocoase privind suprafețele verzi / cap de locuitor sunt Cavnic (674,1 m2) și Baia Mare (119,2 m2), conform Institutului Național de Statistică. Pe lângă versiunile albe din timpul iernii, când cei mai mulți turiști vin aici pentru a se bucura de zăpadă și sporturile aferente, ambele localități sunt preferate de românii care doresc să exploreze traseele montane din partea de nord a țării, mănăstirile sau celelalte obiective turistice din apropiere (Nu ratați Cimitirul Vesel de la Săpânța sau Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației!).

În ceea ce privește folosirea resurselor regenerabile, Alba Iulia se bucură de un procent foarte bun (99%), mai ales datorită hidrocentralelor care alimentează orașul (conform unui studiu al Carbon Disclosure Project). Turiștii obișnuiesc să petreacă timp de calitate vizitând Cetatea Alba Carolina, sau folosesc locația ca bază pentru vizitele locurilor din apropiere (Cetatea Devei sau Transalpina).

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*