Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film și Muzică Kustendorf va avea loc între 23 – 27 ianuarie, în Mećavnik, Serbia

Festivalul de Film și Muzică Küstendorf. FOTO Adrian Boioglu

Cea de-a 17-a ediție a Festivalul Internațional de Film și Muzică Kustendorf va avea loc în perioada 23-27 ianuarie 2024, la Mećavnik, Mokra Gora, sub deviza “Nu supraveghere, cinematografie!”.

Festivalul Kustendorf, organizat de compania de producție Rasta International, sub egida Ministerului Culturii al Republicii Serbia și a orașului Mećavnik, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți, acordă o atenție egală tinerilor cineaști și marilor realizatori ai filmului de autor.

Programul competiției – Vor fi 17 filme de lungmetraj în competiție. 536 de scurtmetraje au fost înscrise pentru Festivalul Kustendorf.

Filmele selectate se disting prin autenticitatea viziunii autorului și, în același timp, reflectă diversitatea abordărilor. Autori din Serbia, Austria, Finlanda, Grecia, Polonia, Suedia, Germania, SUA, Egipt, Mexic, Uzbekistan, Macedonia de Nord, India, Republica Cehă, Croația și Rusia vor concura pentru premiile Oul de Aur, Oul de Argint și Oul Bronz, precum și pentru premiul “Vilko Filač” pentru cea mai bună cinematografie.

Juriul internțional este format din: Sandro Veronesi, scriitor și publicist italian, Bojana Panić, actriță din Serbia, și Muzafarkon Erkinov, regizor de film din Uzbekistan. Premiul “Vilko Filač” va fi stabilit de un juriu format din directorul de imagine din Roma, Vladan Radović, și de Michel Amatie, directorul de imagine din Franța.

Tendințe contemporane – În această secțiune vor fi prezentate: filmul “Io Capitano” al regizorului Matteo Garrone, laureat cu premiul Leul de Argint pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Veneția, filmul “Comandante” regizat de Edoardo de Angelis, care a deschis festivalul de la Veneția, filmul premiat “Lost Country” regizat de Vladimir Perišić, filmul documentar “The Last Motorship” al regizorului rus Ilya Zheltyakov, participant la Festivalul de Film de la Berlin, și filmul “Disco Boy” regizat de italianul Giacomo Abbruzzese.

Invitații festivalului vor fi regizorii filmelor din programul Tendințe Contemporane: Matteo Garone, Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Zheltyakov și Giacomo Abbruzzese. Premiul “Tree of Life” al festivalului va fi acordat regizorului italian Matteo Garrone.

În cadrul secțiunii Retrospectivă, vor fi prezentate filmele “On the Waterfront” regizat de Elia Kazan din 1954, filmul mut “Greed” din 1924 al lui Erich von Stroheim, “Wishing Tree” din 1976 regizat de georgianul Tengiz Abuladze, precum și “8 1/2” de Fellini. Prin retrospectiva acestui an, se sărbătorește centenarul filmului “Greed” și nașterea lui Marcello Mastroianni, Marlon Brando și Tengiz Abuladze.

Secțiunea Noilor Autori va prezenta filmele regizorului rus Sonya Karpunina “Disperată după căsătorie”, apoi “A Gaza Weekend” al regizorului Basil Khalil, precum și filmele “Terrestrial Verses” co-regizat de Ali Asgari și Alireza Khatami și “My Swiss Army” de Luka Popadić.

Curiozitatea festivalului este că toți regizorii din programul Noilor Autori, precum și regizorii Edoardo de Angelis și Giacomo Abruceze din programul Tendințe Contemporane, au participat nu demult în Programul de Competiție Kustendorf cu lucrările lor de studenți.

Festivalul Internațional de Film și Muzică Kustendorf este unul dintre puținele festivaluri din lume unde schimbul de energie dintre tinerii și experimentații artiști este vizibil la fiecare pas și unde sunt prezenți autori, actori și muzicieni faimoși, precum și numeroși tineri cineaști și studenți la școli de film din întreaga lume, alături de alți oaspeți de seamă din lumea filmului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*