„Caravana filmului românesc – Cartea și filmul”  revine în Piațeta Sfântul Florian din Jimbolia

Proiecții de filme FOTO Pixabay

La început de vară, când este sărbătorită Ziua Copilului, Caravana filmului românesc – Cartea și filmul revine pentru al treilea an consecutiv la Jimbolia, în perioada 31 mai – 2 iunie. Primăria Orașului Jimbolia invită publicul de toate vârstele în Piațeta Sfântul Florian, pentru a sărbători Ziua Copilului și pentru a viziona unele dintre cele mai frumoase filme românești.

Așadar, „ce avem noi aici?” Cine nu își amintește savuroasele replici ale îndrăgitului trio de infractori mărunți: Gogu Steriade (Dem Rădulescu), Trandafir (Puiu Călinescu) şi Patraulea (Jean Constantin) din celebra serie “BD – Brigada Diverse”? Ei bine, vineri 31 mai, de la ora 21.00, spectatorii se vor putea delecta cu aventurile persoanjelor din „B.D. – la munte și la mare”.

Pe 1 iunie, de la ora 21.00, copii, părinți și bunici sunt invitați la întâlnirea cu „Maria Mirabela”, ce sunt, de fapt, Maria și Mirabela, două fetițe jucăușe, care trec prin aventuri nemaivăzute, în pădurea fermecată, unde licuricii, broscoii și fluturii vorbesc cu Zâna Pădurii. Maestrul necontestat al filmului românesc, regizorul Ion Popescu Gopo, a construit și aici o poveste fermecată, un basm S.F. în care personajele vii și cele de desen animat se mișcă și vorbesc cu egală îndreptățire, în lumea lor minunată. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe, dar şi personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Mihai Cosntantinescu (Scăpărici) și Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

În ultima seară a „Caravanei filmului românesc” la Jimbolia, tot de la ora 21.00, este programat filmul muzical „Liceenii rock’n’roll”. Publicul cinefil se va amuza, cu nostalgie, poate, revăzându-i pe marii actori români de teatru și film Tamara Buciuceanu-Botez (celebra profesoară de matematică, poreclită „Isoscel”), Ion Caramitru (iubitul profesor de filosofie, poreclit „Socrate”), alături de tinerii și talentații Ștefan Bănică jr., Oana Sârbu, Mihai Constantin și Cesonia Poestelnicu.

Pentru mulţi spectatori, aceste filme pot fi motiv de nostalgie. Pentru alţii, unul de amuzament. Iar, pentru cei tineri, de ce nu, un motiv de a descoperi creaţii artistice de valoare. În acest sens, am considerat că este important să păstrăm vie, în memoria publicului iubitor de film, marile creaţii cinematografice româneşti şi rolurile remarcabile realizate de actorii români. Pentru că dorim să dezvoltăm şi o latură educaţională, familiarizând tânăra generaţie cu filmele româneşti, intenția „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul” este aceea de a contribui, prin acţiunile sale, la apropierea tuturor de arta atât de frumoasă a filmului şi, în mod special, de cea a filmului românesc. Căci, aşa cum spunea Jean Cocteau, un film nu este altceva decât „o scriere în imagini”.

Programul complet al „Caravanei filmului românesc” la Jimbolia, Piațeta Sfântul Florian,

31 mai – 2 iunie 2024, este următorul:

Vineri, 31 mai, ora 21.00: B.D.  LA MUNTE ŞI LA MARE

Regia: Mircea Drăgan;

Cu: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani

comedie / 1971 / 102 min.

Sâmbătă, 1 iunie, ora 21.00: MARIA MIRABELA

Scenariul şi regia: Ion Popescu – Gopo

Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu şi (voci): Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Dem Rădulescu

muzical / 1981 / 69 min.

Duminică, 2 iunie, ora 21.00: LICEENII ROCK’N’ROLL

Regia: Nicolae Corjos;

Cu: Tamara Buciuceanu Botez, Ștefan Bănică jr., Oana Sârbu, Mihai Constantin, Cesonia Poestelnicu, Ion Caramitru

comedie / 1992 / 98 min

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă pentru vizionarea în aer liber, proiecțiile vor avea loc la Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, cu începere de la ora 20.00.

Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*